Kонцерт „Лујеве Успомене ружа“

13.12.2022., 20:00

Овим програмом савремене музике, наша чувена пијанисткиња Нада Колунџија жели да подсети на недавно преминулог холандског композитора Луја Андрисена (1939–2021), чији је стваралачки допринос на музичком пољу огроман. Такође, жели да укаже и на нит која обједињује програм а то је – веза са традицијом, која се може наслутити већ и по називима неких композиција: валцер, токата, етида, песма. Композитори се композиционим поступцима, контекстом и концепцијом дела поигравају са нама блиским елементима традиционалног језика као и са слусаочевим очекивањима. Кроз овакву призму, која прелама старо и ново, слушалац са једне стране добија осећај блискости и сигурности, а са друге стране му се отвара  могућност да прихвати нове елементе савременог музичког језика композитора.

Програм:
Луј Андрисен
Не (на) почетку

Збирка Успомене ружа (избор)
Песма                     
Успаванка за Ани ван Ос
Валцер

Слика Мороа, токата за клавир

Гевин Брајерс
После Хендлове ‘Вечерње’

Дејвид Ланг
Ово је написано руком

Маурицио Кагел
На диркама, клавирска етида

Биографија:
Нада Колунџија је пасионирани извођач савремене музике. Њени солистички наступи особени су по имагинативним програмима и високо оцењеним интерпретацијама. Своје наступе је обогатила свирањем препарираног клавира, клавира играчке, снимљеним звучним матрицама, вишемедијским концептима, четврт степеном музиком за 2 клавира. Бројни композиторису су јој посветили своја дела и она их је премијерно извела.
Паралелно са солистичким наступима, дуги низ година наступа са својим братом, виолинистом Јованом Колунџијом. Била је сарадник и гост музичар Les AMIS ансамбла из Торонта. Члан је Ансамбла за другу нову музику. Сарађивала је са великим бројем домаћих и иностраних музичара и композитора и гостовала је на бројним фестивалима. Добитница је интернационалних награда и признања, међу којима су Златна медаља на такмичењу Global Music Awards за издање Удах/Издах: Мала антологија музике за клавир, награда магазина Музика класика за женског узвођача 2019. године, специјална награду Удружења композитора Србије Александар Павловић за животне заслуге на промоцији српске музике и награда за животно дело Удружења музичких уметника Србије.
Одржала је преко хиљаду концерата у Европи, Азији и Америци, а њено име се налази у лексикону значајних људи Србије у издању интернационалне издавачке куће Oxford book.
Нада Колунџија је остварила многобројне снимке за потребе радијских и телевизијских програма у Србији и бившој Југославији и има богату дискографију.
Више иформација

Loading...