Концерт „Реконструкција и надоградња“

05.12.2022., 21:00

Пројекат реконструкције постојећих композиционих структура уз надоградњу визуелним садржајем извешће Ансамбл МултиМед 3 који чине Мадлен Стокић Васиљевић (виолина и живи видео), Маја Михић (клавир и живи видео) и Арпад Печвари (клавир и живи видео). Концерт реализујемо у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије.

Првобитни пројекат сачинили:
Мирјана Живковић
Запис

Властимир Перичић
Песма и игра

Војин Комадина
Sonata da chiesa

Елиот Картер
Елегија

Клод Дебиси
Шест античких епиграфа, L. 131

Пројекат надоградили: МултиМед 3 и Радмила Кликић, спец. крим. и диз. и Ксенија Михић, шеф градилишта

Одговорни пројектанти и архитекте: Мадлен Стокић-Васиљевић, др ум, вл и вид, Маја Михић, др ум, кл и вид. и Арпад Печвари, др ум, кл и вид.

Извођач радова: МултиМед 3

Инвеститори: МултиМед 3, УМУС и КЦБ

Дозволу издао: Сокој

Инфраструктуру обезбедио: Италијански институт за културу у Београду

Биографије:
Ансамбл МултиМед 3 чине уметници који су се иницијално окупили око докторског уметничког пројекта Арпада Печварија. Одржали су мултимедијални концерт у сали СКЦ-а, када су наступили као квартет уз учешће виолинисткиње Марије Мисите, као и у Сали МШ Станковић у организацији УМУС-а, а наступили су и на свечаном затварању Прве међународне конференције Психологија и музика у Ректорату Универзитета уметности у Београду. Успешан наступ су забележили у Центру лепих уметности Гварнеријус, поводом промоције збирке песама. Чланови ансамбла су музичари са богатим уметничким каријерама:

Мадлен Стокић Васиљевић је рођена у Београду где је дипломирала, магистрирала и докторирала на Факултету музичке уметности у класама Дејана Михаиловића и Маје Јокановић. Као солиста је наступала са СО РТС-а, УА Војске Србије Станислав Бинички, као и са камерним оркестрима Музичке омладине, Мајстори гудачи, БГО Душан Сковран и Краљевски гудачи Св. Ђорђа. Учествовала је као солиста на фестивалима БЕМУС, ЛЕМЕК, Вишке вечери, и као камерни музичар на фестивалима БИТЕФ, БЕЛЕФ, БЕМУС и Охридско лето. Била је дугогодишњи стални члан БГО Душан Сковран са којим је учествовала на концертима и турнејама широм Европе и Азије. Наступала је и као концертмајстор Камерног оркестра Мајстори гудачи и Краљевских гудача Св. Ђорђа. Ангажована је у звању доцента на Катедри за гудачке интрументе на ФМУ у Београду.

Маја Михић је магистрирала и докторирала у класи Нинослава Живковића на Катедри за клавир Факултета музичке уметности у Београду. Добитник је бројних награда, од којих су најзначајније оне на пољу камерне музике.
Током двадесет година уметничке каријере је остварила бројне концерте као солиста и камерни музичар. Учествовала је на фестивалима у Србији (Међународна трибина композитора, БЕЛЕФ, НИМУС, Тисин цвет) и  Италији (Летњи фестивал у Остунију, Luci della Ribalta у Нарнију, Nuovi spazi musicali у Асколију). Наступала је као солиста са Гудачима св. Ђорђа и са УА Војске Србије Станислав Бинички.
Активно сарађује са виолинисткињом Мадлен Стокић Васиљевић и кларинетистом Милошем Николићем у оквиру трија Покрет који негује савремену српску музику. До сада су извели преко четрдесет композиција српских аутора од којих више од тридесет премијерно. Добитници су престижне награде Концерт године за 2012. годину. Наступали су широм Србије као и ван граница наше земље – у Њујорку, Бостону, Бечу, Риму, Минхену, Паризу, Загребу, Скопљу и Љубљани.
Маја Михић бележи и наступе у дуу са истакнутим виолончелистом Немањом Станковићем са којим је наступала у Београду, Крагујевцу, Бечу, Милану и Мератеу.

Арпад Печвари је рођен у Београду 1981. године у музичкој породици. Учење клавира почео је у класи Мирославе-Лили Петровић, а нижу и средњу музичку школу је завршио у класи Злате Малеш у МШ Коста Манојловић у Земуну. Дипломирао је и магистрирао клавир на Факултету музичке у уметности у Београду у класи Јокут Михаиловић. Докторирао је камерну музику у класи Дејана Суботића. До сада је освојио бројне награде на националним и интернационалним такмичењима као солиста и у камерним ансамблима. Наступао је у свим значајним концертним салама у Београду, бројним градовима Србије и Црне Горе, као и у Америци, Македонији, Немачкој, Аустрији и Грчкој. Одржао је бројне реситале које је критика веома повољно оценила. Неке његове реситале је снимио Радио Београд и емитовао их више пута у оквиру програма Стереорама. Учествовао је и у телевизијским емисијама различитих станица. Последњих десетак година се интензивно бави различитим видовима уметности и мултимедијом.
Од 2000. године је члан Удружења музичких уметника Србије.

Фотографија Маје Михић: Срђан Боснић

Loading...