Концерт „Шведски славуј – Музичка сага Јени Линд”

01.12.2022., 18:00

Сопран Љиљана Миловановић Јовановић и пијанисткиња Невена Живковић извешће програм посвећен Јени Линд, једној од најцењенијих сопрана 19. века која је стекла надимак Шведски славуј. Музиколошкиња Александра Паладин ће током концерта публици дати увид у живот и рад ове уметнице.
Концерт реализујемо у сарадњи са Српском академијом наука и уметности.

Програм:
Чарлс Гроуб
Tis the last rose of summer, варијације за клавир

Карл Марија фон Вебер
Und ob die Wolke, арија Агате из опере Чаробни стрелац

Јохан Фредрик Бервалд
I Sverige liger en skogig trakt, арија Марте из опере Пролећни дан у Веренду

Рикардо Линтер
Jenny Lind’s Swedish polka

Винченцо Белини
Ah, non credea mirarti, арија Амине из опере Месечарка (каденца у стилу Ј. Линд)

Јени Линд
Grand Waltz

Ђузепе Верди
Tu, del mio Carlo, арија Амалије из опере Разбојници

Винченцо Белини
Casta diva, арија Норме из опере Норма (каденца у стилу Ј. Линд)

Биографије:
Колоратурни сопран, Љиљана Миловановић Јовановић (Београд) je прво музичко образовање стекла код композитора и диригента музиколога Драгољуба Јовашевића. Завршила је МШ Мокрањац у Београду, одсек соло певање и клавир, у класи Мирјане Влаовић и Владимира Стељмашенка. На ФМУ у Београду је дипломирала и магистрирала студије соло певања у класи Радмиле Бакочевић са најбољим успехом и специјалном наградом за постигнуте резултате током студија. Као стипендиста италијанске владе специјализирала је оперску уметност на Музичком конзерваторијуму Луиђи Керубини у Фиренци у класи Вере Магрини и Лилиане Поли, а затим код светски познатог баритона Јержија Артиша, који и даље прати њену каријеру.
Љиљану Миловановић Јовановић као и њену сестру близнакињу Биљану Стафансон наша музичка јавност памти као вундеркинде (сестре Миловановић). У својој четвртој години дебитовале су на Радију, а са девет година на телевизији, дуетом из Моцартове опере Чаробна фрула. Са само тринаест година објавиле су свој деби албум. Често су наступале заједно на престижним сценама концертних дворана и театара у свету.
Њен богат репертоар водећег сопранског фаха чине дела Белинија, Моцарта, Доницетија, Вердија као и скандинавских и српских композитора. Премијерно је извела дела савремених композитора од којих су многа посвећена овој уметници. Њихово извођење карактерише белканто са изузетном интерпретацијом, музикалношћу и блиставим високим регистром типичним за Voci Belliniane. Тумачила је главну ролу на светској премијери музичке драме Славуј, оп. 24 (Nightingale) у Белгији и Пољској.
Учесница је бројних међународних музичких фестивала, међу којима су Моцарт фестивал, Фестивал земаља ЕУ Ода Европи (Варшава), Шопен у бојама јесени (Антонин), Music vid Mälaren (Вестерос), Фестивал европске песме (Варшава), Охридско лето, Јесење музичке свечаности (Скопље) и др. Често наступа на музичким манифестацијама хуманитарног карактера у земљи и иностранству. Добитник је значајних признања и награда код нас и у свету.
Снима за радио и телевизијске центре у земљи и иностранству. Телевизијски есеј о уметницама Како се меси уметничка погача редитеља Слободана Ж. Јовановића, у реализацији РТС-а проглашен је уметничким остварењем године.
Домађе и иностране дискографске куће (ПГП-РТС, DUX Record Company-Poland) су издале њене компакт-дискове и видео издања. Поводом јубилеја – 200 година Бернадоти династије на шведском трону – издала је ЦД Краљевска музика династије Бернадот у Шведској, који је награђен из Фондације Краљ Густаф VI за шведску културу.
Наступила је пред шведским Краљем Карлом XVI Густафом и Краљицом Силвијом.
Чланица је УМУС-а.

Пијанисткиња Невена Живковић је завршила нижу и средњу музичку школу у Београду у класи Лидије Матић. Дипломирала на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Мирјане Шуице-Бабић на Катедри за клавир. Освојила је више републичких и савезних награда на такмичењима на простору бивше Југославије. Током студија је била стипендиста Фонда за младе таленте – Властимир Павловић Царевац.
Наступа као пијаниста и клавирски сарадник са многим еминентним уметницима и оперским певачима. Наступала је у свим концертним дворанама у Београду, широм Србије и бивше Југославије, као и у Мађарској, Црној Гори, Италији, Данској, Аустрији, Француској, Чешкој, САД и Кини.
Учествовала у многим емисијама већине телевизијских кућа у земљи. Снимила je емисију Очи твоје зелене (староградске песме са оперским певачима), у реализацији РТС-а која се емитује и путем сателита РТС-а.
Учествовала је у реализацији музичког пројекта Торжество Шаљапина са нашим еминентним оперским певачем, басом Живаном Сарамандићем (представа је била на редовном репертоару Народног позоришта).
Почетак каријере везан је за волонтерски рад у Оперском студију Народног позоришта у Београду сезона 1995/96, а од сезоне 1996/97. године је у сталном радном односу као музички сарадник – корепетитор у Опери Народног позоришта. У сталном је ангажману и сарадњи са Уметничким ансамблом Министарства одбране Станислав Бинички. Године 2018. је позвана да припреми ансамбл и да свира клавир и чембало у Моцартовој опери Дон Ђовани у продукцији музичке организације Gipac из Бостона, са међународним глумцима из Kине, САД и Србије. Ради и сарађује са солистима Опере Народног позоришта и свира велики број наслова оперске литературе.

***
Концерт Шведски славуј – Музичка сага Јени Линд део је циклуса Концерти у Галерији који је био предвиђен да се изведе у Свечаној сали Скупштине града. С обзиром на то да је градска управа у јулу ове године забранила одржавање јавних догађаја у простору Скупштине града, концерт ћемо реализовати у Галерији САНУ, захваљујући подршци управе Српске академије науке и уметности која нам је широм отворила врата.

Loading...