Koncert učenika duvačkog odseka MŠ „Kosta Manojlović“

17.12.2022., 20:00

Na koncertu povodom dana škole, nastupiće najbolji učenici duvačkog odseka MŠ Kosta Manojlović u Zemunu.

Duvački odsek formiran je 40-ih godina 20. veka i tokom godina na odseku su predavali mnogi eminentni profesori, formirajući visoke kriterijume na odseku. Odsek obuhvata nastavu na 7 različitih instrumenata, koju izvodi 11 nastavnika: četiri nastavnika flaute, dva nastavnika klarineta, nastavnik oboe, nastavnik trube, nastavnik  horne, nastavnik saksofona i nastavnik trombona. Interesovanje za duvačke instrumente ne jenjava i iskazuje se velikim brojem dece na prijemnim ispitima koji se održavaju u junu svake godine.
Kao specifičnosti našeg odseka izdvajamo: Flautska sekcija raspolaže legatom flautiste i pedagoga Miodraga Azanjca koji sadrži notni materijal i audio snimke iz flautske literature i snimke Hora flauta. Od 2004. godine aktivna je Asocijacija flautista Srbije Miodrag Azanjac koja organizuje godišnji Flauta fest uz podršku Ministarstva za kulturu, afirmišući flautsko izvođenje u Srbiji kroz koncerte i seminare. Prvi predsednik Asocijacije je je bio profesor Rastislav Menđan. Takođe, naš kolega Radivoj Lazić, profesor klarineta do odlaska u penziju 2018. godine, je bio izuzetno aktivan i kao autor. Napisao je oko 30 knjiga za klarinet koje su zastupljene kako u nastavi tako i na koncertnim podijumima.

Muzička škola Kosta Manojlović je otpočela sa radom 1. septembra 1939. godine, kao izdvojeno odeljenje Muzičke škole Stanković iz Beograda, u trosobnom stanu u Svetosavskoj ulici u Zemunu. Od 1949. godine je počela sa samostalnim radom kao šestogodišnja muzička škola, a od 1954. nosi ime Koste Manojlovića, i svojom daljom delatnošću dostojno predstavlja našeg poznatog muzikologa, kompozitora, osnivača i prvog rektora Muzičke akademije u Beogradu. Od 1979. godine započinje sa radom i srednja škola. Dan škole se proslavlja 4. decembra, datum rođenja Koste Manojlovića, ali i tokom prve polovine decembra koncertima u različitim beogradskim salama.

Loading...