Гитарски дуо „Ално“

23.01.2023., 21:00

Гитарски дуо Ално је настао 2020. године као плод дугогодишње сарадње гитариста Александра Антића и Новака Миљковића. Њихово заједничко музицирање почиње још од дана када су похађали ОМШ Др. Војислав Вучковић и наставља се кроз средњу школу и касније Академију уметности у Новом Саду. Након завршених мастер студија, двојац одлучује да се фокусира на то да приближи публици репертоар писан за две гитаре, те да представи широку палету музичких епоха од 19. века, па све до модерног доба, укључујући дела латиноамеричких композитора.

Програм:
Фернандо Сор
Фантазија, oп. 54

Марио Кастелнуово-Тедеско
Прелудијум и фуга у ха–молу

Прелудијум и фуга у Е–дуру

Никита Кошкин
Кембриџ свита
Успаванка
Тенис валцер
Регтајм
Балада
Хумореска

Максим Дијего Пухол
Sonatina Caotica
Allegro
Andante
Presto

Биографије:
Гитарски дуо Ално је настао 2020. године као плод дугогодишње сарадње гитариста Александра Антића и Новака Миљковића. Њихово заједничко музицирање почиње још од дана када су похађали ОМШ Др. Војислав Вучковић и наставља се кроз средњу школу и касније Академију уметности у Новом Саду. Током школовања су наступали као солисти и чланови ансамбала међу којима се убраја и гитарски квартет Зејоното. Након завршених мастер студија, двојац одлучује да се фокусира на то да приближи публици репертоар писан за две гитаре, те да представи широку палету музичких епоха од 19. века, па све до модерног доба, укључујући дела латиноамеричких композитора. На фестивалу Naissus guitar fest (2022, Ниш) освојили су прву награду у најстаријој категорији такмичења за камерне саставе.
Дуо Ално  представља класичну гитару у свом пуном сјају, одевену у рухо година пријатељства и заједничког музицирања.

Александар Антић (Панчево, 1995) је почео да учи да свира гитару са осам година. Већ на почетку је освојио прву награду на 6. Међународном фестивалу гитаре у Лесковцу. Као солиста има 21 награду са републичких и међународних такмичења. Основне академске студије завршио је на Академији уметности у Новом Саду у класи Зорана Крајишника.
Другу годину студија је похађао на конзерваторијуму Ђузепе Тартини у Трсту, као стипендиста Ерасмус+ програма, у класи Бјанки Дућо. Мастер студије завршио је на Академији уметности у Новом Саду, у класи Срђана Тошића. Усавршавао се на мајсторским радионицама код еминентних професора као што су Александар Хаџи-Ђорђевић, Вера Огризовић, Душан Богдановић, Томас Оферман, Пјер Луиђи Корона, Ренато Самуели, Сандро Торлонтано, Петар Јанковић, Хонг Тее, Јулија Малишниг и други.
Наступао је као солиста, солиста са оркестром, члан оркестра гитара и члан камерног ансамбла на бројним концертима у организацији Академије уметности у Новом Саду, као и на А-фесту Академије уметности у Новом Саду, у музеју Војводине, Културном центру Новог Сада, Културној станици Еђшег, СКЦ-У,  Културном центру Панчева, Музеју класичних инструмената у Трсту, као и на Конзерваторијуму Ђузепе Тартини у Трсту.

Новак Миљковић (Београд, 1997) је талентовани млади гитариста. Гитару је почео да свира са седам година. Завршио је Основну и СМШ Др. Војислав Вучковић у Београду у класи Милкице Поњавић. Трећу годину основних студија је похађао на Конзерваторијуму Ђузепе Тартини у Трсту у класи Лучија Доса. Основне студије је завршио на Академији уметности у Новом Саду у класи Зорана Крајишника, а мастер студије на Факултету музичке уметности у Београду у класи Срђана Тошића. Од 2020. године је запослен као професор гитаре у ШОМО Петар Стојановић на Убу.
Освојио је прве награде на бројним државним и интернационалним такмичењима као што су фестивали Classic Art (Шабац), Варт фестивал (Ваљево), Guitar Open (Суботица), Naissus Guitar Fest (Ниш), Морски фестивал гитаре (Словенија), Интернационални фестивал гитаре у Сарајеву и Републичко такмичење у Београду.
Усавршавао се на мајсторским курсевима код професора попут Петра Јанковића, Горана Кривокапића, Томаса Офермана, Никите Кошкина, Рената Самуелија, Јожефа Еотвоша и многих других.

Loading...