Јованa Димитријевић • Лесковачки готик. Рајски врт

26.01.2023-05.03.2023, 12:00-20:00

Галерија Артгет, Трг Републике 5/1
Oтварање: четвртак, 26. јануар, у 19 сати
26. 1 – 5. 3. 2023.

 

Лесковачки готик. Рајски врт
Самостална изложба Јоване Димитријевић

Срђан Вељовић, уметнички директор за 2023. годину

 

◆ На отварању: представљање програма Галерије Артгет за 2023. годину и вођење кроз изложбу и разговор са Срђаном Вељовићем и Јованом Димитријевић

◆ Пратећи програм:
Субота, 25. фебруар • 13.00
Кроз изложбу воде Јована Димитријевић, уметница и Срђан Вељовић, уметнички директор Артгета за 2023. годину

 

Разбарушен и разигран документаризам Јоване Димитријевић, активно се односећи према средини у којој делује, генерише изразито субјективну перцепцију. Дубоко уткан у ткиво заједнице и места које користи као погон и поље сопствене имагинације, благонаклоно и са љубављу нуди слику, која је уједно и критичка, залажући се за вредности иза којих стоји: естетско као активистичко.

„Мој рад се ослања на класичне уметничке каноне који се настављају кроз велике уметничке епохе од класичне грчке уметности, преко ренесансе до класичног Холивуда. То је приказ рајског врта у чијем центру је човек.”

„Инспирација за моју фотографију, по боји, композицији, темама и третману тих тема су свакако готска и ренесансна уметност. Не трудим се да рекреирам дословно костиме из тог времена или да радим фотографске верзије великих сликарских дела, али се трудим да у фотографијама очувам ликовне вредности које су за мене једино битне, а данас су скрајнуте у савременој уметности. Преферирам филм јер по интензитету боја и богатству нијанси може да парира живим бојама или да произведе сфумато као на сликама великих мајстора.”

 

Јована Димитријевић, оснивачица је Harlequeen студија, алтерантивног изложбеног простора за младе и неафирмисане уметнике у Лесковцу у оквиру организације Girls Can Do Horror. Оснивачица је Удружења грађана за хорор и фантазију Girls Can Do Horror. Од 2017. године као фотографкиња редовно излаже на фотографској платформи Photo Vogue престижног магазина Vogue Italia. Према СКЦ архиви, спада у јединствену категорију уметника са ових простора који су се бавили carnal art-ом, телесним модификацијама и болним body art-oм. Члан је аеро-клуба „Саша Митровић“ Лесковац. Избор изложби: Елиса у земљи чуда, Harlequeen Studio, Лесковац, 2021.; Women in Horror Month, Магацин, Београд, 2013.; Free Art Celebration, Посдам, 2010.; Тријенале проширених медија, павиљон „Цвијета Зузорић”, 2010.; Art Firma, самостална изложба, СКЦ Београд, 2008.; Perform Timeline, СКЦ Београд, 2008.; Organic, јавни простор, Лесковац, 2007.; Мој успешан производ против дискриминације, Ресурс центар Лесковац, 2005.; Javna tajna, REX, Београд, 2003.; Javna tajna, Ресурс центар Лесковац, 2003.

Loading...