Koncert pijaniste Pabla Rosija i kamernog ansambla Kamerata Balkanika

28.01.2023., 20:00

Koncert istaknutog brazilskog pijaniste Pabla Rosija realizujemo u saradnji sa Udruženjem ArtLink.

Program:
Eitor Vila-Lobos
Dečiji karneval, svita za klavir, A. 157
O ginête do Pierrozinho
O chicote do diabinho
A manha de Pierrete
Os guizos do dominozinho
As peripécias do trapeiroziho
As traquinices do mascarado Mignon
A gaita de um precoce fantasiado
A folia de um bloco infantil

Frederik Šopen
Etide, op. 10 (izbor)

Žuao Giljerme Riper
Abaporu za klavir i gudački kvintet

Biografije:
Pablo Rosi, pobednik Prvog nacionalnog takmičenja novih talenata Brazila Nelson Freire 2003. godine, danas gradi briljantnu muzičku i umetničku karijeru. Prvu nagradu osvojio je sa sedam godina na 4. takmičenju mladih izvođača Lagesa, a od tad je osvojio brojne nagrade na takmičenjima u Brazilu, Argentini i Španiji.
Kao solista nastupao je sa kamernim orkestrima Kremlja, Moskve i Overnja, Simfonijskim orkestrom Kirova, Akademskim orkestrom Nacionalne filharmonije Ukrajine, Simfonijskim orkestrom Sao Paola, Brazilskim simfonijskim orkestrom i drugim. Sarađivao je sa dirigentima kao što su Anton Nanut, Džejms Džad, Joav Talmi, Roberto Minčuk, Isak Karabčevski i Jeruham Šarovski.
Pablo Rosi je član ugledne engleske fondacije The Keyboard Charitable Trust, pod čijim okriljem je u poslednjih 5 godina održao više od osamdeset resitala u Evropi, Sjedinjenim Državama, Africi i Latinskoj Americi. Nastupao je u važnim koncertnim dvoranama širom Evrope, kao što su Auditorijumu Parko dela muzika (Rim), Laeiszhalle (Hamburg), Mala sala Konzervatorijuma Čajkovski (Moskva), Sala Maffeiana (Verona) i Palata katalonske muzike (Barselona). Tokom turneja po Latinskoj Americi, nastupao je u najznačajnijim salama u Montevideu, Kordobi i Montereju. Održao je solo resitale u proslavljenom Karnegi holu u Njujorku, Koncertnoj dvorani Slovačkog radija u Bratislavi, Erol Berou centar na Barbadosu, Koncertnoj dvorani UNAM-a u Meksiko Sitiju i Sali Sesilija Meirelš u Rio de Žaneiru.  Posle uspešne prve turneje u Kini 2018. godine, pozvan je da tokom sledeće sezone održi resitale i koncerte kamerne muzike u Pekingu, Šangaju i još pet gradova širom zemlje. Tokom turneje, održaće majstorske kurseve na Šangajskom konzervatorijumu i Centralnoj školi u Pekingu.
Njegova diskografija obuhvata snimke od solo klavira do kamerne muzike, cenjene od strane međunarodnog kritičara. Album „Vila-Lobos: sve violinske i klavirske sonate” u izdanju Naksosa proglašen je za najbolji snimak kamerne muzike od strane čuvenog BBC Music Magazine.
Pablo Rosi je završio druge master studije na Mannes School of Music u Njujorku, u klasi Džeroma Rouza. Nosilac je stipendije Šonbergovih, nagrade fondacije Goldsmit i nagrade Stenvej. Takođe je diplomirao i magistrirao na Konzervatorijumu Čajkovski u klasi pijaniste Elisa Virsaladzea.

Kamerata Balkanika je kamerni ansambl čine najbolji muzičari iz našeg regiona. Nastao je kao festivalski ansambl ArtLink festivala i do sada je nastupao sa mnogim istaknutim umetnicima kao što su Jan Vogler, Ištvan Vardaj, Đorđo Mandolezi, Stefan Milenković i drugi. Brazilski kompozitor Žuao Giljerme Riper komponovao je za ovaj ansambl delo Abaporu koje su ovog januara premijerno izveli u Zagrebu. Umetnička direktorka ansambla je Jovanka Višekruna Janković.

 

Loading...