Концерт пијанисте Пабла Росија и камерног ансамбла Камерата Балканика

28.01.2023., 20:00

Концерт истакнутог бразилског пијанисте Пабла Росија реализујемо у сарадњи са Удружењем АртЛинк.

Програм:
Еитор Вила-Лобос
Дечији карневал, свита за клавир, A. 157
O ginête do Pierrozinho
O chicote do diabinho
A manha de Pierrete
Os guizos do dominozinho
As peripécias do trapeiroziho
As traquinices do mascarado Mignon
A gaita de um precoce fantasiado
A folia de um bloco infantil

Фредерик Шопен
Етиде, оп. 10 (избор)

Жуао Гиљерме Рипер
Abaporu за клавир и гудачки квинтет

Биографије:
Пабло Роси, победник Првог националног такмичења нових талената Бразила Нелсон Фреире 2003. године, данас гради бриљантну музичку и уметничку каријеру. Прву награду освојио је са седам година на 4. такмичењу младих извођача Лагеса, а од тад је освојио бројне награде на такмичењима у Бразилу, Аргентини и Шпанији.
Као солиста наступао је са камерним оркестрима Кремља, Москве и Оверња, Симфонијским оркестром Кирова, Академским оркестром Националне филхармоније Украјине, Симфонијским оркестром Сао Паола, Бразилским симфонијским оркестром и другим. Сарађивао је са диригентима као што су Антон Нанут, Џејмс Џад, Јоав Талми, Роберто Минчук, Исак Карабчевски и Јерухам Шаровски.
Пабло Роси је члан угледне енглеске фондације The Keyboard Charitable Trust, под чијим окриљем је у последњих 5 година одржао више од осамдесет реситала у Европи, Сједињеним Државама, Африци и Латинској Америци. Наступао је у важним концертним дворанама широм Европе, као што су Аудиторијуму Парко дела музика (Рим), Laeiszhalle (Хамбург), Мала сала Конзерваторијума Чајковски (Москва), Сала Maffeiana (Верона) и Палата каталонске музике (Барселона). Током турнеја по Латинској Америци, наступао је у најзначајнијим салама у Монтевидеу, Кордоби и Монтереју. Одржао је соло реситале у прослављеном Карнеги холу у Њујорку, Концертној дворани Словачког радија у Братислави, Ерол Бероу центар на Барбадосу, Концертној дворани UNAM-а у Мексико Ситију и Сали Сесилија Меирелш у Рио де Жанеиру.  После успешне прве турнеје у Кини 2018. године, позван је да током следеће сезоне одржи реситале и концерте камерне музике у Пекингу, Шангају и још пет градова широм земље. Током турнеје, одржаће мајсторске курсеве на Шангајском конзерваторијуму и Централној школи у Пекингу.
Његова дискографија обухвата снимке од соло клавира до камерне музике, цењене од стране међународног критичара. Албум „Вила-Лобос: све виолинске и клавирске сонате” у издању Наксоса проглашен је за најбољи снимак камерне музике од стране чувеног BBC Music Magazine.
Пабло Роси је завршио друге мастер студије на Mannes School of Music у Њујорку, у класи Џерома Роуза. Носилац je стипендије Шoнбергових, награде фондације Голдсмит и награде Стенвej. Такође је дипломирао и магистрирао на Конзерваторијуму Чајковски у класи пијанисте Елиса Вирсаладзеа.

Камерата Балканика је камерни ансамбл чине најбољи музичари из нашег региона. Настао је као фестивалски ансамбл АртЛинк фестивала и до сада је наступао са многим истакнутим уметницима као што су Јан Воглер, Иштван Вардај, Ђорђо Мандолези, Стефан Миленковић и други. Бразилски композитор Жуао Гиљерме Рипер компоновао је за овај ансамбл дело Abaporu које су овог јануара премијерно извели у Загребу. Уметничка директорка ансамбла је Јованка Вишекруна Јанковић.

 

Loading...