Koncert violinistkinje Katarine Vasiljević i pijanistkinje Sanje Petković

16.01.2023., 20:00

Mlada violinistkinja Katarina Vasiljević je studentkinja treće godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Madlen Stokić Vasiljević. Laureat je više republičkih i međunarodnih takmičenja u zemlji i inostranstvu. Na koncertu će se predstaviti zajedno sa klavirskom saradnicom Sanjom Petković izvodeći dela Baha, Bramsa i Ravela.

Program:
Johan Sebastijan Bah
Sonata za violinu solo br. 2 u a–molu, BWV 1003 (izbor)
III Andante
IV Allegro

Johanes Brams
Sonata za violinu u klavir br. 3 u de–molu, op. 108
Allegro
Adagio
Un poco presto e con sentimento
Presto agitato

Moris Ravel
Ciganin

Biografije:
Katarina Vasiljević (Beograd, 2004) je student treće godine violine na FMU u Beogradu u klasi Madlen Stokić Vasiljević. Laureat je više republičkih i međunarodnih takmičenja violinista u zemlji i inostranstvu, među kojima se ističu RT ZMBSS, Stringfest (Sremska Mitrovica), Talenti Evrope (Slovačka), Premio Clivis (Rim) i Aleksandar Glazunov (Pariz). Dobitnik je nagrada Milorad i Zagorka Apostolović i Marija Petrović i Janko Ristić koje dodeljuje MŠ Mokranjac za najbolju interpretaciju i najboljeg učenika gudačkog odseka. Dobitnik je i nagrade Jelena Lela Abramović za izvođenje Šubertove sonate na festivalu Radost muziciranja u organizaciji Udruženja Mokranjac.
Nastupala je na koncertima i resitalima u Beogradu, Pragu, Minhenu, Parizu i Narniju. Održala je resital na 9. Međunarodnom muzičkom festivalu Constantinus u Nišu. Nastupala je kao solista sa orkestrom u eminentnim koncertnim salama, kao sto su Velika sala Kolarca i druge, sa simfonijskim orkestrom MŠ Mokranjac, SO FMU, Ansamblom Metamorfozis, SO RTS-a, UA Ministarstva odbrane Stanislav Binički i SO Predsednika Ruske Federacije u Georgijevskoj sali u Kremlju na Festivalu mladih umetnika Melodija pokoljenja kao predstavnica Muzičke produkcije RTS-a.
Pohađala je kurseve istaknutih profesora i violinista: Dejana Mihailovića, Nemanje Radulovića, Jasne Maksimović, Jurija Žislina…
Katarina Vasiljević svira na violini poznatog majstora Nikole Vasića, koja joj je ustupljena ljubaznošću i plemenitim angažovanjem udruženja Prijatelji srpske kulture, čiji je stipendista.

Sanja Petković (Beograd) je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Jokut Mihailović gde je upisala  i postdiplomske studije. Tokom studija je, osim solističkog angažovanja, pokazala izrazito interesovanje za kamernu muziku, te se njena karijera posle u tom pravcu i razvija. Kao klavirski saradnik je ostvarila brojne koncerte i učestvovala na mnogim takmičenjima (bila je zvaničan korepetitor na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu, 1996, 2006). U sardnji sa violinistkinjom Jasnom Maksimović je snimila komapkt disk – Bramsove sonate i skerco za klavir i violinu – u izdanju PGP-RTS. Sanja Petković radi kao samostalni umetnički saradnik na FMU u Beogradu.

Loading...