Концерт виолинисткиње Катарине Васиљевић и пијанисткиње Сање Петковић

16.01.2023., 20:00

Млада виолинисткиња Катарина Васиљевић је студенткиња треће године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Мадлен Стокић Васиљевић. Лауреат је више републичких и међународних такмичења у земљи и иностранству. На концерту ће се представити заједно са клавирском сарадницом Сањом Петковић изводећи дела Баха, Брамса и Равела.

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Сонатa за виолину соло бр. 2 у а–молу, BWV 1003 (избор)
III Andante
IV Allegro

Јоханес Брамс
Соната за виолину у клавир бр. 3 у де–молу, оп. 108
Allegro
Adagio
Un poco presto e con sentimento
Presto agitato

Морис Равел
Циганин

Биографије:
Катарина Васиљевић (Београд, 2004) је студент треће године виолине на ФМУ у Београду у класи Мадлен Стокић Васиљевић. Лауреат је више републичких и међународних такмичења виолиниста у земљи и иностранству, међу којима се истичу РТ ЗМБСС, Стрингфест (Сремска Митровица), Таленти Европе (Словачка), Premio Clivis (Рим) и Александар Глазунов (Париз). Добитник је награда Милорад и Загорка Апостоловић и Марија Петровић и Јанко Ристић које додељује МШ Мокрањац за најбољу интерпретацију и најбољег ученика гудачког одсека. Добитник је и награде Јелена Лела Абрамовић за извођење Шубертове сонате на фестивалу Радост музицирања у организацији Удружења Мокрањац.
Наступала је на концертима и реситалима у Београду, Прагу, Минхену, Паризу и Нарнију. Одржала је реситал на 9. Међународном музичком фестивалу Constantinus у Нишу. Наступала је као солиста са оркестром у еминентним концертним салама, као сто су Велика сала Коларца и друге, са симфонијским оркестром МШ Мокрањац, СО ФМУ, Ансамблом Метаморфозис, СО РТС-а, УА Министарства одбране Станислав Бинички и СО Председника Руске Федерације у Георгијевској сали у Кремљу на Фестивалу младих уметника Мелодија покољења као представница Музичке продукције РТС-а.
Похађала је курсеве истакнутих професора и виолиниста: Дејана Михаиловића, Немање Радуловића, Јасне Максимовић, Јурија Жислина…
Катарина Васиљевић свира на виолини познатог мајстора Николе Васића, која јој је уступљена љубазношћу и племенитим ангажовањем удружења Пријатељи српске културе, чији је стипендиста.

Сања Петковић (Београд) је дипломирала на Академији уметности у Новом Саду у класи Јокут Михаиловић где је уписала  и постдипломске студије. Током студија је, осим солистичког ангажовања, показала изразито интересовање за камерну музику, те се њена каријера после у том правцу и развија. Као клавирски сарадник је остварила бројне концерте и учествовала на многим такмичењима (била је званичан корепетитор на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду, 1996, 2006). У сардњи са виолинисткињом Јасном Максимовић је снимила комапкт диск – Брамсове сонате и скерцо за клавир и виолину – у издању ПГП-РТС. Сања Петковић ради као самостални уметнички сарадник на ФМУ у Београду.

Loading...