Радослав Зеленовић добитник награде „Небојша Поповић” за 2022. годину

11.01.2023., 20:00

Добитник награде „Небојша Поповић” за 2022. годину је Радослав Зеленовић, дугогодишњи директор Југословенске кинотеке, филмски историчар и теоретичар.

Културни центар Београд, Филмски центар Србије, Радио-телевизија Србије, Југословенска кинотека, Отворени универзитет Суботица / Фестивал европског филма Палић, Удружење грађана „Поглед у свет” / Фестивал ауторског филма, Фонд Б92 / Фестивал „Слободна зона”, Међународни фестивал документарног филма „Белдокс” и чланови породице Небојше Поповића, у жељи да сачувају успомену на изузетног професионалца и човека, као и наслеђе које је оставио, основали су годишњу НАГРАДУ „НЕБОЈША ПОПОВИЋ” ЗА ДОПРИНОС ПРОМОЦИЈИ И КРИТИЧКОМ ПРОМИШЉАЊУ ФИЛМСКЕ УМЕТНОСТИ И КУЛТУРЕ.

Добитник награде за 2022. годину је РАДОСЛАВ ЗЕЛЕНОВИЋ за целокупан вишедеценијски рад у српском филму и кинематографији.

Награду чине новчани износ и уметнички предмет/плакета према ауторском концепту Ајле Селенић, које обезбеђује Филмски центар Србије, као и право и привилегија добитника награде на селекцију филмског програма приликом доделе награде за наредну годину.

Награда „Небојша Поповић” ће овогодишњем добитнику бити уручена у среду, 11. јануара 2023. године у 20 сати у Дворани Културног центра Београда, у оквиру филмског маратона који је конципирао Павле Леви, добитник награде за 2021. годину.

Жири за доделу награде у саставу: филмски продуцент, уредник филмског програма Дворане културног центра Београда Иван Аранђеловић, председник, редитељка Светлана Поповић, прва добитница ове награде, и теоретичар филма, филмски критичар и уредник „Филмоскопије” Никола Радић, одлуку о додели награде донео је једногласно, уз образложење да се додељује Зеленовићу за све вишегодишње значајне резултате у областима деловања, који су врло видљиви, а огледају се у залагању и труду у промоцији филма и кинематографије, у ширењу филмске критике и теорије, образовању младих кадрова на почетку свог професионалног рада у седмој уметности и стварању услова за што боље функционисање и даљи развој филмског промишљања, културе гледања филма и дијалога о филму као и што бољег функционисања кинематографије.

Досадашњи добитници награде „Небојша Поповић” били су Светлана и Зоран Поповић (2016), проф. Владимир Влада Петрић (2017), Милан Влајчић (2018), Мирољуб Стојановић (2019), Срђан Вучинић (2020) и Павле Леви (2021).

* * *

РАДОСЛАВ ЗЕЛЕНОВИЋ (1948) завршио је основну школу у Косову Пољу, гимназију у Пећи и Приштини. Студије је започео на Филозофском факултету у Приштини (група за српскохрватски језик, општу лингвистику и југословенску књижевност), а дипломирао је 1971. године, на истој групи на Филолошком факултету у Београду. Током студија био је члан аматерског филмског клуба Дома омладине Београда, за који је режирао неколико филмова. Професионалну каријеру почиње 1971. као уредник Филмског програма Дома омладине Београда, коју је обављао до 1979. године. Те године изабран је за уредника Филмске редакције Телевизије Београд и на том месту остаје до 1992. године. За директора Југословенске кинотеке изабран је 1. јуна 1992. године и ту функцију обављао је од 1992. до 2013. године. Дужност вршиоца дужности директора Југословенске кинотеке обављао је до 2. фебруара 2016. године. Од 2017. до 2020. године био је управник Аудио-визуелног Архива и Центра за дигитализацију Српске академије науке и уметности. Активно је учествовао у оснивању филмских манифестација попут ФЕСТ-а, Фестивала краткометражног филма, Филмског фестивала у Сопоту, Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи. Оснивач је и директор Фестивала европског филма на Палићу. Објављивао је филмске критике и есеје, писао за многе часописе и магазине, био оснивач и главни и одговорни уредник часописа YU ВИДЕО од 1982. године, који се бавио проблемима видеа и дигитализације. Аутор је многих програма који су помогли промоцији и популаризацији нашег филма у земљи и иностранству. Био је професор историје филма на Факултету уметности „Браћа Карић”. Члан је Српске комисије УНЕСKО. Године 2012. изабран је за члана Европске академије за филм.

НЕБОЈША ПОПОВИЋ (1958–2015) био је један од ретких преосталих светлих гласова критичарске професије. Његове критике биле су луцидне и ерудитске, бритке и модерно презентоване, тако да истовремено комуницирају и са најширим телевизијским аудиторијумом и са интелектуалном елитом. Његови чувени разговори са водећим савременим светским и домаћим филмским ауторима у емисији „Други век” на РТС-у поставили су висок стандард као свеобухватне и дубинске, живе, личне интеракције које су стварале слојевите портрете саговорника и често бацале нову светлост на њихово стваралаштво. Као уредник филмског програма Дворане Културног центра Београда профилисао је концепт квалитетног уметничког филма на којем су укус формирале генерације гледалаца. Небојша Поповић је својим целокупним деловањем промовисао љубав према филму, као и његово дубоко интелектуално промишљање.

Loading...