51. МЕЂУНАРОДНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ ФЕСТ / 27.2.2022. /

27.02.2023., 12:00

51. МЕЂУНАРОДНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ ФЕСТ
24. фебруар – 05. март 2023.
Дворана Културног центра


Цена улазнице 300 динара

Понедељак 27. фебруар

→ 12.00
СПАСИТЕЉ ШУМА
Немачка, 2022 /  87’
Документарни
Програм: ФЕСТ мастерс
Режија: Volker Schlöndorff
Улоге: Axel Schneppat, Paapa Kwaku Duro, Jean Diouff, Michael Kern, Mahamoud Abdoulay, Jonas Aly Sagnon

Спаситељ шума је портрет Аустралијанца чије је животно дело награђено тзв. алтернативним Нобелом. Тони Ринаудо је пронашао начин да узгаја дрвец́е у најнеплоднијим пределима активирањем пањева и корења деценијама и да тако обезбеди егзистенцију хиљадама људи у Африци. Његова метода “Природна регенерација којом управља фармер“ (ФМНР) врац́а не само живот у земљу, вец́ и достојанство и наду. Шеф свих пољопривредника, како га данас од миља зову у многим селима, морао је да води тешку битку да би његове идеје биле прихваћене. Фолкер Шлондорф прати у филму Тонија Ринауда по афричким земљама да би се уверио у ефекте које је ФМНР постигао и сусрец́е се са питањима која се такође тичу и нас у Европи – миграције и климатске промене.

→ 14.30
ЗАГРЛИ МЕ ЧВРСТО
Француска, 2021 /  97’
Драма
Програм: ФЕСТ специјал
Режија: Mathieu Amalric
Улоге: Vicky Krieps, Arieh Worthalter, Anne-Sophie Bowen-Chatet, Sacha Ardilly, Bowen-Chatet, Juliette Benveniste, Aurèle Grzesik, Aurélia Petit, Erwan Ribard…

Клариса у зору последњи пут погледа свог мужа и двоје деце која спавају, оклева да остави поруку, окреће се и полази на пут. Очајничко бекство постепено открива све слојеве Кларисине одлуке. Иако се чини да има јаку везу са породицом коју је оставила, Клариса губи саму себе.

 

→ 17.00
ТРАГОВИ 
ХРВАТСКА, ЛИТВАНИЈА, СРБИЈА, 2022 /  98’
Драма
Програм: Главни такмичарски програм
Режија: Dubravka Turić
Улоге: Marija Škaričić, Nikša Butijer, Lana Barić, Mate Gulin, Tvrtko Jurić, Dragan Mićanović, Tanja Smoje, Marina Redžepović, Aleksandra Naumov, Barbara Nola…

Као посљедњи члан некада бројне породице, научница Ана суочава се са личном кризом, а антрополошко истраживање које води преплиће се са њеним осећајем изгубљености. Низом подударности, трагови и симболи постаће јој уједно путоказ према излазу из властите трауме.

 

→ 19.30
ПЛАВИ КАФТАН
ФРАНЦУСКА, МАРОКО, ДАНСКА, БЕЛГИЈА, 2022 /  118’
Драма
Програм: ФЕСТ Фокус
Режија: Maryam Touzani
Улоге: Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui, Mounia Lamkimel, Abdelhamid Zoughi, Zakaria Atifi…

Мина води традиционалну продавницу кафтана у једној од најстаријих медина у Мароку. Да би ишли укорак са захтевима купаца, она и њен супруг Халим ангажују талентованог шегрта Јусефа који показује највец́у посвец́еност учењу вештина веза и кројења. Временом, Мина схвата колико је њен муж дирнут присуством младиц́а.

 

→ 22.00
ЉУБАВНИ ЖИВОТ
ФРАНЦУСКА, ЈАПАН, 2022 / 123’
Драма
Програм: ФЕСТ Фокус
Режија: Kōji Fukada
Улоге: Fumino Kimura, Kento Nagayama, Atom Sunada, Hirona Yamazaki, Misuzu Kanno, Tomorowo Taguchi, Tetsuta Shimada, Mito Natsume…

Таеко и њен супруг Ђиро живе мирним животом са њеним сином Кеитом. Идилу квари дечаков отац Парк који се враћа у њихов живот. Да би се изборила са болом и кривицом, Таеко покушава да помогне бескућнику, глувом и болесном оцу свога сина.

Loading...