51. MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL FEST / 27.2.2022. /

27.02.2023., 12:00

51. MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL FEST
24. februar – 05. mart 2023.
Dvorana Kulturnog centra


Cena ulaznice 300 dinara

Ponedeljak 27. februar

→ 12.00
SPASITELJ ŠUMA
Nemačka, 2022 /  87’
Dokumentarni
Program: FEST masters
Režija: Volker Schlöndorff
Uloge: Axel Schneppat, Paapa Kwaku Duro, Jean Diouff, Michael Kern, Mahamoud Abdoulay, Jonas Aly Sagnon

Spasitelj šuma je portret Australijanca čije je životno delo nagrađeno tzv. alternativnim Nobelom. Toni Rinaudo je pronašao način da uzgaja drveće u najneplodnijim predelima aktiviranjem panjeva i korenja decenijama i da tako obezbedi egzistenciju hiljadama ljudi u Africi. Njegova metoda “Prirodna regeneracija kojom upravlja farmer“ (FMNR) vraća ne samo život u zemlju, već i dostojanstvo i nadu. Šef svih poljoprivrednika, kako ga danas od milja zovu u mnogim selima, morao je da vodi tešku bitku da bi njegove ideje bile prihvaćene. Folker Šlondorf prati u filmu Tonija Rinauda po afričkim zemljama da bi se uverio u efekte koje je FMNR postigao i susreće se sa pitanjima koja se takođe tiču i nas u Evropi – migracije i klimatske promene.

→ 14.30
ZAGRLI ME ČVRSTO
Francuska, 2021 /  97’
Drama
Program: FEST specijal
Režija: Mathieu Amalric
Uloge: Vicky Krieps, Arieh Worthalter, Anne-Sophie Bowen-Chatet, Sacha Ardilly, Bowen-Chatet, Juliette Benveniste, Aurèle Grzesik, Aurélia Petit, Erwan Ribard…

Klarisa u zoru poslednji put pogleda svog muža i dvoje dece koja spavaju, okleva da ostavi poruku, okreće se i polazi na put. Očajničko bekstvo postepeno otkriva sve slojeve Klarisine odluke. Iako se čini da ima jaku vezu sa porodicom koju je ostavila, Klarisa gubi samu sebe.

 

→ 17.00
TRAGOVI 
HRVATSKA, LITVANIJA, SRBIJA, 2022 /  98’
Drama
Program: Glavni takmičarski program
Režija: Dubravka Turić
Uloge: Marija Škaričić, Nikša Butijer, Lana Barić, Mate Gulin, Tvrtko Jurić, Dragan Mićanović, Tanja Smoje, Marina Redžepović, Aleksandra Naumov, Barbara Nola…

Kao posljednji član nekada brojne porodice, naučnica Ana suočava se sa ličnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi prepliće se sa njenim osećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli postaće joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume.

 

→ 19.30
PLAVI KAFTAN
FRANCUSKA, MAROKO, DANSKA, BELGIJA, 2022 /  118’
Drama
Program: FEST Fokus
Režija: Maryam Touzani
Uloge: Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui, Mounia Lamkimel, Abdelhamid Zoughi, Zakaria Atifi…

Mina vodi tradicionalnu prodavnicu kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi išli ukorak sa zahtevima kupaca, ona i njen suprug Halim angažuju talentovanog šegrta Jusefa koji pokazuje najveću posvećenost učenju veština veza i krojenja. Vremenom, Mina shvata koliko je njen muž dirnut prisustvom mladića.

 

→ 22.00
LJUBAVNI ŽIVOT
FRANCUSKA, JAPAN, 2022 / 123’
Drama
Program: FEST Fokus
Režija: Kōji Fukada
Uloge: Fumino Kimura, Kento Nagayama, Atom Sunada, Hirona Yamazaki, Misuzu Kanno, Tomorowo Taguchi, Tetsuta Shimada, Mito Natsume…

Taeko i njen suprug Điro žive mirnim životom sa njenim sinom Keitom. Idilu kvari dečakov otac Park koji se vraća u njihov život. Da bi se izborila sa bolom i krivicom, Taeko pokušava da pomogne beskućniku, gluvom i bolesnom ocu svoga sina.

Loading...