Koncert kamernog ansambla „Monk“

06.02.2023., 20:00

„Monk“ ansambl čine klarinetista Vladimir Stanišić, violinista Vojin Aleksić i pijanista Rastko Pavlović koje je spojilo interesovanje za savremenu muziku pisanu za ovu kombinaciju instrumenata. Tako će i u Galeriji Artget izvesti dela Isidore Žebeljan, Menotija, Mijoa i Stravinskog originalno komponovanu za violinu, klarinet i klavir.

Program:
Isidora Žebeljan
Sarabanda

Đan Karlo Menoti
Trio za violinu, klarinet i klavir
Capriccio
Romanza
Envoi

Darijus Mijo
Svita za violinu, klarinet i klavir, op.157b
Ouverture
Divertissement
Jeu
Introduction et Final

Igor Stravinski
Priča o vojniku (L’histoire du soldat)
mala svita za violinu, klarinet i klavir
Vojnikov marš
Vojnikova violina
Mali koncert
Tango – Valcer – Regtajm
Đavolov ples

Biografija:
Monk ansambl je novoosnovani kamerni sastav orijentisan ka interpretaciji moderne, primenjene, postmoderne i world muzike. Pre svega se temelji na entuzijazmu i profesionalizmu trojice mladih umetnika: klarinetiste Vladimira Stanišića, violiniste Vojina Aleksića, i pijaniste Rastka Pavlovića koji su se okupili sa ciljem da umetničku muziku prezentuju kroz uticaj plesa, džez i etno muzike, kao i interpretacija domaćih afirmisanih i neafirmisanih kompozitora.
Koncept sa kojim je Monk ansambl započeo svoj muzički put se zasniva na plesovima poreklom iz Severne i Južne amerike sa početka 20. veka kao što su tango i regtajm, koji su premijerno izvedeni na BLISS festivalu u Gornjem Milanovcu a potom i na Arlem festivalu u Arilju. Monk ansambl je imao priliku da nastupi na Kaleidoskopu kulture u okviru fondacije – Novi Sad Evropska prestonica kulture kao i na MetaWorld festivalu u Beogradu. Buduća vizija ansambla je saradnja sa kompozitorima kao i predstavljanje muzike koja je karakterno orijentisana ka igri, plesu, sceni i pokretu.

Loading...