Концерт камерног ансамбла „Монк“

06.02.2023., 20:00

„Монк“ ансамбл чине кларинетиста Владимир Станишић, виолиниста Војин Алексић и пијаниста Растко Павловић које је спојило интересовање за савремену музику писану за ову комбинацију инструмената. Тако ће и у Галерији Артгет извести дела Исидоре Жебељан, Менотија, Мијоа и Стравинског оригинално компоновану за виолину, кларинет и клавир.

Програм:
Исидора Жебељан
Сарабанда

Ђан Карло Меноти
Трио за виолину, кларинет и клавир
Capriccio
Romanza
Envoi

Дариjус Миjo
Свита за виолину, кларинет и клавир, оп.157б
Ouverture
Divertissement
Jeu
Introduction et Final

Игор Стравински
Прича о војнику (L’histoire du soldat)
мала свита за виолину, кларинет и клавир
Војников марш
Војникова виолина
Мали концерт
Танго – Валцер – Регтајм
Ђаволов плес

Биографија:
Монк ансамбл је новоосновани камерни састав оријентисан ка интерпретацији модерне, примењене, постмодерне и world музике. Пре свега се темељи на ентузијазму и професионализму тројице младих уметника: кларинетисте Владимира Станишића, виолинисте Војина Алексића, и пијанисте Растка Павловића који су се окупили са циљем да уметничку музику презентују кроз утицај плеса, џез и етно музике, као и интерпретација домаћих афирмисаних и неафирмисаних композитора.
Концепт са којим је Монк ансамбл започео свој музички пут се заснива на плесовима пореклом из Северне и Јужне америке са почетка 20. века као што су танго и регтајм, који су премијерно изведени на БЛИСС фестивалу у Горњем Милановцу а потом и на Арлем фестивалу у Ариљу. Монк ансамбл је имао прилику да наступи на Калеидоскопу културе у оквиру фондације – Нови Сад Европска престоница културе као и на MetaWorld фестивалу у Београду. Будућа визија ансамбла је сарадња са композиторима као и представљање музике која је карактерно оријентисана ка игри, плесу, сцени и покрету.

Loading...