Koncert klavirskog dua Snežana Nikolajević – Vesna Kršić

23.02.2023., 18:00

Pijanistkinje Snežana Nikolajević – Vesna Kršić izvešće program pod nazivom Slike, pokreti, pokretne slike koji će obuhvatiti dela Musorgskog, Stravinskog, Dvoržaka, Sen-Sansa, kao i ostvarenja domaćih autora – Ivana Jevtića, Vere Milanković i Zorana Hristića. Kao klavirski duo, prvi nastup su imale 1968. godine, kao studentkinje beogradske Muzičke akademije, a njihova kontinuirana karijera teče od njihovog prvog celovečernjeg resitala koji su održale naredne godine.
Koncert realizujemo u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti.

Program:
Modest Petrovič Musorgski
Slike sa izložbe (aranžman Tušmalov-Šefer) – izbor
Gnom
Stari zamak

Igor Stravinski
Treća scena iz baleta Petruška (aranžman autora)

Antonjin Dvoržak
Dve slovenske igre

Kamij Sen-Sans
Muzika za film Ubistvo vojvode od Giza (aranžman. za klavir četvororučno Nikolajević – Kršić, prvo izvođenje)

Ivan Jevtić
Con moto

Vera Milanković
Senjačka rapsodija

Zoran Hristić
Rufurija

Biografije:
Vesna Kršić, muzički teoretičar i pijanista i Snežana Nikolajević, muzikolog i pijanista, muziciraju u klavirskom duu vrlo dugo: prvi nastup su imale 1968. godine, kao studentkinje beogradske Muzičke akademije, a njihova kontinuirana karijera teče od njihovog prvog celovečernjeg resitala koji su održale u Domu omladine u Beogradu, 1969. Neguju istim intenzitetom koncertiranje na dva klavira i na jednom klaviru četvororučno. Na impozantnom repertoaru dua nalaze se dela u širokom vremenskom i stilskom rasponu – od ranog baroka do savremenih autora – što se može videti u listi repertoara. Na svojim mnogobrojnim koncertima otkrivaju nova dela za ovaj ansambl – od kojih su mnoga njima posvećena – i uvode nove forme prezentacije i kontakta sa auditorijumom. Uradile su niz redakcija kompozicija za klavirski duo, održale mnoge seminare o literaturi za klavirski duo i njenoj interpretaciji i napisale niz tekstova o delima za klavirski duo i specifičnostima interpretacije klavirskog dua.
Nastupale su na solističkim koncertim i sa orkestrima u Beogradu i mnogim drugim gradovima Srbije, u bivšim jugoslovenskim republikama (Hrvatska, Makedonija, Crna Gora), zatim u Francuskoj, Mađarskoj, Izraelu, Rumuniji i SAD. Snimale su često za radio i televiziju i bile u žiriju nacionalnih i međunarodnih takmičenja. Klavirski duo Snežana Nikolajević – Vesna Kršić je dobitnik nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najbolji koncert 2009. godine. Snimci interpretacija dua objavljeni su na nekoliko LP ploča i četiri kompakt diska u izdanju PGP RTS, Fakulteta muzičke umetnosti i SOKOJ-a.
Uz kamerno muziciranje u klavirskom duu negovale su i svoje posebne profesionalne karijere – Vesna Kršić, magistar muzičke teorije, bila je redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti, dok je Snežana Nikolajević, doktor muzikologije, bila urednik u Televiziji Beograd i redovni profesor na Filološko umetničkom fakultetu. U tom svojstvu su učestvovale na mnogim domaćim i internacionalnim naučnim skupovima i objavile niz knjiga, monografija i stručnih radova.

***
Koncert je deo ciklusa Koncerti u Galeriji koji je bio predviđen da se izvede u Svečanoj sali Skupštine grada. S obzirom na to da je gradska uprava u julu 2022. godine zabranila održavanje javnih događaja u prostoru Skupštine grada, koncert ćemo realizovati u Galeriji SANU, zahvaljujući podršci uprave Srpske akademije nauke i umetnosti koja nam je širom otvorila vrata.

Loading...