Концерт клавирског дуа Снежана Николајевић – Весна Кршић

23.02.2023., 18:00

Пијанисткиње Снежана Николајевић – Весна Кршић извешће програм под називом Слике, покрети, покретне слике који ће обухватити дела Мусоргског, Стравинског, Дворжака, Сен-Санса, као и остварења домаћих аутора – Ивана Јевтића, Вере Миланковић и Зорана Христића. Као клавирски дуо, први наступ су имале 1968. године, као студенткиње београдске Музичке академије, а њихова континуирана каријера тече од њиховог првог целовечерњег реситала који су одржале наредне године.
Концерт реализујемо у сарадњи са Српском академијом наука и уметности.

Програм:
Модест Петрович Мусоргски
Слике са изложбе (аранжман Тушмалов-Шефер) – избор
Гном
Стари замак

Игор Стравински
Трећа сцена из балета Петрушка (аранжман аутора)

Антоњин Дворжак
Две словенске игре

Kамиј Сен-Санс
Музика за филм Убиство војводе од Гиза (аранжман. за клавир четвороручно Николајевић – Кршић, прво извођење)

Иван Јевтић
Con moto

Вера Миланковић
Сењачка рапсодија

Зоран Христић
Руфурија

Биографије:
Весна Кршић, музички теоретичар и пијаниста и Снежана Николајевић, музиколог и пијаниста, музицирају у клавирском дуу врло дуго: први наступ су имале 1968. године, као студенткиње београдске Музичке академије, а њихова континуирана каријера тече од њиховог првог целовечерњег реситала који су одржале у Дому омладине у Београду, 1969. Негују истим интензитетом концертирање на два клавира и на једном клавиру четвороручно. На импозантном репертоару дуа налазе се дела у широком временском и стилском распону – од раног барока до савремених аутора – што се може видети у листи репертоара. На својим многобројним концертима oткривају нова дела за овај ансамбл – од којих су многа њима посвећена – и уводе нове форме презентације и контакта са аудиторијумом. Урадиле су низ редакција композиција за клавирски дуо, одржале многе семинаре о литератури за клавирски дуо и њеној интерпретацији и написале низ текстова о делима за клавирски дуо и специфичностима интерпретације клавирског дуа.
Наступале су на солистичким концертим и са оркестрима у Београду и многим другим градовима Србије, у бившим југословенским републикама (Хрватска, Македонија, Црна Гора), затим у Француској, Мађарској, Израелу, Румунији и САД. Снимале су често за радио и телевизију и биле у жирију националних и међународних такмичења. Клавирски дуо Снежана Николајевић – Весна Кршић је добитник награде Удружења музичких уметника Србије за најбољи концерт 2009. године. Снимци интерпретација дуа објављени су на неколико LP плоча и четири компакт диска у издању ПГП РТС, Факултета музичке уметности и СОКОЈ-а.
Уз камерно музицирање у клавирском дуу неговале су и своје посебне професионалне каријере – Весна Кршић, магистар музичке теорије, била је редовни професор на Факултету музичке уметности, док је Снежана Николајевић, доктор музикологије, била уредник у Телевизији Београд и редовни професор на Филолошко уметничком факултету. У том својству су учествовале на многим домаћим и интернационалним научним скуповима и објавиле низ књига, монографија и стручних радова.

***
Концерт је део циклуса Концерти у Галерији који је био предвиђен да се изведе у Свечаној сали Скупштине града. С обзиром на то да је градска управа у јулу 2022. године забранила одржавање јавних догађаја у простору Скупштине града, концерт ћемо реализовати у Галерији САНУ, захваљујући подршци управе Српске академије науке и уметности која нам је широм отворила врата.

Loading...