Koncert pijanista Boška Stojadinovića i Luke Petrovića

20.02.2023., 21:00

Mladi pijanisti Boško Stojadinović i Luka Petrović su studenti treće godine osnovnih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Publici u Beogradu će se predstaviti peogramom pod nazivom List – Šopen – Granados: Koracima romantičarskih umetnika.

Program:
Frederik Šopen
Balada br. 1 u ge–molu, op. 23
LUKA PETROVIĆ

Frederik Šopen
Skerco br. 3 u cis-molu, op. 39
BOŠKO STOJADINOVIĆ

Frederik Šopen
Etida u e–molu, op. 25/5
LUKA PETROVIĆ

Frederik Šopen
Etida u E–duru, op. 10/3
Etida u cis–molu, op. 10/4
BOŠKO STOJADINOVIĆ

Franc List
Koncertna parafraza na Verdijevu operu ‘Rigoleto’
LUKA PETROVIĆ

Enrike Granados
Koncertni alegro, op. 46
BOŠKO STOJADINOVIĆ

Moderator: ALEKSANDRA SOMMER

Biografije:
Pijanista Luka Petrović je student treće godine osnovnih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Biljane Gorunović. Dobitnik je prestižnih nagrada na takmičenjima kao što su Festival Isidor Bajić (Novi Sad, 2016), Takmičenje mladih pijanista (Zrenjanin, 2018), Međunarodno takmičenje mladih pijanista (Šabac, 2019), Smotra talenata Srbije (Sremski Karlovci, 2019), Republičko takmičenje (Beograd, 2019), Festival slovenske muzike (Beograd, 2020) i Međunarodno takmičenje mladih pijanista Vladimir V. Selivohin (Beograd, 2020). Za osvojene prve nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, kao solista i kamerni izvođač, je dobio nagradu Fondacije Dragice Nikolić. Takođe je dobitnik dve Vidovdanske nagrade grada Novog Sada i stipendije Melanije Bugarinović. Učestvovao je na mnogim majstorskim kursevima. Kao solistički izvođač je nastupao u renomiranim salama u Somboru, Novom Sadu i Beogradu. Učestvovao je na projektu Novi Sad – Evropska prestonica kulture, na festivalima FENOK (Kikinda), Dunavski dijalozi – Festival savremene umetnosti u Galeriji likovnih umetnosti Rajka Mamuzića (Novi Sad) i Dani Đure Jakšića – Liparske večeri (Srpska Crnja). Kao klavirski saradnik sarađuje sa operskim umetnicima, a svirao je i na brojnim međunarodnim takmičenjima. Nastupa sa bratom, mladim saksofonistom Vukom Petrovićem u okviru dua Take Two. Redovno gostuje na RTS, RTV i N1 televiziji.

Pijanista Boško Stojadinović je student treće godine osnovnih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Milana Miladinovića. Završio je OMŠ Isidor Bajić u klasi Milene Apić, i Srednju muzičku školu u klasi Olge Borzenko, kao đak generacije. Dobitnik je prestižnih nagrada na klavirskim takmičenjima, kao što su Josip Slavenski (Novi Sad, 2015), Međunarodno takmičenje mladih pijanista (Šabac, 2015), Republičko takmičenje učenika muzičkih škola Srbije (Beograd, 2015), Festival slovenske muzike (Beograd, 2020), Takmičenje Vladimir V. Selivohin (Beograd, 2020); kao i tri titule laureata na takmičenjima kao što su Republičko takmičenje (Beograd, 2013), Memorijal Vojislav Vučković (Beograd, 2015) i Festival Isidor Bajić (Novi Sad, 2016).
Učestvovao je na majstorskim kursevima eminentnih profesora. Nastupao je u prestižnim salama u Novom Sadu, Somboru i Beogradu, kao i u Hrvatskoj, Crnoj Gori i u Engleskoj. Poseban uspeh predstavljaju koncerti na kojima je Boško Stojadinović nastupao prošle godine širom Virdžinije pod pokroviteljstvom muzičkog centra Gart Njuel, koji ga je odabrao kao jedinog pijanistu dobitnika stipendije iz Evrope.

Loading...