Концерт пијанисткиње Надине Дромњаковић

20.02.2023., 20:00

Надина Дромњаковић на концерту у Београду ће извести мазурке и баладе Фредерика Шопена. Музиколошкиња Александра Паладин ће говорити о ове две форме карактеристичне за Шопеново стваралаштво.

Програм:
Фредерик Шопен
Мазурка бр. 22 у гис–молу, оп. 33/1

Мазурка бр. 23 у Де–дуру, оп. 33/2

Мазурка бр. 24 у Це–дуру, оп. 33/3

Мазурка бр. 25 у ха–молу, оп. 33/4

Балада бр. 1 у ге–молу, оп. 23

Балада бр. 2 у Еф–дуру, оп. 38

Балада бр. 3 у Ас–дуру, оп. 47

Балада бр. 4 у еф–молу, оп. 52

Биографија:
Надина Дромњаковић је добитник Октобарске награде града Београде и прве савезне награде у Дубровнику (1987). Дипломирала је и магистрирала клавир на ФМУ у Београду у класи Мирјане Шуице-Бабић и Игора Ласка (1994). Специјализацију је наставила у Паризу у оквиру институције Ecole Normale de Paris у класи професора Рамзи Јасе и на специјалистичким семинарима у Луксембургу и Италији где се усавршавала са истакнутим пијанистима као што су Александар Могилевски, Микаел Ферман и Константин Богино.
Након бројних солистичких концерата у Србији, Француској и Италији, као и награда на клавирским такмичењима Скрјабин, Фондације Cifra у Паризу и Ibla Grand Prize у Италији (2001), Надина Дромњаковић се посветила и камерној музици. Дуги низ година сарађује са француским виолистом Емануелом Реноом са којим редовно наступа у различитим камерним формацијама.
Интересовање за однос клавирског и електронског звука довело је до студија композиције на Универзитету Париз 8 и на Конзерваторијуму Ерик Сати. Њен први рад Visage уведен је у званичну селекцију конкурса Phonurgia Nova 2006 у Француској а композиције Тамарис и Интерлок за клавир и електронику изведене су у Паризу и Кретеју.

Loading...