Koncert pijanistkinje Nadine Dromnjaković

20.02.2023., 20:00

Nadina Dromnjaković na koncertu u Beogradu će izvesti mazurke i balade Frederika Šopena. Muzikološkinja Aleksandra Paladin će govoriti o ove dve forme karakteristične za Šopenovo stvaralaštvo.

Program:
Frederik Šopen
Mazurka br. 22 u gis–molu, op. 33/1

Mazurka br. 23 u De–duru, op. 33/2

Mazurka br. 24 u Ce–duru, op. 33/3

Mazurka br. 25 u ha–molu, op. 33/4

Balada br. 1 u ge–molu, op. 23

Balada br. 2 u Ef–duru, op. 38

Balada br. 3 u As–duru, op. 47

Balada br. 4 u ef–molu, op. 52

Biografija:
Nadina Dromnjaković je dobitnik Oktobarske nagrade grada Beograde i prve savezne nagrade u Dubrovniku (1987). Diplomirala je i magistrirala klavir na FMU u Beogradu u klasi Mirjane Šuice-Babić i Igora Laska (1994). Specijalizaciju je nastavila u Parizu u okviru institucije Ecole Normale de Paris u klasi profesora Ramzi Jase i na specijalističkim seminarima u Luksemburgu i Italiji gde se usavršavala sa istaknutim pijanistima kao što su Aleksandar Mogilevski, Mikael Ferman i Konstantin Bogino.
Nakon brojnih solističkih koncerata u Srbiji, Francuskoj i Italiji, kao i nagrada na klavirskim takmičenjima Skrjabin, Fondacije Cifra u Parizu i Ibla Grand Prize u Italiji (2001), Nadina Dromnjaković se posvetila i kamernoj muzici. Dugi niz godina sarađuje sa francuskim violistom Emanuelom Renoom sa kojim redovno nastupa u različitim kamernim formacijama.
Interesovanje za odnos klavirskog i elektronskog zvuka dovelo je do studija kompozicije na Univerzitetu Pariz 8 i na Konzervatorijumu Erik Sati. Njen prvi rad Visage uveden je u zvaničnu selekciju konkursa Phonurgia Nova 2006 u Francuskoj a kompozicije Tamaris i Interlok za klavir i elektroniku izvedene su u Parizu i Kreteju.

Loading...