Koncert „Take Five“ – violončelista Dušan Stojanović sa prijateljima

06.02.2023., 21:00

Dušan Stojanović će izvesti Bahovu Drugu svitu za violončelo, nakon čega će nastupiti kao član Beogradskog gudačkog kvarteta, zajedno sa violinistima Nevenkom Tatić i Vladimirom Vasiljevićem i violistkinjom Ivanom Gladović Erčić. Njima će se pridružiti i violinistkinja Olivera Rialas, koja živi i radi na Kipru.

Program:
Johan Sebastijan Bah
Svita br. 2 za violončelo solo u de–molu, BWV 1008
Prelude
Allemande
Courante
Sarabande
Menuet 1
Menuet 2
Gigue
Dušan Stojanović

Johan Sebastijan Bah
Duet br. 2 u Ef–duru, BWV 803 (ar. za violinu i violončelo)
Olivera Rialas i Dušan Stojanović

Hjubert Peri
Intermeco za gudački trio

Henri Mančini
Moon River za gudački trio
Gudački trio Olivera Rialas, Ivana Gladović Erčić i Dušan Stojanović

Georg Fridrih Hendl
Pasakalja iz Svite u ge–molu, HWV 432
Beogradski gudački kvartet (Nevenka Tatić, Vladimir Vasiljević, Ivana Gladović Erčić i Dušan Stojanović)

Milana Stojadinović–Milić     
Rok-džez-rol etida na rasprodaji
Beogradski gudački kvartet

Astor Pjacola
Adios Noninjo
Beogradski gudački kvartet

Pol Dezmond
Take Five
Beogradski gudački kvartet
i Olivera Rialas

Biografije:
Violončelista Dušan Stojanović (Beograd) je stekao muzičko obrazovanje u MŠ Dr. Vojislav Vučković i MŠ Stanković. Diplomirao je na FMU u klasi Fransoaz Jakovčić. Po završetku studija je pohađao majstorski kurs violončela kod Majkla Flaksmana (SAD) i kao redovan student postdiplomskih studija kod istog profesora, stiče diplomu Koncertanta na Konzervatorijumu u Šafhauzenu u Švajcarskoj. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod pedagoga kao što su Danijel Šafran, Boris Pergamenšikov i Frederik Lodeon.
Dugogodišnji je član kamernog ansambla Beogradski gudački kvartet, sa kojim je nastupao na brojnim koncertima i muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu i sa kojim je snimio četiri kompakt-diska.
Bio je prvi violončelista KO Beogradska sinfonieta, sa kojim i dalje povremeno nastupa. Od 2003. godine je prvi violončelista i solista ansambla Kraljevski gudači Sv.Đorđa, sa kojim je učestvovao na više turneja u inostranstvu i snimio je kompakt-disk kao solista (Mare, Kupren). Nastupao je kao solista sa Simfonijskim orkestrom Umetničkog ansambla Stanislav Binički. Premijerno je izveo, kao solista sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, kompoziciju Jevrejski triptih Aleksandra Vujića (2017).
Dušan Stojanović je od 2001. godine stalno zaposlen kao vođa deonice violončela i solo-violončelista Simfonijskog orkestra RTS-a, a od 2018. godine je i gostujući solo-violončelista Orkestra Opere Madlenijanuma.

Nevenka Tatić je diplomirala violinu na FMU u Beogradu u klasi Rajka Dojčinovića. Magistrirala je u klasi Dejana Mihailovića na Akademiji umetnosti Novi Sad. Usavršavala se u Moskvi kod Grigorija Žislina. Osvojila je brojne nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima. Usavršavala se na majstorskim kursevima Pavela Vernjikova i Vartkesa Bojadžijana. Održala je solističke resitale sa pijanistima Tatjanom Šurev, Vesnom Pantović, Jovankom Ristić i Ivanom Melešom. Nastupa u duu sa pijanistom Dejanom Stošićem. Radi kao profesor violine u MŠ Dr. Vojislav Vučković u Beogradu.

Vladimir Vasiljević je diplomirao violinu 1992. godine na Muzičkoj akademiji u Pragu u klasi Jiržija Tomašeka. Nakon studija je nastupao kao koncertmajstor KO Komnenius i stalni član KO Solisti di Praga u Pragu. Po povratku u zemlju, od 1995. godine je zaposlen u MŠ Mokranjac u Beogradu. Od tada, uporedo sa radom u školi, angažovan je i kao kamerni muzičar, stalni član kamernih orkestara Dušan Skovran i Kraljevski gudači Svetog Đorđa (sa kojima je nastupao i kao solista), i kao član mnogih drugih manjih kamernih ansambala (Trio Aperto, gost trija Pokret…). Dobitnik je nagrade za pedagoške rezultate ZMBŠS. Jedan je od osnivača i predsednik Udruženja Mokranjac.

Ivana Gladović Erčić je diplomirala na Akademiji umetnosti Novi Sad, odsek – viola, u klasi Dušice Polovine. Dobitnica je Univerzitetske diplome Univerziteta Novi Sad. Nagrađivana je od strane Eurobanke za postignute rezultate tokom studija. Stipendista je Vlade Republike Srbije – Fond za mlade talente. Bila je član Vojvođanske filharmonije, Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS-a i Sarajevske filharmonije. Dugogodišnji je član Kamernog orkestra Kraljevski gudači Sv. Đorđa sa kojim je ostvarila brojne turneje po Nemačkoj, Francuskoj i Austriji na čelu sa našim eminentnim violinistom Sretenom Krstićem. Ativan je član gudačkog trija Čarobne žice. Stalno je zaposlena u Umetničkom ansamblu Ministarstva Odbrane Stanislav Binički.

Violinistkinja Olivera Rialas je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Beogradu a potom nastavila usavršavanje u Budimpešti na Muzičkoj akademiji Franc List. Po završetku studija je radila kao profesor violine na Muzičkoj akademiji u Nišu. Uspešnu izvođačku karijeru je nastavila svirajući u mnogim evropskim zemljama, Kini i Americi. Uporedo gradi i svoju pedagošku karijeru kao profesor violine na Long Island Conservatory (LIC) u Njujorku, od 2001. godine. Karijeru je nastavila na Kipru, od 2010. godine, gde nastupa u mnogim ansamblima, a takođe nastavlja i sa pedagoškim radom. Dobitnik je počasnog doktorata Instituta Roma (2022) za angažovanje u vaspitanju dece za izvođačku umetnost.

Loading...