Концерт „Take Five“ – виолончелиста Душан Стојановић са пријатељима

06.02.2023., 21:00

Душан Стојановић ће извести Бахову Другу свиту за виолончело, након чега ће наступити као члан Београдског гудачког квартета, заједно са виолинистима Невенком Татић и Владимиром Васиљевићем и виолисткињом Иваном Гладовић Ерчић. Њима ће се придружити и виолинисткиња Оливера Риалас, која живи и ради на Кипру.

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Свита бр. 2 за виолончело соло у де–молу, BWV 1008
Prelude
Allemande
Courante
Sarabande
Menuet 1
Menuet 2
Gigue
Душан Стојановић

Јохан Себастијан Бах
Дует бр. 2 у Еф–дуру, BWV 803 (ар. за виолину и виолончело)
Оливера Риалас и Душан Стојановић

Хјуберт Пери
Интермецо за гудачки трио

Хенри Манчини
Moon River за гудачки трио
Гудачки трио Оливера Риалас, Ивана Гладовић Ерчић и Душан Стојановић

Георг Фридрих Хендл
Пасакаља из Свите у ге–молу, HWV 432
Београдски гудачки квартет (Невенка Татић, Владимир Васиљевић, Ивана Гладовић Ерчић и Душан Стојановић)

Милана Стојадиновић–Милић     
Рок-џез-рол етида на распродаји
Београдски гудачки квартет

Астор Пјацола
Адиос Нонињо
Београдски гудачки квартет

Пол Дезмонд
Take Five
Београдски гудачки квартет
и Оливера Риалас

Биографије:
Виолончелиста Душан Стојановић (Београд) је стекао музичко образовање у МШ Др. Војислав Вучковић и МШ Станковић. Дипломирао је на ФМУ у класи Франсоаз Јаковчић. По завршетку студија је похађао мајсторски курс виолончела код Мајкла Флаксмана (САД) и као редован студент постдипломских студија код истог професора, стиче диплому Концертанта на Конзерваторијуму у Шафхаузену у Швајцарској. Усавршавао се на мајсторским курсевима код педагога као што су Данијел Шафран, Борис Пергаменшиков и Фредерик Лодеон.
Дугогодишњи је члан камерног ансамбла Београдски гудачки квартет, са којим је наступао на бројним концертима и музичким фестивалима у земљи и иностранству и са којим је снимио четири компакт-диска.
Био је први виолончелиста КО Београдска синфониета, са којим и даље повремено наступа. Од 2003. године је први виолончелиста и солиста ансамбла Краљевски гудачи Св.Ђорђа, са којим је учествовао на више турнеја у иностранству и снимио је компакт-диск као солиста (Маре, Купрен). Наступао је као солиста са Симфонијским оркестром Уметничког ансамбла Станислав Бинички. Премијерно је извео, као солиста са Симфонијским оркестром РТС-а, композицију Јеврејски триптих Александра Вујића (2017).
Душан Стојановић је од 2001. године стално запослен као вођа деонице виолончела и соло-виолончелиста Симфонијског оркестра РТС-а, а од 2018. године је и гостујући соло-виолончелиста Оркестра Опере Мадленијанума.

Невенка Татић је дипломирала виолину на ФМУ у Београду у класи Рајка Дојчиновића. Магистрирала је у класи Дејана Михаиловића на Академији уметности Нови Сад. Усавршавала се у Москви код Григорија Жислина. Освојила је бројне награде на републичким и савезним такмичењима. Усавршавала се на мајсторским курсевима Павела Верњикова и Варткеса Бојаџијана. Одржала је солистичке реситалe са пијанистима Татјаном Шурев, Весном Пантовић, Јованком Ристић и Иваном Мелешом. Наступа у дуу са пијанистом Дејаном Стошићем. Ради као професор виолине у МШ Др. Војислав Вучковић у Београду.

Владимир Васиљевић је дипломирао виолину 1992. године на Музичкој академији у Прагу у класи Јиржија Томашека. Након студија је наступао као концертмајстор КО Комнениус и стални члан КО Солисти ди Прага у Прагу. По повратку у земљу, од 1995. године је запослен у МШ Мокрањац у Београду. Од тада, упоредо са радом у школи, ангажован је и као камерни музичар, стални члан камерних оркестара Душан Сковран и Краљевски гудачи Светог Ђорђа (са којима је наступао и као солиста), и као члан многих других мањих камерних ансамбала (Трио Аперто, гост трија Покрет…). Добитник је награде за педагошке резултате ЗМБШС. Један је од оснивача и председник Удружења Мокрањац.

Ивана Гладовић Ерчић је дипломирала на Академији уметности Нови Сад, одсек – виола, у класи Душице Половине. Добитница је Универзитетске дипломе Универзитета Нови Сад. Награђивана је од стране Еуробанке за постигнуте резултате током студија. Стипендиста је Владе Републике Србије – Фонд за младе таленте. Била је члан Војвођанске филхармоније, Београдске филхармоније, Симфонијског оркестра РТС-а и Сарајевске филхармоније. Дугогодишњи је члан Камерног оркестра Краљевски гудачи Св. Ђорђа са којим је остварила бројне турнеје по Немачкој, Француској и Аустрији на челу са нашим еминентним виолинистом Сретеном Крстићем. Ативан је члан гудачког трија Чаробне жице. Стално је запослена у Уметничком ансамблу Министарства Одбране Станислав Бинички.

Виолинисткиња Оливера Риалас је дипломирала на Музичкој академији у Београду а потом наставила усавршавање у Будимпешти на Музичкој академији Франц Лист. По завршетку студија је радила као професор виолине на Музичкој академији у Нишу. Успешну извођачку каријеру је наставила свирајући у многим европским земљама, Кини и Америци. Упоредо гради и своју педагошку каријеру као професор виолине на Long Island Conservatory (LIC) у Њујорку, од 2001. године. Каријеру је наставила на Кипру, од 2010. године, где наступа у многим ансамблима, а такође наставља и са педагошким радом. Добитник је почасног доктората Института Рома (2022) за ангажовање у васпитању деце за извођачку уметност.

Loading...