Razgovor sa Anom Adamović

23.02.2023., 12:00-20:00

Prateći program izložbe otvorene u okviru 59. Oktobarskog salona
sa radovima Ane Adamović i Dubravke Ugrešić

Salon Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14
Četvrtak,  23.  februar • 18.00

Razgovor sa Anom Adamović

U razgovoru će učestovati Una Popović, kustoskinja MSUB i Zorana Đaković Minniti, umetnička direktorka 59. Oktobarskog salona i pomoćnica direktora za programe KCB

 

Povod razgovora je umetnički rad – dvokanalna video-instalacija Ane Adamović „Skromna pesma” koji je svoje prvo prikazivanje imao u okviru izložbe u Salonu MSUB otvorene kao deo 59. Oktobarskog salona.

Rad je smešten u polunapušteni enterijer beogradskog „Staklenca“, tržno-poslovnog centra podignutog na glavnom gradskom trgu 1989. godine. Izgrađen kao privremeni objekat, „Staklenac“ je tokom više od tri decenije bio dom firmi od kojih su mnoge nestale sa državom u kojoj je centar sagrađen – prvih piramidalnih banaka koje su simbolisale krah srpske ekonomije početkom devedesetih godina, dugogodišnje sedište nezavisnih medija i umetničkih organizacija, kao i restorana brze hrane, igraonica, kockarnica, bilijar klubova. Danas živi pod stalnom senkom godinama najavljivanog rušenja kako bi na njegovo mesto došla opera, galerija savremene umetnosti, zelena površina. U stvarnosti obeleženoj krizom upravo se ovakav prostor promenljive namene, sadržaja i neizvesne budućnosti, na neobičan način transformiše u estetizovanu scenografiju naše svakodnevice.

„Staklenac“ u radu nakratko postaje scena na kojoj dečji hor izvodi delove kantate Skromna pesma za ptice britanskog kompozitora Entonija Hopkinsa, napisane 1945. godine na Rozenkrojcove religiozno-mistične stihove iz 16. veka koji pozivaju na skromnost, empatiju i skrušenost pred uzvišenom prirodom simbolizovanom u „svemogućem Bogu“.
Hopkins je kantatu napisao za jedan visoki odrasli glas, a u interpretaciji Ane Adamović izvode ga deca koja tradicionalno predstavljaju glas i simbol budućnosti.

*
Ana Adamović je vizuelna umetnica čija se praksa prvenstveno fokusira na konstrukcije istorijskih narativa, kao i kolektivnih i individualnih sećanja. Diplomirala je opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, studirala fotografiju na Institutu za umetnost u Bostonu, a doktorirala na Akademiji umetnosti u Beču. Živi i radi u Beogradu.

*
Izložba se može obići do 27. februara 2023. godine, od 12.00 do 20.00 (osim utorkom)

 

Loading...