Пратећи програм изложбе отворене у оквиру 59. Октобарског салона
са радовима Ане Адамовић и Дубравке Угрешић

Салон Музеја савремене уметности, Париска 14
Четвртак,  23.  фебруар • 18.00

Разговор са Аном Адамовић

У разговору ће учестовати Уна Поповић, кустоскиња МСУБ и Зорана Ђаковић Minniti, уметничка директорка 59. Октобарског салона и помоћница директора за програме КЦБ

 

Повод разговора је уметнички рад – двоканална видео-инсталација Ане Адамовић „Скромна песма” који је своје прво приказивање имао у оквиру изложбе у Салону МСУБ отворене као део 59. Октобарског салона.

Рад је смештен у полунапуштени ентеријер београдског „Стакленца“, тржно-пословног центра подигнутог на главном градском тргу 1989. године. Изграђен као привремени објекат, „Стакленац“ је током више од три деценије био дом фирми од којих су многе нестале са државом у којој је центар саграђен – првих пирамидалних банака које су симболисале крах српске економије почетком деведесетих година, дугогодишње седиште независних медија и уметничких организација, као и ресторана брзе хране, играоница, коцкарница, билијар клубова. Данас живи под сталном сенком годинама најављиваног рушења како би на његово место дошла опера, галерија савремене уметности, зелена површина. У стварности обележеној кризом управо се овакав простор променљиве намене, садржаја и неизвесне будућности, на необичан начин трансформише у естетизовану сценографију наше свакодневице.

„Стакленац“ у раду накратко постаје сцена на којој дечји хор изводи делове кантате Скромна песма за птице британског композитора Ентонија Хопкинса, написане 1945. године на Розенкројцове религиозно-мистичне стихове из 16. века који позивају на скромност, емпатију и скрушеност пред узвишеном природом симболизованом у „свемогућем Богу“.
Хопкинс је кантату написао за један високи одрасли глас, а у интерпретацији Ане Адамовић изводе га деца која традиционално представљају глас и симбол будућности.

*
Ана Адамовић је визуелна уметница чија се пракса првенствено фокусира на конструкције историјских наратива, као и колективних и индивидуалних сећања. Дипломирала је општу књижевност на Филолошком факултету у Београду, студирала фотографију на Институту за уметност у Бостону, а докторирала на Академији уметности у Бечу. Живи и ради у Београду.

*
Изложба се може обићи до 27. фебруара 2023. године, од 12.00 до 20.00 (осим уторком)

 

Loading...