51. MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL FEST / 04.03.2022. /

04.03.2023., 12:00

51. MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL FEST
24. februar – 05. mart 2023.
Dvorana Kulturnog centra


Cena ulaznice 300 dinara

Subota 04. mart

→ 12.00
POZIV OD BOGA
ESTONIJA, KIRGISTAN, LITVALIJA, 2022 /  81’
Drama
Program: FEST Fokus
Režija: Kim Ki-duk
Uloge: Zhanel Sergazina, Abylai Maratov

Iščekivanje ljubavi uselilo se u srce jedne mlade dame. Život je pun fizičkih suzdržavanja i čulnih zadovoljstava, a duboki smisao svega toga je ljubav. Svaka devojka sanja da jednog dana upozna svoju ljubav. Da li će mlada junakinja uspeti da ispuni očekivanja čoveka kog je volela i da ga usreći, da postane jedina? Ko će joj pomoći da pronađe pravi put?

→ 14.30
ŠOLJICA KAFE I NOVE CIPELE
ALBANIJA, PORTUGALIJA, GRČKA, KOSOVO*, 2022 / 99’
Drama
Program: Glavni takmičarski program
Režija: Gentian Koçi
Uloge: Edgar Morais, Rafael Morais, Drita Kabashi…

Dva nerazdvojna brata, srednjih godina, žive zajedno. Oni su jednojajčani blizanci i gluvonemi su. Često ih posećuje Ana, devojka jednog od braće. To im je kao mala idila u svetu tišine. Kada se jedne večeri voze ka kući, jednom od braće zamagljuje se vid dok je za volanom. Lekari objašnjavaju da je reč o genetskoj bolesti koja se završava slepilom. A to se tiče oba brata jer njihov život može da se preseli iz sveta tišine u svet tame. Ana kuva braći kafu, pomaže im da obuju nove cipele. Oni donese egzistencijalnu odluku.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova. (https://www.srbija.gov.rs/kosovo-metohija/168200)

→ 17.00
TREĆI SVETSKI RAT
IRAN, 2022 /  107’
Drama
Program: Glavni takmičarski program
Režija: Houman Seyyedi
Uloge: Mohsen Tanabandeh, Mahsa Hejazi, Neda Jebreili, Navid Nosrati…

Šakib je nadničar,beskućnik koji nikada nije preboleo gubitak supruge i sina u zemljotresu. Tokom nekoliko godina razvio je vezu sa gluvonemom ženom Ladan. Kada gradilište na kojem radi postane scenografija filma o zverstvima koje je počinio Hitler tokom Drugog svetskog rata, on dobija ulogu, kuću i šansu da bude neko.

 

→ 19.30
ZLATO RAJNE
NEMAČKA, ITALIJA, HOLANDIJA, 2022 / 138’
Drama
Program: FEST specijal
Režija: Fatih Akin
Uloge: Emilio Sakraya, Mona Pirzad, Julia Goldberg, Sogol Faghani, Karim Günes, Doğa Gürer, Samir Jebrelli, Hussein Eliraqui, Arman Kashani, Minú Köchermann…

Kao dečak, sredinom osamdesetih, Givar Hadžabi emigrira sa porodicom iz Iraka u Nemačku i mora da počne iz početka. Mogućnosti ima, ali prepreka je više. Njegov uspon od sitnog kriminalca do vodećeg dilera je brz, sve dok ne nestane jedna pošiljka. Da bi raščistio dugove sa kartelom, planira legendarnu pljačku zlata. Ali baš kada sve krene naopako, otvaraju mu se druga vrata zahvaljujući njegovoj strasti prema muzici.

 

→ 22.00
KOSTI I SVE
ITALIJA, SAD, 2022 / 131’
Drama, horor
Program: Gala
Režija: Luca Guadagnino
Uloge: Timothée Chalamet, Taylor Russell, Michael Stuhlbarg, André Holland, Chloë Sevigny, David Gordon Green, Jessica Harper, Jake Horowitz, Mark Rylance…

Maren, mlada žena na margini društva, zaljubljuje se u lutalicu Lija. Zajedno kreću na put kroz Ameriku Ronalda Regana. Ali uprkos njihovim najboljim naporima, svi putevi vode nazad u njihovu zastrašujuću prošlost.

Loading...