51. МЕЂУНАРОДНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ ФЕСТ / 04.03.2022. /

04.03.2023., 12:00

51. МЕЂУНАРОДНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ ФЕСТ
24. фебруар – 05. март 2023.
Дворана Културног центра


Цена улазнице 300 динара

Субота 04. март

→ 12.00
ПОЗИВ ОД БОГА
ЕСТОНИЈА, КИРГИСТАН, ЛИТВАЛИЈА, 2022 /  81’
Драма
Програм: ФЕСТ Фокус
Режија: Kim Ki-duk
Улоге: Zhanel Sergazina, Abylai Maratov

Ишчекивање љубави уселило се у срце једне младе даме. Живот је пун физичких суздржавања и чулних задовољстава, а дубоки смисао свега тога је љубав. Свака девојка сања да једног дана упозна своју љубав. Да ли ће млада јунакиња успети да испуни очекивања човека ког је волела и да га усрећи, да постане једина? Ко ће јој помоћи да пронађе прави пут?

→ 14.30
ШОЉИЦА КАФЕ И НОВЕ ЦИПЕЛЕ
АЛБАНИЈА, ПОРТУГАЛИЈА, ГРЧКА, КОСОВО*, 2022 / 99’
Драма
Програм: Главни такмичарски програм
Режија: Gentian Koçi
Улоге: Edgar Morais, Rafael Morais, Drita Kabashi…

Два нераздвојна брата, средњих година, живе заједно. Они су једнојајчани близанци и глувонеми су. Често их посећује Ана, девојка једног од браће. То им је као мала идила у свету тишине. Када се једне вечери возе ка кући, једном од браће замагљује се вид док је за воланом. Лекари објашњавају да је реч о генетској болести која се завршава слепилом. А то се тиче оба брата јер њихов живот може да се пресели из света тишине у свет таме. Ана кува браћи кафу, помаже им да обују нове ципеле. Они донесе егзистенцијалну одлуку.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova. (https://www.srbija.gov.rs/kosovo-metohija/168200)

→ 17.00
ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ
ИРАН, 2022 /  107’
Драма
Програм: Главни такмичарски програм
Режија: Houman Seyyedi
Улоге: Mohsen Tanabandeh, Mahsa Hejazi, Neda Jebreili, Navid Nosrati…

Шакиб је надничар,бескућник који никада није преболео губитак супруге и сина у земљотресу. Током неколико година развио је везу са глувонемом женом Ладан. Када градилиште на којем ради постане сценографија филма о зверствима које је починио Хитлер током Другог светског рата, он добија улогу, кућу и шансу да буде неко.

 

→ 19.30
ЗЛАТО РАЈНЕ
НЕМАЧКА, ИТАЛИЈА, ХОЛАНДИЈА, 2022 / 138’
Драма
Програм: ФЕСТ специјал
Режија: Fatih Akin
Улоге: Emilio Sakraya, Mona Pirzad, Julia Goldberg, Sogol Faghani, Karim Günes, Doğa Gürer, Samir Jebrelli, Hussein Eliraqui, Arman Kashani, Minú Köchermann…

Као дечак, средином осамдесетих, Гивар Хаџаби емигрира са породицом из Ирака у Немачку и мора да почне из почетка. Могућности има, али препрека је више. Његов успон од ситног криминалца до водећег дилера је брз, све док не нестане једна пошиљка. Да би рашчистио дугове са картелом, планира легендарну пљачку злата. Али баш када све крене наопако, отварају му се друга врата захваљујући његовој страсти према музици.

 

→ 22.00
КОСТИ И СВЕ
ИТАЛИЈА, САД, 2022 / 131’
Драма, хорор
Програм: Гала
Режија: Luca Guadagnino
Улоге: Timothée Chalamet, Taylor Russell, Michael Stuhlbarg, André Holland, Chloë Sevigny, David Gordon Green, Jessica Harper, Jake Horowitz, Mark Rylance…

Марен, млада жена на маргини друштва, заљубљује се у луталицу Лија. Заједно крећу на пут кроз Америку Роналда Регана. Али упркос њиховим најбољим напорима, сви путеви воде назад у њихову застрашујућу прошлост.

Loading...