Документарно као илузија • Соња Белош и Никола Гајић

16.03.2023-22.04.2023, 12:00-20:00

Галерија Артгет, Трг Републике 5/1
Отварање: четвртак, 16. март, у 19 сати
16. 3 – 22. 4. 2023.
Срђан Вељовић, уметнички директор Галерије Артгет за 2023. годину

 

Документарно као илузија

оглед о будућности

 

Соња Белош и Никола Гајић

 

Пратећи програм:
Субота, 1. април
13.00 – Вођење кроз изложбу са ауторима и Срђаном Вељовићем

 

Фотографије Соње Белош и Николе Гајића тематизују њихов боравак/студирање на Академији ликовних умјетности у Требињу. Група младих људи је у прилици да своју свакодневицу обликује у највећој мери слободно. Фотографисане ситуације се могу описати као доколица. Доколица кроз коју се пробијају субјективности. Начини њеног испољавања нам означавају место на коме стоји хоризонт могућег, имагинативног; слободе.

Серија фотографија Белош Гајић, следом ефемерних записа, лавира између оних који остају везани за тренутак фотографисања и са њим клизе у прошлост, као и оних у којима је антициприана будућност. Ова два тока, временски расцеп који они успостављају јесу место са кога се улази у причу. Фотографије девојке са крилима и момака на градилишту у колицима за трговину јесу тај бљесак који безбрижну садашњост управљају ка будућности. Начини антиципирања сопствене будућности су они којима иначе прихватамо непознато: стрепимо или покушавамо да га пригрлимо. Највише што се постигло је несигурни иронијски отклон од конзумеристичке будућности. Претећа будућност прелављује садашњост држећи је плитког даха.

Користећи фотографију као средство којим остварују опажање стварности, Белош Гајић су овом документарном серијом проблематизовали нестабилност самог опажања и потврдили да је често субјективно/ауторско/осећај оно што приближава истину која упорно измиче.

* СОЊА БЕЛОШ (1994, Кикинда). Учествовала је на групној изложби „Нови чланови УЛУС-а“, Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић“, Београд 2022; на групној изложби „XX Gernik International Art Camp“, „Sectia de Art „Deliu Petroiu““, Темишвар 2022; на групној изложби „Вајари/ке Србије 2022“, Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић“, Београд 2022. Одржала је самосталну изложбу „Скулптуре-Објекти-Цртежи-Колажи“, „Terra“ галерија, Кикинда 2021. Као студент мастер студија на Факултету ликовних уметности у Београду излагала је на групној изложби ,,Mastered Out“, у НГВУ у Београду, одржала је самосталну изложбу ,,Цртежи и објекти“, Блок галерија, Београд и ,,The Tree of Life of Today and Tomorrow“, онлајн групна изложба, 2020. године. Основне студије је завршила на Академији ликовних умјетности у Требињу, на катедри за вајарство, у класи Ђорђа Арнаута где је излагала на изложбама ,,Мини Мо”, Међународни бијенале минијатуре, ХДХСК у Мостару 2019; ,,Три – четири дана“, групна изложба, ОКЦ Абрашевић у Мостару 2019; групна изложба „Групна“, Културни центар Требиње 2019; 14. Међународни бијенале минијатуре, Културни центар Горњи Милановац 2018; ,,Емоције и зависност“, Народни универзитет у Врању, 2018; ,,All We Could Have Done“, Sophia University, Chiyoda-ky, Токио 2016; Еко колонија 2016; Широки Бријег 2016; Културно-природно наслеђе Босне и Херцеговине, Бања Лука 2016; Културно-природно наслеђе Босне и Херцеговине, Требиње 2016.

НИКОЛА ГАЈИЋ (1996, Кикинда). Мастер студије је завршиo на Академији ликовних умјетносту у Требињу, на Катедри за сликарство, фотографију, цртеж и мултимедајлну умјетност, где је завршио и основне студије, обе у класи Сава Пековића. Излагао је на групној изложби ,,4 аса’’, Педагошки музеј, Београд, 2020, на групној изложби „51. Салон уметности Панчево“Трагање““, Народни музеј Панчево, Панчево 2021, на групној изложби „Награда за младе уметнике Панчева“, Народни музеј Панчево, Панчево 2021, одржао самосталну изложбу „Тамићи прошлости“, КЦ Лаб, Нови Сад 2020, излагао на групној изложби „Три – Четири дана” ОКЦ Абрашевић у Мостару, 2019, на изложби „Групна“, Требиње 2019. и на групној изложби, „ТV916 – Deconstruction of context“, Требиње, 2016. године.

Loading...