Ка симбиоцену: Можемо ли да живимо без функцоналне и хармоничне биосфере?

22.03.2023., 18:00

Ка симбиоцену
У потрази за новим правцима размишљања и деловања
серија предавања, разговора и интерактивних програма (уживо и онлајн)

Галерија Артгет, Трг Републике 5/1 + онлајн
Среда, 22. март од 18.00

Можемо ли да живимо без функцоналне и хармоничне биосфере чији опстанак климатска криза озбиљно угрожава?

Влада Ђурђевић и Јована Била Дубаић

 

Шта се уопште то дешава са климом на Земљи и зашто? Оно што данас веома добро знамо јесте да се клима недвосмислено и убрзано мења и да су разлог томе људи. Глобално друштво ушло је у ризичну интеракцију са климатским системом на глобалном нивоу. Због овога, планета постаје све топлија, брзином која је и њој и нама сасвим непозната. Ова убрзана промена ка топлијем свету, са собом носи и све чешћу појаву екстрема, који ову планету чине све више негостољубивим местом за природу и људе на њој. Рекордно високе температуре, топлотни таласи, екстремне кише, разорне поплаве и олује, све мање леда, све топлија и киселија мора и океани, све виши ниво океана, суше, пожари, све чешће отежана производња хране, све више страдалих људи и нарушених природних система. Зашто је до данас глобално друштво урадило веома мало да овај проблем буде решен и које су нам преостале опције за будућност. Шта заиста треба да урадимо. Ово су теме о којима ћемо детаљно разговарати.

 

Владимир Ђурђевић
редовни професор Физичког факултета у Београду

Др Владимир Ђурђевић је редовни професор метеорологије на Физичком факултету Универзитета у Београду. Током своје каријере био је и гостујуц́и истраживач у NOAA (САД) и CMCC (Италија). Области његовог истраживања су моделирање климе, анализе климатских података и процена ризика од климатских промена. Поред каријере у образовању и науци редовно учествује у различитим јавним догађајима посвец́еним климатским променама. Један је од оснивача иницијативе Green Art Inkubator.

 

Јована Била Дубаић
истраживач сарадник на Биолошком факултету

Др. Јована Била Дубаић ради на Биолошком факултету Унивезитета у Београду од 2008. године. Њена ужа научна област је Екологија, биогеографија и заштита животне средине, а објекат истраживања су пчеле. Посебно је интересују биолошка борба против штеточина, урбана екологија, примена природом инспирисаних решења као и комуникација научних садржаја широј јавности (између осталог путем инстаграм налога @belgrade.bees.ecology).

 

Онлајн приступ путем платформе Зум (Zoom):
https://us06web.zoom.us/j/86455614159?pwd=V0hPcDI5NjBPazVOQXJtRUlWZUlLdz09
Meeting ID: 864 5561 4159
Passcode: 122333

Више информација о целом серијалу КА СИМБИОЦЕНУ

Loading...