ПРВИ ДАН – Kамерна музика Сергеја Рахмањинова

30.03.2023., 20:00

Концерт којим почиње програм посвећен последњем руском позноромантичарском композитору Сергеју Рахмањинову чине његова камерна дела. Заједничко музицирање у салонима, током школовања са професорима и другим студентима, на имању Ивановка и резиденцијама у Њујорку, Швајцарској или Калифорнији, било је саставни део живота композитора и омиљени начин дружења и размена идеја и осећања.

Концерту ће претходити уводна реч о програму којим ћемо обележити 150 година од рођења Сергеја Рахмањинова, а који носи назив У времену које нестаје – Сергеј Рахмањинов.

Четвртак, 30. март
ПРВИ ДАН – Kамерна музика Сергеја Рахмањинова
Галерија Артгет, Трг републике 5/I

19.45
Уводна реч

20.00
Концерт
Kамерна музика Сергеја Рахмањинова

Програм:
Елегични трио у ге–молу
КЛАВИРСКИ ТРИО P PICCOLO

Два комада за виолину и клавир, оп. 6
Романса (Andante ma non troppo) у де-молу
Maђарски плес (Vivace) у де-молу
ДУШИЦА МЛАДЕНОВИЋ, виолина
КОСТА КНЕЖЕВИЋ, клавир

Гудачки квартет бр. 2
Allegro moderato
Andante molto sostenuto
ГУДАЧКИ КВАРТЕТ ONYX

Шест комада за клавир четвороручно, оп. 11
Баркарола
Скерцо
Руска песма
Валцер
Романса
VOODOO PIANO DUO

 

Биографије учесника:
КЛАВИРСКИ ТРИО P Piccolo
Стефан Петровић (1999) je завршио Основну и СМШ Јосип Славенски у Београду у класи Данице Кортус. Тренутно је студент мастер студија виолине на ФМУ Београд у класи Марка Јосифоског. Учествовао је на великом броју такмичења у републици Србији и на међународним манифстацијама виолине на којима је освојио преко 30 првих награда и лауреата. Наступао је у реномираним салама, као што су Галерија и Велика сала Коларца, СКЦ Београд, Синагога у Новом Саду, Сала Љубљанске филхармоније, Галерија Артгет, Сала Музичке школе у Киелцеу (Пољска), Сала Мадридског конзерваторијума, као и Катедрала у Милану. Учествовао је на мајсторским радионицама Дејана Михаиловића, Татјане Балашове, Тимура Мељника, Матеје Маринковића, Иље Груберта и Зорана Миленковића. Своје способности за камерну музику показао је тако што је освојио велики број награда у класи Мирољуба Анрађеловића Расинског.
Павле Ракочевић (2000, Параћин) се школовао у Школи за музичке таленте у Ћуприји у класи Боже Сарамандића. Студент је ФМУ у Београду у класи Драгана Ђорђевића.
Наступао је у значајним салама Србије, као солиста, члан камерног састава или као члан оркестра. Наступао је на фестивалима као што су БЕМУС, БЕЛЕФ, Арлем, Стрингс, БУНТ, Бољшој фестивал, Meta World, Young Euro Classic… Сарађивао је са Симфонијским оркестром РТС-а, Ансамблом Метаморфозис, солистима оркестра Гудачи св. Ђорђа, Народним позоришем у Београду, Београдским симфоничарима, ансамблом Belgrade Chamber Orchestra, Шлезингер оркестром, као и са члановима ансамбла Belgrade Baroque… Био је учесник курса Colluvio 2018, када је радио са Мајнхардом Холером, Јуријем Котом, Оливером Милић-Хиршер, као и са Клаусом Кристијаном Шустером. Учествовао је у пројектима EUphony 2020 и Western Balkan Yought Orchestra 2022. Сарађивао је са уметницима као што је Бојан Суђић, Бруно Кампо, Роман Симовић, Александар Седлар, Даниjел Гајс, Срба Динић, Иван Марковић… Добитник је многих награда на фестивалима, републичким и међународним такмичењима као члан камерног састава, као солиста или члан оркестра.
Ива Вуковић (Чачак, 2000) је стекла музичко образовање у ОМШ Др Војислав Вучковић у Чачку, у класи Магдалене Поповић, МШ Др Милоје Милојевић у Крагујевцу, у класи Наталије Томић, и СМШ Др Војислав Вучковић“ у Чачку, у класи Весне Јањић. Завршила је основне академске студије на  ФМУ у Београду, у класи Александра Сердара, у чијој класи тренутно похађа мастер студије на Музичкој академији у Љубљани. Остварила је значајне резултате на бројним домаћим и међународним такмичењима. Активна је на пољу камерне музике. Kао чланица трија P Piccolo, у класи Немање Станковића, je освојила прву награду на Међународном такмичењу Даворин Јенко у Београду. Године 2019. је добила специјалну награду града Чачка и проглашена је за најуспешнијег студента у претходној школској години. Добитница је награде Олга Михајловић, као најталентованији студент клавира са ФМУ. Одржала је солистичке концерте широм Србије, и у Љубљани. Посебно издваја концерт у оквиру деветог Шопен феста у Скупштини града Београда (2020). Наступала је у свим значајним концертним салама Србије.

ДУО Душица Младеновић и Коста Кнежевић
Душица Младеновић је образовање почела у Школи за музичке таленте у Ћуприји, а потом је завршила СМШ Др Војислав Вучковић у Београду у класи проф. Ранкице Оршолић. Дипломирала је и магистрирала на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Дејана Михаиловића. Током студија је била стипендиста Фонда за младе таленте, учествовала је на Међународним омладинским фестивалима у Бајројту и била је концертмајстор Немачко­скандинавског омладинског оркестра у Берлину. Имала је преко 150 наступа као члан камерних састава у Србији, Хрватској, Француској, Немачкој, Турској и Холандији. Одржала је 16 солистичких концерата, свирала је као солиста са БГО Душан Сковран и са Београдском филхармонијом у низу концерата у оквиру циклуса за децу. Наступала је на фестивалима као што су БЕМУС, Мокрањчеви дани, Трибина композитора, Пролећни фестивал камерне музике, А фест, ФРОНТ и КоМА. За њене камерне саставе музику су писали ирски композитор Ијан Вилсон и проф. Дејан Деспић. Премијерно је извела дела Душана Радића, Милоја Милојевића, Мирјане Живковић, Д. Деспића, Драшка Аџића, И. Вилсона и других. Свирала је у БГО Душан Сковран, Жебељан оркестру и Гудачима Св. Ђорђа. Од 2011. године је стални члан Београдске филхармоније. Оснивач је и прва виолина гудачког квартета Аниме. Снимала је за РТС, Oboe classics, Riverrun Records, а ирска национална радио станица RТÉ Luric FM је емитовала снимак са концерта. Ангажована је и као професор виолине у МШ Петар Коњовић.
Коста Кнежевић је завршио је МШ Коста Манојловић у класи Ане Живановић. Завршио је основне и мастер академске студије у класи Ратимира Мартиновића и Валентине Ненашеве на музичком департману Академије уметности у Новом Саду. У току студија је учествовао у програму размене студената Ерасмус+ на Факултету музичке и визуелне уметности у Печују, у класи Чабе Кираља. Био је стипендиста Фонда за младе таленте Републике Србије. Усавршавао се у класи Павела Рајкерса на Уметничком колеџу Ченгду Универзитета у Кини као стипдендиста Министарства просвете НР Кине. Тренутно је запослен у звању доцента на Катедри за клавир Академије уметности у Новом Саду на предмету упоредни клавир. Од 2016. године је члан организационог и продукцијског тима фестивала Сомус. Освојио је награде на бројним такмичењима, као што су Републичко такмичење, Такмичење младих пијаниста у Шапцу, Међународно такмичење Даворин Јенко, Такмичење за младе пијанисте у Нишу… Освојио је другу награду на манифестацији Василије Мокрањац Фест. Учествовао је на многим концертима широм Србије, и одржао солистичке концерте у Београду и Новом Саду. Активно наступа на концертима у Кини. Успешан је корепетитор и камерни музичар.

ГУДАЧКИ КВАРТЕТ Onyx
Катарина Васиљевић (Београд, 2004) је студент треће године виолине на ФМУ у Београду у класи Мадлен Стокић Васиљевић. Лауреат је више републичких и међународних такмичења виолиниста у земљи и иностранству, међу којима се истичу РТ ЗМБСС, Стрингфест (Сремска Митровица), Таленти Европе (Словачка), Premio Clivis (Рим) и Александар Глазунов (Париз). Добитник је награда Милорад и Загорка Апостоловић и Марија Петровић и Јанко Ристић које додељује МШ Мокрањац за најбољу интерпретацију и најбољег ученика гудачког одсека. Добитник је и награде Јелена Лела Абрамовић за извођење Шубертове сонате на фестивалу Радост музицирања у организацији Удружења Мокрањац. Наступала је на концертима и реситалима у Београду, Прагу, Минхену, Паризу и Нарнију. Одржала је реситал на 9. Међународном музичком фестивалу Constantinus у Нишу. Наступала је као солиста са симфонијским оркестром МШ Мокрањац, СО ФМУ, Ансамблом Метаморфозис, СО РТС-а, УА Министарства одбране Станислав Бинички, међународним камерним оркестром S.C.S. Sorrento Sinfonietta (Италија) и СО Председника Руске Федерације у Георгијевској сали у Кремљу на Фестивалу младих уметника Мелодија покољења као представница Музичке продукције РТС-а.
Јована Ковачевић (2002, Чачак) je музичко образовање започела у ОМШ Др. Војислав Вучковић у Чачку свирајући виолину, у класи Оливере Филиповић. Виолу свира од 2016. Године, прво у класи Милоша Симића, а потом у класи Немање Живановића. Похађала је Школу за музичке таленте у Ћуприји, у класи Катарине Поповић. Од 2021. године је студент ФМУ у Београду у класи Љубомира Милановића. Освојила је бројне награде од којих се истичу прва награда на Међународном такмичењу гудача у Нишу, лауреат на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Београд, друга награда на Фестивалу Стрингфест (Сремска Митровица), и прва награда на међународном такмичењу Art of Strings. Похађала је мејсторске курсеве код професора Панте Величковића, Дениса Краснокуцког, Немање Марјановића, Кристијана Еулера, Предрага Катанића и Габријела Удеа.
Јелисавета Чачић (2001, Београд) је наступала као солиста и члан камерних састава и оркестра у најзначајнијим салама Србије, као што су Велика дворана Задужбине Илије Коларца, Свечана сала скупштине Београда, Галерија САНУ и Гварнеријус. Током школовања је освајала бројне награде на републичким и међународним такмичењима у Србији. Свирала је на фестивалима као што су Белеф, Бољшој, Раванелиус, Арлем и Celleast (Букурешт). Похађала је курсеве признатих виолончелиста и педагога као што су Валентин Радутиу, Стефан Попов, Тобиас Штосиек, Имре Калман и Атанас Крастев. Тренутно студира у класи Драгана Ђорђевића на Факултету музичке уметности у Београду.
Јелисавета Зорић (2001, Горњи Милановац) је стекла образовање у ОМШ Војислав Вучковић у Чачку, у класи Милице Коврлије и СМШ Коста Манојловић у Земуну, у класи Јелене Вукајловић. Тренутно је студент треће године на ФМУ у Београду у класи Гордане Матијевић. Као веома млада је била гост на концерту Јована Колунџије, а први солистички концерт је одржала 2015. године. Освојила је бројне награде од којих се издвајају нагарде Јелена Лела Абрамовић, Љубивоје Николић, прве награде на Стринг фесту и на Интернационалним сусретима виолиниста, награда за најбољи дипломски своје генерације, прва награда са камерним саставом на Гитар арт фестивалу, прва награду на Републичком такмичењу, као и друга награда на Међународном такмичењу Оливера Ђурђевић. Наступала је као гост на концерту најбољег светског композитора 2019. године – Горке Хермосе из Шпаније, у Мадленијануму. Наступила је и као солиста са оркестром БЕОМ. Добитница је Доситејеве стипендије (2018, 2019).

КЛАВИРСКИ ДУО VooDoo piano duo
VooDoo piano duo
чине пијанисти Вук Божиловић и Душан Гроздановић. Основан 2012. године, овај дуо је до сада одржао велики број концерата како на домаћој, тако и на музичкој сцени Европе и Кине. Активно учествују на фестивалима, међу којима се издвајају Festival junger Künstler Bayreuth, Keyboard days, KULT и Бољшој, док су на фестивалу ФЕСТУМ 2015. године наступили први пут као солисти са оркестром Београдски млади симфоничари, под диригентском палицом Радана Јовановића.
Вишеструко награђивани за свој уметнички рад, Вук и Душан промовишу класичну музику кроз различите пројекте. Истакнуто место заузимају концерти Београдске филхармоније организовани за бебе и децу, под управом диригената Феликса Милденбергера и Ивана Марковића. Такође, дуо интензивно ради на афирмацији српског стваралаштва. Посебно се издваја сарадња са младим композитором Игором Андрићем чији су Концерт за два клавира и камерни оркестар премијерно извели уз пратњу Музикон-а на Коларцу 2022. године. За изузетно извођење дела Станка Симића, Јоване Бацковић и Момчила Петровића 2023. године награђени су титулом лауреата Првог такмичења у извођењу савремене српске музике за клавир у организацији Ансамбла за нову музику Градилиште. У припреми је издање Музика српских композитора за клавирски дуо подржано од стране СОКОЈ-а, као врхунац рада овог састава на подстицању домаћег стваралашта. Вук и Душан су добитници награде Оливера Ђурђевић 2017. године за најуспешнији камерни ансамбл на Факултету музичке уметности, на којем у октобру 2021. уписују докторске студије на Катедри за камерну музику у класи ванр. проф. Соње Лончар.

Loading...