PRVI DAN – Kamerna muzika Sergeja Rahmanjinova

30.03.2023., 20:00

Koncert kojim počinje program posvećen poslednjem ruskom poznoromantičarskom kompozitoru Sergeju Rahmanjinovu čine njegova kamerna dela. Zajedničko muziciranje u salonima, tokom školovanja sa profesorima i drugim studentima, na imanju Ivanovka i rezidencijama u Njujorku, Švajcarskoj ili Kaliforniji, bilo je sastavni deo života kompozitora i omiljeni način druženja i razmena ideja i osećanja.

Koncertu će prethoditi uvodna reč o programu kojim ćemo obeležiti 150 godina od rođenja Sergeja Rahmanjinova, a koji nosi naziv U vremenu koje nestaje – Sergej Rahmanjinov.

Četvrtak, 30. mart
PRVI DAN – Kamerna muzika Sergeja Rahmanjinova
Galerija Artget, Trg republike 5/I

19.45
Uvodna reč

20.00
Koncert
Kamerna muzika Sergeja Rahmanjinova

Program:
Elegični trio u ge–molu
KLAVIRSKI TRIO P PICCOLO

Dva komada za violinu i klavir, op. 6
Romansa (Andante ma non troppo) u de-molu
Mađarski ples (Vivace) u de-molu
DUŠICA MLADENOVIĆ, violina
KOSTA KNEŽEVIĆ, klavir

Gudački kvartet br. 2
Allegro moderato
Andante molto sostenuto
GUDAČKI KVARTET ONYX

Šest komada za klavir četvororučno, op. 11
Barkarola
Skerco
Ruska pesma
Valcer
Romansa
VOODOO PIANO DUO

 

Biografije učesnika:
KLAVIRSKI TRIO P Piccolo
Stefan Petrović (1999) je završio Osnovnu i SMŠ Josip Slavenski u Beogradu u klasi Danice Kortus. Trenutno je student master studija violine na FMU Beograd u klasi Marka Josifoskog. Učestvovao je na velikom broju takmičenja u republici Srbiji i na međunarodnim manifstacijama violine na kojima je osvojio preko 30 prvih nagrada i laureata. Nastupao je u renomiranim salama, kao što su Galerija i Velika sala Kolarca, SKC Beograd, Sinagoga u Novom Sadu, Sala Ljubljanske filharmonije, Galerija Artget, Sala Muzičke škole u Kielceu (Poljska), Sala Madridskog konzervatorijuma, kao i Katedrala u Milanu. Učestvovao je na majstorskim radionicama Dejana Mihailovića, Tatjane Balašove, Timura Meljnika, Mateje Marinkovića, Ilje Gruberta i Zorana Milenkovića. Svoje sposobnosti za kamernu muziku pokazao je tako što je osvojio veliki broj nagrada u klasi Miroljuba Anrađelovića Rasinskog.
Pavle Rakočević (2000, Paraćin) se školovao u Školi za muzičke talente u Ćupriji u klasi Bože Saramandića. Student je FMU u Beogradu u klasi Dragana Đorđevića.
Nastupao je u značajnim salama Srbije, kao solista, član kamernog sastava ili kao član orkestra. Nastupao je na festivalima kao što su BEMUS, BELEF, Arlem, Strings, BUNT, Boljšoj festival, Meta World, Young Euro Classic… Sarađivao je sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, Ansamblom Metamorfozis, solistima orkestra Gudači sv. Đorđa, Narodnim pozorišem u Beogradu, Beogradskim simfoničarima, ansamblom Belgrade Chamber Orchestra, Šlezinger orkestrom, kao i sa članovima ansambla Belgrade Baroque… Bio je učesnik kursa Colluvio 2018, kada je radio sa Majnhardom Holerom, Jurijem Kotom, Oliverom Milić-Hiršer, kao i sa Klausom Kristijanom Šusterom. Učestvovao je u projektima EUphony 2020 i Western Balkan Yought Orchestra 2022. Sarađivao je sa umetnicima kao što je Bojan Suđić, Bruno Kampo, Roman Simović, Aleksandar Sedlar, Danijel Gajs, Srba Dinić, Ivan Marković… Dobitnik je mnogih nagrada na festivalima, republičkim i međunarodnim takmičenjima kao član kamernog sastava, kao solista ili član orkestra.
Iva Vuković (Čačak, 2000) je stekla muzičko obrazovanje u OMŠ Dr Vojislav Vučković u Čačku, u klasi Magdalene Popović, MŠ Dr Miloje Milojević u Kragujevcu, u klasi Natalije Tomić, i SMŠ Dr Vojislav Vučković“ u Čačku, u klasi Vesne Janjić. Završila je osnovne akademske studije na  FMU u Beogradu, u klasi Aleksandra Serdara, u čijoj klasi trenutno pohađa master studije na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Ostvarila je značajne rezultate na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Aktivna je na polju kamerne muzike. Kao članica trija P Piccolo, u klasi Nemanje Stankovića, je osvojila prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko u Beogradu. Godine 2019. je dobila specijalnu nagradu grada Čačka i proglašena je za najuspešnijeg studenta u prethodnoj školskoj godini. Dobitnica je nagrade Olga Mihajlović, kao najtalentovaniji student klavira sa FMU. Održala je solističke koncerte širom Srbije, i u Ljubljani. Posebno izdvaja koncert u okviru devetog Šopen festa u Skupštini grada Beograda (2020). Nastupala je u svim značajnim koncertnim salama Srbije.

DUO Dušica Mladenović i Kosta Knežević
Dušica Mladenović je obrazovanje počela u Školi za muzičke talente u Ćupriji, a potom je završila SMŠ Dr Vojislav Vučković u Beogradu u klasi prof. Rankice Oršolić. Diplomirala je i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Dejana Mihailovića. Tokom studija je bila stipendista Fonda za mlade talente, učestvovala je na Međunarodnim omladinskim festivalima u Bajrojtu i bila je koncertmajstor Nemačko­skandinavskog omladinskog orkestra u Berlinu. Imala je preko 150 nastupa kao član kamernih sastava u Srbiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Turskoj i Holandiji. Održala je 16 solističkih koncerata, svirala je kao solista sa BGO Dušan Skovran i sa Beogradskom filharmonijom u nizu koncerata u okviru ciklusa za decu. Nastupala je na festivalima kao što su BEMUS, Mokranjčevi dani, Tribina kompozitora, Prolećni festival kamerne muzike, A fest, FRONT i KoMA. Za njene kamerne sastave muziku su pisali irski kompozitor Ijan Vilson i prof. Dejan Despić. Premijerno je izvela dela Dušana Radića, Miloja Milojevića, Mirjane Živković, D. Despića, Draška Adžića, I. Vilsona i drugih. Svirala je u BGO Dušan Skovran, Žebeljan orkestru i Gudačima Sv. Đorđa. Od 2011. godine je stalni član Beogradske filharmonije. Osnivač je i prva violina gudačkog kvarteta Anime. Snimala je za RTS, Oboe classics, Riverrun Records, a irska nacionalna radio stanica RTÉ Luric FM je emitovala snimak sa koncerta. Angažovana je i kao profesor violine u MŠ Petar Konjović.
Kosta Knežević je završio je MŠ Kosta Manojlović u klasi Ane Živanović. Završio je osnovne i master akademske studije u klasi Ratimira Martinovića i Valentine Nenaševe na muzičkom departmanu Akademije umetnosti u Novom Sadu. U toku studija je učestvovao u programu razmene studenata Erasmus+ na Fakultetu muzičke i vizuelne umetnosti u Pečuju, u klasi Čabe Kiralja. Bio je stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije. Usavršavao se u klasi Pavela Rajkersa na Umetničkom koledžu Čengdu Univerziteta u Kini kao stipdendista Ministarstva prosvete NR Kine. Trenutno je zaposlen u zvanju docenta na Katedri za klavir Akademije umetnosti u Novom Sadu na predmetu uporedni klavir. Od 2016. godine je član organizacionog i produkcijskog tima festivala Somus. Osvojio je nagrade na brojnim takmičenjima, kao što su Republičko takmičenje, Takmičenje mladih pijanista u Šapcu, Međunarodno takmičenje Davorin Jenko, Takmičenje za mlade pijaniste u Nišu… Osvojio je drugu nagradu na manifestaciji Vasilije Mokranjac Fest. Učestvovao je na mnogim koncertima širom Srbije, i održao solističke koncerte u Beogradu i Novom Sadu. Aktivno nastupa na koncertima u Kini. Uspešan je korepetitor i kamerni muzičar.

GUDAČKI KVARTET Onyx
Katarina Vasiljević (Beograd, 2004) je student treće godine violine na FMU u Beogradu u klasi Madlen Stokić Vasiljević. Laureat je više republičkih i međunarodnih takmičenja violinista u zemlji i inostranstvu, među kojima se ističu RT ZMBSS, Stringfest (Sremska Mitrovica), Talenti Evrope (Slovačka), Premio Clivis (Rim) i Aleksandar Glazunov (Pariz). Dobitnik je nagrada Milorad i Zagorka Apostolović i Marija Petrović i Janko Ristić koje dodeljuje MŠ Mokranjac za najbolju interpretaciju i najboljeg učenika gudačkog odseka. Dobitnik je i nagrade Jelena Lela Abramović za izvođenje Šubertove sonate na festivalu Radost muziciranja u organizaciji Udruženja Mokranjac. Nastupala je na koncertima i resitalima u Beogradu, Pragu, Minhenu, Parizu i Narniju. Održala je resital na 9. Međunarodnom muzičkom festivalu Constantinus u Nišu. Nastupala je kao solista sa simfonijskim orkestrom MŠ Mokranjac, SO FMU, Ansamblom Metamorfozis, SO RTS-a, UA Ministarstva odbrane Stanislav Binički, međunarodnim kamernim orkestrom S.C.S. Sorrento Sinfonietta (Italija) i SO Predsednika Ruske Federacije u Georgijevskoj sali u Kremlju na Festivalu mladih umetnika Melodija pokoljenja kao predstavnica Muzičke produkcije RTS-a.
Jovana Kovačević (2002, Čačak) je muzičko obrazovanje započela u OMŠ Dr. Vojislav Vučković u Čačku svirajući violinu, u klasi Olivere Filipović. Violu svira od 2016. Godine, prvo u klasi Miloša Simića, a potom u klasi Nemanje Živanovića. Pohađala je Školu za muzičke talente u Ćupriji, u klasi Katarine Popović. Od 2021. godine je student FMU u Beogradu u klasi Ljubomira Milanovića. Osvojila je brojne nagrade od kojih se ističu prva nagrada na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu, laureat na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Beograd, druga nagrada na Festivalu Stringfest (Sremska Mitrovica), i prva nagrada na međunarodnom takmičenju Art of Strings. Pohađala je mejstorske kurseve kod profesora Pante Veličkovića, Denisa Krasnokuckog, Nemanje Marjanovića, Kristijana Eulera, Predraga Katanića i Gabrijela Udea.
Jelisaveta Čačić (2001, Beograd) je nastupala kao solista i član kamernih sastava i orkestra u najznačajnijim salama Srbije, kao što su Velika dvorana Zadužbine Ilije Kolarca, Svečana sala skupštine Beograda, Galerija SANU i Gvarnerijus. Tokom školovanja je osvajala brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima u Srbiji. Svirala je na festivalima kao što su Belef, Boljšoj, Ravanelius, Arlem i Celleast (Bukurešt). Pohađala je kurseve priznatih violončelista i pedagoga kao što su Valentin Radutiu, Stefan Popov, Tobias Štosiek, Imre Kalman i Atanas Krastev. Trenutno studira u klasi Dragana Đorđevića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
Jelisaveta Zorić (2001, Gornji Milanovac) je stekla obrazovanje u OMŠ Vojislav Vučković u Čačku, u klasi Milice Kovrlije i SMŠ Kosta Manojlović u Zemunu, u klasi Jelene Vukajlović. Trenutno je student treće godine na FMU u Beogradu u klasi Gordane Matijević. Kao veoma mlada je bila gost na koncertu Jovana Kolundžije, a prvi solistički koncert je održala 2015. godine. Osvojila je brojne nagrade od kojih se izdvajaju nagarde Jelena Lela Abramović, Ljubivoje Nikolić, prve nagrade na String festu i na Internacionalnim susretima violinista, nagrada za najbolji diplomski svoje generacije, prva nagrada sa kamernim sastavom na Gitar art festivalu, prva nagradu na Republičkom takmičenju, kao i druga nagrada na Međunarodnom takmičenju Olivera Đurđević. Nastupala je kao gost na koncertu najboljeg svetskog kompozitora 2019. godine – Gorke Hermose iz Španije, u Madlenijanumu. Nastupila je i kao solista sa orkestrom BEOM. Dobitnica je Dositejeve stipendije (2018, 2019).

KLAVIRSKI DUO VooDoo piano duo
VooDoo piano duo
čine pijanisti Vuk Božilović i Dušan Grozdanović. Osnovan 2012. godine, ovaj duo je do sada održao veliki broj koncerata kako na domaćoj, tako i na muzičkoj sceni Evrope i Kine. Aktivno učestvuju na festivalima, među kojima se izdvajaju Festival junger Künstler Bayreuth, Keyboard days, KULT i Boljšoj, dok su na festivalu FESTUM 2015. godine nastupili prvi put kao solisti sa orkestrom Beogradski mladi simfoničari, pod dirigentskom palicom Radana Jovanovića.
Višestruko nagrađivani za svoj umetnički rad, Vuk i Dušan promovišu klasičnu muziku kroz različite projekte. Istaknuto mesto zauzimaju koncerti Beogradske filharmonije organizovani za bebe i decu, pod upravom dirigenata Feliksa Mildenbergera i Ivana Markovića. Takođe, duo intenzivno radi na afirmaciji srpskog stvaralaštva. Posebno se izdvaja saradnja sa mladim kompozitorom Igorom Andrićem čiji su Koncert za dva klavira i kamerni orkestar premijerno izveli uz pratnju Muzikon-a na Kolarcu 2022. godine. Za izuzetno izvođenje dela Stanka Simića, Jovane Backović i Momčila Petrovića 2023. godine nagrađeni su titulom laureata Prvog takmičenja u izvođenju savremene srpske muzike za klavir u organizaciji Ansambla za novu muziku Gradilište. U pripremi je izdanje Muzika srpskih kompozitora za klavirski duo podržano od strane SOKOJ-a, kao vrhunac rada ovog sastava na podsticanju domaćeg stvaralašta. Vuk i Dušan su dobitnici nagrade Olivera Đurđević 2017. godine za najuspešniji kamerni ansambl na Fakultetu muzičke umetnosti, na kojem u oktobru 2021. upisuju doktorske studije na Katedri za kamernu muziku u klasi vanr. prof. Sonje Lončar.

Loading...