Концерт флаутисткиње Јелене Јаковљевић и пијанисте Стевана Спалевића

13.03.2023., 20:00

Јелена Јаковљевић и Стеван Спалевић предају на Факултету уметности Универзитета у Нишу. На концерту ће се представити делима Јохана Себастијана Баха и Клода Дебисија. Њихов наступ је првобитно био планиран у фебурару, али је због обавеза извођача померен за понедељак, 13. март у 20 сати.

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Соната за флауту и чембало облигато у ге–молу, BWV 1020
Allegro
Adagio
Allegro

Соната за флауту и чембало облигато у Ес–дуру, BWV 1031
Allegro moderato
Siciliana
Allegro

Клод Дебиси
Сиринкс за флауту соло

Билитис (ар. за флауту и клавир)
Pour invoquer Pan, dieu du vent d ete
Pour un tombeau sans nom
Pour que la nuit soit propice
Pour la danseuese aux crotales
Pour L Egyptienne
Pour remercier la pluie au matin

Прелид за поподне једног фауна (ар. за флауту и клавир)

Биографије:
Јелена Јаковљевић (Ниш, 1983) је завршила основну и средњу музичку школу у Нишу у класи Славице Јовановић. Дипломирала је на Факултету музичке уметности Универзитета уметности у Београду (2007) са највишом оценом из главног предмета. Добитница је награде из фонда Јаков Срејовић на ФМУ. Докторирала је на Факултету музичке уметности у Београду (2016), одбранивши тему докторског уметничког пројекта Промене у флаутском звуку и техници у доба романтизма.
Радила је на месту прве флауте Нишког симфонијског оркестра. Од 2017. године редовно је ангажована у Црногорском симфонијском оркестру из Подгорице и Симфонијском оркестру Макрис из Београда. Током рада у поменутим оркестрима, остварује успешне концерте и сарадњу са еминентним диригентима. Наступала је више пута као солиста са Нишким симфонијским оркестром изводећи концерте за флауту и оркестар Моцарта, К. Ф. Е. Баха, Хајдна, Штамица и Меркадантеа. Била је учесник Националне концертне сезоне (2008) у организацији Министарства за културу Републике Србије и под покровитељством Председника Републике. Као солистички, камерни и оркестарски извођач, представила се у градовима широм земље и иностранству, као и на реномираним музичким фестивалима као што су Мокрањчеви дани, Нимус, Сомус, Бемус, Фестивал музика Рива у Риви дел Гарда (Италија), Јесењске музичке свечаности у Скопљу, 62. Фестивал музичких и балетских педагога Србије, Музичко лето у Врњачкој Бањи, Флаута фест у Београду, Фестивал флаута Тахир Куленовић у Ваљеву, Мај-месец музике у Врању и други. Похађала је мајсторске курсеве еминентних флаутиста.
Од 2008. године је ангажована на Факултету уметности у Нишу на Катедри за дувачке инструменте као асистент, на главном предмету-флаута. Од 2021. године је ангажована као шеф Катедре за дувачке инструменте у звању ванредног професора.

Стеван Спалевић је завршио одсек за клавир основне и средње музичке школе у родном граду Нишу у класи Милене Рајковић. Звање дипломираног пијанисте је стекао на Академији уметности у Новом Саду у класи Светлане Богино док, 2018. године завршава постдипломске студије на академији Scuola di Musica di Fiesole у Фиренци у класи Бруна Канина. Докторирао је на Факултету музичке уметности у Београду на тему Савремени приступ интерпретацији позног Бетовеновог клавирског опуса (оп. 106, 109 и 126): пут ка веродостојном тумачењу уртекст издања под менторством Александра Сердара и Соње Маринковић 2020. године. Од 2021. године се усавршава на Интернационалној академији Ј. С. Бах у Алерштету у Немачкој. Постдипломске студије дириговања и клавира је уписао 2022. године на академији Scuola di Musica di Fiesole у Фиренци у класи Рикарда Кастра. Од 2010. године се усавршава на Интернационалној летњој академији Моцартеум и на курсевима еминентних пијаниста и педагога. Током школовања је учествовао на бројним такмичењима у земљи и иностранству где је освајао највиша признања.
Наступао је са Нишким симфонијским оркестром (2015, 2017, 2018) у извођењу клавирских концерата Бетовена, Моцарта и Брамса. Наступао је у Шпанији, Немачкој, Аустрији, Италији, Бугарској, Босни и Херцеговини и Северној Македонији као и у градовима широм Србије.
Значајна педагошка искуства стекао је радећи као асистент на катедрама за клавир Факултета уметности Универзитета у Нишу, Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу и Академије уметности Универзтета у Новом Саду. Од 2022. године запослен је на Катедри за клавир Факултета уметности Универзитета у Нишу као наставник клавира у звању – ванредни професор.
Године 2015. дебитује као диригент симфонијског оркестра Аморосо и пријатељи на отварању фестивала Музички сусрети др Мира Ивановић у Лесковцу.

 

Loading...