Koncert klavirskog trija „Classica aeterna“

27.03.2023., 20:00

Klavirski trio Classica aeterna čine violinistkinja Mina Mendelson, violončelista Dejan Mitrović i pijanista Vuk Božilović. Oni će izvesti Klavirski trio u a–molu, op. 50 Petra Iljiča Čajkovskog.

Program:
Petar Iljič Čajkovski

Klavirski trio u a–molu, op. 50
Pezzo elegiaco – Moderato assai – Allegro giusto
Tema con variazioni: Andante con moto –  Variazione finale e coda

Biografije:
Mina Mendelson je rođena u Beogradu. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala u klasi Fern Rašković na FMU u Beogradu. Kao stipendista Vlade Kraljevine Norveške usavršavala se na Univerzitetu u Kristiansandu. Dobitnik je brojnih nagrada na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju Specijalna nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu i Prva nagrada na Jugoslovenskom takmičenju u Kotoru.
Kao solista je nastupala sa orkestrima kao što su Orkestar Univerziteta u Džuhaiju (UIC Soloists, Kina), Niški simfonijski orkestar, BGO Dušan Skovran, Jevrejski kamerni orkestar, Gudači Svetog Đorđa, KO Concertante (Niš) i KO Mokranjac. Bila je zamenik koncertmajstora u BGO Dušan Skovran i koncertmajstor Jevrejskog kamernog orkestra. Trenutno je koncertmajstor KO Gudači Svetog Đorđa, a od 2021. i muzički direktor istog orkestra.
Kao solista i kamerni muzičar je nastupala širom Evrope i u Kini. Nastupala je na festivalima kao što su BEMUS, NIMUS, BELEF, Rosi fest, Tribina kompozitora, Kalemegdanski sutoni, Evropski dan jevrejske kulture, Jesenji festival jevrejske kulture u Segedinu, Ohridsko leto, Festival u Sapanci, Festival u Bodrumu i Umetnost protiv rata. Ostvarila je niz snimaka za Radio i Televiziju Beograd. Stalni je član Udruženja muzičkih umetnika Srbije.
Redovni je profesor violine na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, gde je bila i šef Katedre za gudačke instrumente.

Dejan Mitrović je diplomirao i magistrirao na FMU u Beogradu u klasama Fransoaz Jakovčić i Sandre Belić. Tokom školovanja se usavršavao se na majstorskim kursevima i specijalističkim seminarima kod Majkla Fleksmana, Kazimira Mihalika, Stanislava Apolina i Dejvida Strejndža. Nagrađivan je kao solista, kamerni i orkestarski muzičar na brojnim republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima i festivalima.
Od 1993. godine je stalni član BGO Dušan Skovran, a od 2001. godine je angažovan i kao solo violončelista ovog orkestra. Od 2021. godine je angažovan kao solo violončelista u BKO Gudači Svetog Đorđa. Zapažene koncerte ostvario je u duu sa Minom Mendelson, u kvartetu sa Borislavom Čičovačkim, Lidijom Stanković i Anetom Ilić sa kojima je nastupao u zemlji i inostranstvu. Nastupio je kao solista na koncertu sa Najdžel Kenedijem u Sava Centru u Beogradu i Narodnom pozorištu u Novom Sadu (2004), zatim je nastupio na koncertu New Europian Strings Orchestra na lični poziv maestra Dmitrija Sitkovetskog (2007), a priredio je i niz resitala od kojih se izdvajaju resitali u Kulturnom centru Beograda i Galeriji Progres.
Od 2000. godine se bavi pedagogijom kao profesor u MŠ Stanković u Beogradu. O uspešnoj pedagoškoj aktivnosti svedoče brojne nagrade učenika osvojene na međunarodnim takmičenjima i festivalima.
Osnivač je i član Udruženja Classica Aeterna, pod čijim okriljem deluje trio, kvartet i još nekoliko kamernih sastava. Od 2013. godine sa istoimenim triom sad već tradicionalno jedanput godišnje nastupa na Velikoj sceni Zadužbine Ilije M. Kolarca. Vredni pomena su i nastupi u Francuskoj i Kanadskoj ambasadi, Etnografskom muzeju u Beogradu i širom Srbije.

Vuk Božilović (Beograd, 1993) je završio OMŠ Petar Konjović u klasi Milene Matijević, i SMŠ Kosta Manojlović, u klasi Irene Oparov Dobrile. Osnovne i master akademske studije je završio na FMU u Beogradu u klasi Lidije Stanković, a 2020. godine je diplomirao i na master studijama na College of Chinese and ASEAN Arts u Kini u klasi renomiranog ruskog pijaniste Pavela Raykerusa. Trenutno je student doktorskih studija na FMU u Beogradu na Katedri za kamernu muziku, u klasi Sonje Lončar.
Dobitnik je brojnih nagrada. Bio je polufinaliusta Međunarodnog takmičenja Isidor Bajić u Novom Sadu, i finalista Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine u Beogradu. U okviru Revije Šopenove muzike osvojio je drugo mesto. Učestvovao je na Boljšoj festivalu i na Bemusu. Na takmičenju LSH Asia Youth competition (2018) u Kini je osvojio prvo mesto među 500 izvođača iz celog sveta. Zajedno sa Orkestrom FMU, pod palicom dirigenta Bojana Suđića, izveo je Šopenov Prvi klavirski koncert u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Nastupao je u renomiranim salama širom Srbije.
Vuk je član nekoliko kamernih ansambala, a često nastupa sa Dušanom Grozdanovićem u klavirskom duu Voodoo piano duo. Godine 2018. su dobili nagradu FMU Olivera Đurđević, koja je tom prilikom dodeljena po prvi put, za najbolji kamerni ansambl. Radi u MŠ Petar Konjović u Beogradu.

Loading...