Концерт клавирског трија „Classica aeterna“

27.03.2023., 20:00

Клавирски трио Classica aeterna чине виолинисткиња Мина Менделсон, виолончелиста Дејан Митровић и пијаниста Вук Божиловић. Они ће извести Клавирски трио у а–молу, оп. 50 Петра Иљича Чајковског.

Програм:
Петар Иљич Чајковски

Клавирски трио у а–молу, оп. 50
Pezzo elegiaco – Moderato assai – Allegro giusto
Tema con variazioni: Andante con moto –  Variazione finale e coda

Биографије:
Мина Менделсон је рођена у Београду. Дипломирала je, магистрирала и докторирала у класи Ферн Рашковић на ФМУ у Београду. Као стипендиста Владе Краљевине Норвешке усавршавала се на Универзитету у Кристиансанду. Добитник је бројних награда на републичким, савезним и међународним такмичењима од којих се издвајају Специјална награда на Републичком такмичењу у Београду и Прва награда на Југословенском такмичењу у Котору.
Као солиста је наступала са оркестрима као што су Оркестар Универзитета у Џухаију (UIC Soloists, Кина), Нишки симфонијски оркестар, БГО Душан Сковран, Јеврејски камерни оркестар, Гудачи Светог Ђорђа, КО Concertante (Ниш) и КО Мокрањац. Била је заменик концертмајстора у БГО Душан Сковран и концертмајстор Јеврејског камерног оркестра. Тренутно је концертмајстор КО Гудачи Светог Ђорђа, а од 2021. и музички директор истог оркестра.
Као солиста и камерни музичар је наступала широм Европе и у Кини. Наступала је на фестивалима као што су БЕМУС, НИМУС, БЕЛЕФ, Роси фест, Трибина композитора, Калемегдански сутони, Европски дан јеврејске културе, Јесењи фестивал јеврејске културе у Сегедину, Охридско лето, Фестивал у Сапанци, Фестивал у Бодруму и Уметност против рата. Остварила је низ снимака за Радио и Телевизију Београд. Стални је члан Удружења музичких уметника Србије.
Редовни је професор виолине на Факултету уметности Универзитета у Нишу, где је била и шеф Катедре за гудачке инструменте.

Дејан Митровић је дипломирао и магистрирао на ФМУ у Београду у класама Франсоаз Јаковчић и Сандре Белић. Током школовања се усавршавао се на мајсторским курсевима и специјалистичким семинарима код Мајкла Флексмана, Казимира Михалика, Станислава Аполина и Дејвида Стрејнџа. Награђиван је као солиста, камерни и оркестарски музичар на бројним републичким, савезним и међународним такмичењима и фестивалима.
Од 1993. године је стални члан БГО Душан Сковран, а од 2001. године је ангажован и као соло виолончелиста овог оркестра. Од 2021. године је ангажован као соло виолончелиста у БКО Гудачи Светог Ђорђа. Запажене концерте остварио је у дуу са Мином Менделсон, у квартету са Бориславом Чичовачким, Лидијом Станковић и Анетом Илић са којима је наступао у земљи и иностранству. Наступио је као солиста на концерту са Најџел Кенедијем у Сава Центру у Београду и Народном позоришту у Новом Саду (2004), затим је наступио на концерту New Europian Strings Orchestra на лични позив маестра Дмитрија Ситковетског (2007), а приредио је и низ реситала од којих се издвајају реситали у Културном центру Београда и Галерији Прогрес.
Од 2000. године се бави педагогијом као професор у МШ Станковић у Београду. О успешној педагошкој активности сведоче бројне награде ученика освојене на међународним такмичењима и фестивалима.
Оснивач је и члан Удружења Classica Aeterna, под чијим окриљем делује трио, квартет и још неколико камерних састава. Од 2013. године са истоименим триом сад већ традиционално једанпут годишње наступа на Великој сцени Задужбине Илије М. Коларца. Вредни помена су и наступи у Француској и Канадској амбасади, Етнографском музеју у Београду и широм Србије.

Вук Божиловић (Београд, 1993) је завршио ОМШ Петар Коњовић у класи Милене Матијевић, и СМШ Коста Манојловић, у класи Ирене Опаров Добриле. Основне и мастер академске студије је завршио на ФМУ у Београду у класи Лидије Станковић, а 2020. године је дипломирао и на мастер студијама на College of Chinese and ASEAN Arts у Кини у класи реномираног руског пијанисте Павела Раyкеруса. Тренутно је студент докторских студија на ФМУ у Београду на Катедри за камерну музику, у класи Соње Лончар.
Добитник је бројних награда. Био је полуфиналиуста Међународног такмичења Исидор Бајић у Новом Саду, и финалиста Међународног такмичења Музичке омладине у Београду. У оквиру Ревије Шопенове музике освојио је друго место. Учествовао је на Бољшој фестивалу и на Бемусу. На такмичењу LSH Asia Youth competition (2018) у Кини је освојио прво место међу 500 извођача из целог света. Заједно са Оркестром ФМУ, под палицом диригента Бојана Суђића, извео је Шопенов Први клавирски концерт у Великој сали Коларчеве задужбине. Наступао је у реномираним салама широм Србије.
Вук је члан неколико камерних ансамбала, а често наступа са Душаном Гроздановићем у клавирском дуу Voodoo piano duo. Године 2018. су добили награду ФМУ Оливера Ђурђевић, која је том приликом додељена по први пут, за најбољи камерни ансамбл. Ради у МШ Петар Коњовић у Београду.

Loading...