Koncert violinistkinje Jovane Udović i pijanistkinje Natalije Mladenović

20.03.2023., 20:00

Mlada violinistkinja Jovana Udović je studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Roberta Lakatoša. Na koncertu će se predstaviti delima Jevtića, Betovena, Mocarta i Sen-Sansa zajedno sa pijanistkinjom Natalijom Mladenović.

Program:
Ivan Jevtić
Svita za solo violinu (izbor)
I Con rigore
II Dolce amoroso
VTempo giusto

Ludvig van Betoven
Sonata za violinu i klavir br. 7 u ce–molu, op. 30/2
Allegro con brio
Adagio cantabile
Scherzo: Allegro-Trio
Finale: Allegro

Volfgang Amadeus Mocart
Koncert za violinu br. 5 u A–duru, K. 219 (izbor)
I Allegro aperto

Kamij Sen-Sans
Introdukcija i Rondo kapričozo, op. 28

Biografija:
Jovana Udović (Beograd, 2004) je muzičko obrazovanje započela sa 8 godina u klasi Lidije Ranković. U 6. razredu je prešla u Školu za muzičke talente u Ćupriji, u klasu Dragutina Mladenovića. Godine 2021. je upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi Roberta Lakatoša, u čijoj klasi je trenutno student druge godine na FMU u Beogradu. Učestvovala je na brojnim muzičkim radionicama, seminarima i majstorskim kursevima.
Osvojila je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim  takmičenjima, od kojih su najznačajnije: prva i specijalna nagrada za izvođenje rumunskog autora na međunarodnom takmičenju Eugen Kotonu u Rumuniji, prve nagrade i laureat na Republičkom takmičenju, prva i specijalna nagradu Art centra na takmičenju Talenti za Evropu u Slovačkoj, treća nagrada na takmičenju Jaroslav Kocijan u Češkoj, laureat i prva nagradu na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu, prva nagrada na međunarodnom takmičenju Ohridski biseri.
Dobitnica je Svetosavske nagrade, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.
Održala je solističke koncerte u eminentnim beogradskim salama. Kao solista i član orkestra aktivno je nastupala na brojnim koncertima širom Srbije. Nastupila je kao solista uz pratnju Okestra Škole za muzičke talente na Gala koncertu Fondacije Dobar glas u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca.
Po pozivu člana žirija takmičenja Ohridski biseri nastupala je na manifestaciji Violin fest svirajući u Sali Makedonske filharmonije.
Završila je i osnovnu muzičku školu klavira u klasi Aleksandre Bajler u Beogradu.
Kao član projekta ESYO (Evropski duh omladinskog orkestra) nastupala je na koncertima širom Italije i Slovenije, dok je tokom 2022. godine učestvovala na orkestarskom festivalu YEC (Young Euro Classic) nastupajući u Koncerthausu u Berlinu.

Natalija Mladenović je počela da uči klavir sa pet godina u Samari (Rusija). Od jedanaeste godine pohađala je  Centralnu specijalnu mizičku školu pri konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, gde su njeni profesori bili Vladimir Bunjin i Anatolij Rjabov. Sa sedamnaest godina je primljena na Moskovski državni konzervatorijum Čajkovski, gde je studirala u klasama Larise Djedove, Irine Osipove i Jevgenija Malinjina. Magistrirala je u klasi  Nevene Popović na FMU u Beogradu.
Dobitnik je nagrada na Međunarodnim takmičenjama Petar Konjović u Beogradu i Rubinštajn u Parizu. Nastupala je širom Evrope, kao i širom nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Kao solista je nastupala sa orkestrom Samarske filharmonije i orkestrom RTS-a, pod upravom Angela Šureva i Bojana Suđića. Učestvovala je u izvođenju opera Zora D., Maratonci i Dve glave i devojka Isidore Žebeljan. Sarađivala je sa istaknutim violončelistima, među kojima su Kiril Rodin, Stefan Popov, Ksenija Janković, Mineo Hajaši, Aleksandar Buzlov, Mark Kope; i violinistima Sretenom Krstićem, Matejom  Marinkovićem, Jovanom Kolundzijom, Li Cuan Jinom, Draganom Lawford, Raulom Garsijom Marianom, Jurijem Revičem i drugima. Sa violinistkinjom Ivanom Aćimoski-Žikić je održala niz koncerata u Srbiji u okviru Nacionalne koncertne sezone. Bila je klavirski saradnik na Javnom času koji je održao u Beogradu Miša Majski. Učestvovala je na festivalima BEMUS, NOMUS, NIMUS, Čelo festu i Međunarodnoj tribini kompozitora. Bila je angažovana kao oficijalni klavirski saradnik na takmičenju Muzičke omldine. Snimila je kompakt disk sa violinistom Stankom Madićem, kao i nekoliko dela Ljubice Marić na disku izdatom povodom 100 godina od rođenja kompozitorke. Deluje kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente FMU u Beogradu.

Loading...