Представљање компакт-диска „Медиал“ са делима Владимира Тошића

27.03.2023., 18:00

Компакт-диск Медиал садржи дела за виолину и клавир композитора Владимира Тошића. Диск је издала штампарија Стазе из Београда уз финансијску подршку Фонда за културна давања Сокоја у децембру 2022. године. O издању ће говорити аутор, Владимир Тошић, виолинисткиња Гордана Матијевић Недељковић и музиколошкиња др Ивана Миладиновић Прица.

Овом приликом Гордана Матијевић Недељковић, Душан Панајотовић и Љиљана Вукеља извешће Медиал 6, Медиал 2Д и Медиал 5Д.

Серија кратких композиција Медиал, настала на основи слободно третираних медијантних веза − отуда и проистиче њен назив – а заснована је на веома слободном варирању почетног хармонског материјала. Дела су настала у току моје треће стваралачке фазе која је започела око 2010. године. Данашњи темпо живота, и стална тензија око нас, изгледа да су у великој мери потрошили наше стрпљење тако да је лако уочљива општа тенденција ка краћим композицијама − понекад чак само од једног минута… Владимир Тошић

Владимир Тошић
(Београд, 1949) је композитор, мултимедијални уметник, редовни професор Факултета музичке уметности у Београду. Студије композиције завршио је у класи Василија Мокрањца на истом факултету. Током студија је почео да делује јавно као аутор у тадашњој Југославији а затим и у иностранству (Француска, Мађарска, Италија, САД…). Освојио је прву награду на конкурсу за композицију Thomas Bloch (Париз, 2000) и трећу награду на такмичењу за композицију Gitarrentage für Kinder (Немачка, 2011). Основа стваралачког приступа Владимира Тошића је редукционистички принцип изградње дела. Сва његова остварења су заснована на веома малом броју различитих елемената, а понекад чак и на само једном (боји, ритму, хармонији…). Једна од битних и изразитих особина његовог стваралаштва је процесуална организација. Дело настаје веома поступним развојем почетног језгра помоћу изабраног поступка без наглих промена и без сукоба различитих музичких материјала. Може се рећи да скоро сва његова дела имају важне, и лако уочљиве, заједничке особине: процесуалну организацију, симетричну лучну форму, репетитивност и инсистирање на боји. Најважнија дела Владимира Тошића су: Вариал, Дуал, Триал, Воксал, Фисија… Све ове композиције имају неколико верзија за различите инструменте и саставе.

Loading...