Представљање музичког издања „Свите за две гитаре Ж. Ф. Рамоа“

20.03.2023., 18:00

Музичко издање под називом Свите за две гитаре Ж. Ф. Рамоа редактора и гитаристе Вука Драгичевића биће представљено у оквиру програма Дани старе музике који организује Факултет музике уметности.

У оквиру Манифестације Дани старе музике биће представљено нотно издање које садржи транскрипције две свите за чембало барокног композитора Жана Филипа Рамоа, за две гитаре а које је припредио млади гитариста Вук Драгичевић. Ову нотну збирку која носи назив Свите за две гитаре објавила је 2022. године Асоцијација гитариста Војводине.
У понедељак, 20. марта у 18 сати у Галерији Артгет о издању ће говорити гитариста Вук Драгићевић.
Свиту у а-молу Ж. Ф. Рамоа која је део овог издања, Вук Драгичевић и Слободан Миливојевић извешће у среду, 22. марта на концерту под називом Оно што ме одржава, моја част и мој живот. Концерт ће бити одржан у Сали Хришћанске Адвентистичке цркве у Београду такође у оквиру Манифестације Дани старе музике.

Биографија:
Вук Драгичевић (1996) је завршио СМШ Јосип Славенски у Београду, у класи проф. Слободана Миливојевића. Освајао је прве награде на Републичком такмичењу (2012, 2014), Гитар Арт фестивалу (2013, 2015), СИГФ, Војводина гуитар фесту (2013, 2014), Смотри талената у организацији ЗМБСС; другу награду на Гитар Арт фестивалу (2017), као и треће награде на Гитар Арт фестивалу (2018) и Међународном такмичењу Музичке омладине (2018).
Завршио је основне и мастер академске студије на ФМУ у Београду, у класи проф. Срђана Тошића. Остварио је низ успешних наступа и концерата на фестивалима у Новом Саду, Панчеву, Нишу, Београду, Никшићу, Кјустендилу (Бугарска), Ампецу и Вилезеу (Италија). Учествовао је у пројекту Еурострингс за 2021. годину. Посебну пажњу посвећује камерном музицирању верујући да сарадња продубљује комуникацију и проширује разумевање музике уопште. Члан је различитих камерних ансамбала, са којима редовно наступа у градовима Србије.
Посебно се истиче његов наступ са Симфонијским оркестром РТС-а у финалу Међународног такмичења Музичке омладине у Београду (2018), на којем је освојио трећу награду. Том приликом извео је чувени Концерт за Аранхуез Х. Родрига. Од 2022. године је запослен као професор гитаре у Музичкој школи Владимир Ђорђевић у Београду.

Програм
ДАНИ СТАРЕ МУЗИКЕ ФМУ 2023 – Једанаести европски дан ране музике
Улаз на све програме је слободан

Понедељак, 20. март
18.00 – Промоција музичког издања Свите Жан-Филип Рамоа за две гитаре

Студентски културни центар, Краља Милана 48
19.00 – Концерт студената ФМУ Афекти за чембало

Уторак, 21. март
 Хришћанска адвентистичка црква у Београду, Радослава Грујића 4
17.00 – Предавање Уметност свирања чембала Франсоа Купрена, др ум. Милан Поповић
20.00 – Сусретања: Концерт-промоција одсека за рану музику МШ Јосиф Маринковић из Вршца

Среда, 22. март
Хришћанска адвентистичка црква у Београду
20.00 – Концерт Ce que soustient moy, m’onneur et ma vie – Оно што ме одржава, моја част и мој живот – музика француског барока за две гитаре, др ум. Слободан Миливојевић и Вук Драгичевић

Четвртак, 23. 3. 2023.
Градски музеј у Вршцу, Бул. Жарка Зрењанина 20
17.00 – Предавање Уметност свирања чембала Франсоа Купрена, др ум. Милан Поповић
18.00 – Сусретања: Концерт студената ФМУ Афекти за чембало 

Манифестација Дани старе музике одржава се у организацији Факултета музичке уметности у Београду од 2013. године, након иницијалног позива од стране Европске мреже за стару музику – REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne), која је у истој години установила свеевропски културни празник – Европски дан старе музике, који се прославља низом тематских манифестација сваког 21. марта, на дан рођења најпознатијег представника барокне епохе, Јохана Себастијана Баха.
Факултет музичке уметности се у прославу поменутог празника укључио низом културних догађаја – концератима, предавањима и панел-дискусијама – са циљем промоције и афирмације сопствених разултата и појединаца активних у области извођаштва, теорије и естетике ране музике. Разноврсност програма и интересовање аудиторијума, врло брзо су довели до тога да се матични једнодневни празник на ФМУ обележава већим бројем програма и стога прерасте у вишедневну манифестацију. Последњих година, манифестацијски програми се, захваљујући сарадњи и подршци других културних институција све чешће одржавају изван Факултета, чиме се остварује боља видљивост, посећеност и већа препознатљивост догађаја.

 

Loading...