Predstavljanje muzičkog izdanja „Svite za dve gitare Ž. F. Ramoa“

20.03.2023., 18:00

Muzičko izdanje pod nazivom Svite za dve gitare Ž. F. Ramoa redaktora i gitariste Vuka Dragičevića biće predstavljeno u okviru programa Dani stare muzike koji organizuje Fakultet muzike umetnosti.

U okviru Manifestacije Dani stare muzike biće predstavljeno notno izdanje koje sadrži transkripcije dve svite za čembalo baroknog kompozitora Žana Filipa Ramoa, za dve gitare a koje je pripredio mladi gitarista Vuk Dragičević. Ovu notnu zbirku koja nosi naziv Svite za dve gitare objavila je 2022. godine Asocijacija gitarista Vojvodine.
U ponedeljak, 20. marta u 18 sati u Galeriji Artget o izdanju će govoriti gitarista Vuk Dragićević.
Svitu u a-molu Ž. F. Ramoa koja je deo ovog izdanja, Vuk Dragičević i Slobodan Milivojević izvešće u sredu, 22. marta na koncertu pod nazivom Ono što me održava, moja čast i moj život. Koncert će biti održan u Sali Hrišćanske Adventističke crkve u Beogradu takođe u okviru Manifestacije Dani stare muzike.

Biografija:
Vuk Dragičević (1996) je završio SMŠ Josip Slavenski u Beogradu, u klasi prof. Slobodana Milivojevića. Osvajao je prve nagrade na Republičkom takmičenju (2012, 2014), Gitar Art festivalu (2013, 2015), SIGF, Vojvodina guitar festu (2013, 2014), Smotri talenata u organizaciji ZMBSS; drugu nagradu na Gitar Art festivalu (2017), kao i treće nagrade na Gitar Art festivalu (2018) i Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine (2018).
Završio je osnovne i master akademske studije na FMU u Beogradu, u klasi prof. Srđana Tošića. Ostvario je niz uspešnih nastupa i koncerata na festivalima u Novom Sadu, Pančevu, Nišu, Beogradu, Nikšiću, Kjustendilu (Bugarska), Ampecu i Vilezeu (Italija). Učestvovao je u projektu Eurostrings za 2021. godinu. Posebnu pažnju posvećuje kamernom muziciranju verujući da saradnja produbljuje komunikaciju i proširuje razumevanje muzike uopšte. Član je različitih kamernih ansambala, sa kojima redovno nastupa u gradovima Srbije.
Posebno se ističe njegov nastup sa Simfonijskim orkestrom RTS-a u finalu Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine u Beogradu (2018), na kojem je osvojio treću nagradu. Tom prilikom izveo je čuveni Koncert za Aranhuez H. Rodriga. Od 2022. godine je zaposlen kao profesor gitare u Muzičkoj školi Vladimir Đorđević u Beogradu.

Program
DANI STARE MUZIKE FMU 2023 – Jedanaesti evropski dan rane muzike
Ulaz na sve programe je slobodan

Ponedeljak, 20. mart
18.00 – Promocija muzičkog izdanja Svite Žan-Filip Ramoa za dve gitare

Studentski kulturni centar, Kralja Milana 48
19.00 – Koncert studenata FMU Afekti za čembalo

Utorak, 21. mart
 Hrišćanska adventistička crkva u Beogradu, Radoslava Grujića 4
17.00 – Predavanje Umetnost sviranja čembala Fransoa Kuprena, dr um. Milan Popović
20.00 – Susretanja: Koncert-promocija odseka za ranu muziku MŠ Josif Marinković iz Vršca

Sreda, 22. mart
Hrišćanska adventistička crkva u Beogradu
20.00 – Koncert Ce que soustient moy, m’onneur et ma vie – Ono što me održava, moja čast i moj život – muzika francuskog baroka za dve gitare, dr um. Slobodan Milivojević i Vuk Dragičević

Četvrtak, 23. 3. 2023.
Gradski muzej u Vršcu, Bul. Žarka Zrenjanina 20
17.00 – Predavanje Umetnost sviranja čembala Fransoa Kuprena, dr um. Milan Popović
18.00 – Susretanja: Koncert studenata FMU Afekti za čembalo 

Manifestacija Dani stare muzike održava se u organizaciji Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu od 2013. godine, nakon inicijalnog poziva od strane Evropske mreže za staru muziku – REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne), koja je u istoj godini ustanovila sveevropski kulturni praznik – Evropski dan stare muzike, koji se proslavlja nizom tematskih manifestacija svakog 21. marta, na dan rođenja najpoznatijeg predstavnika barokne epohe, Johana Sebastijana Baha.
Fakultet muzičke umetnosti se u proslavu pomenutog praznika uključio nizom kulturnih događaja – konceratima, predavanjima i panel-diskusijama – sa ciljem promocije i afirmacije sopstvenih razultata i pojedinaca aktivnih u oblasti izvođaštva, teorije i estetike rane muzike. Raznovrsnost programa i interesovanje auditorijuma, vrlo brzo su doveli do toga da se matični jednodnevni praznik na FMU obeležava većim brojem programa i stoga preraste u višednevnu manifestaciju. Poslednjih godina, manifestacijski programi se, zahvaljujući saradnji i podršci drugih kulturnih institucija sve češće održavaju izvan Fakulteta, čime se ostvaruje bolja vidljivost, posećenost i veća prepoznatljivost događaja.

 

Loading...