Промоција књиге Ivana Ivković facing Morocco

24.03.2023., 12:00-20:00

Ликовна галерија КЦБ – Кнез Михаилова 6
Петак, 24. март у 19 сати

Промоција књиге Ivana Ivković facing Morocco, Базел – Београд, 2023.

 

У разговору учествују аутори текстова Јелена Спаић и Мирослав Карић, ауторка и уредница књиге и едиције Facing Драгана Радивојевић и Ивана Ивковић.

Књига Ivana Ivković facing Morocco издата је у сарадњи издавачке куће dsbooks из Базела и Културног центра Београда. Књигу је приредила ауторка и уредница едиције Facing Драгана Радивојевић.

 

Едиција Facing настала је као резултат сарадње младе издавачке куће из Базела dsbooks и уметнице Иване Ивковић. Покренута је с идејом и жељом да се кроз посебан серијал књига за читаоце (и гледаоце) представи, пренесе и у другачијим сазнајним перспективама отвори слика нашег света. Већ деценију и по Иванина уметничка пракса развија се на путовањима и унутар резиденцијалних програма широм света. Обиман приватни архивски материјал сакупљан годинама (фотографије, дневници, прозне и поетске белешке, меморабилије и сл.) послужио је као полазишна тачка за концепт едиције Facing, чији назив сугерише сложене процесе суочавања и уодношавања. Иванина архивска грађа пружа драгоцен увид у геоемотивна истраживања, у простор лиминалног, простор између, унутар кога се одвијају суптилни процеси саморазвоја, преиспитивања сопственог идентитета. Тако се поред могућности да се искуси само путовање омогућава скоро па воајерски увид у стваралачке процесе. (Едиција Facing, Мирослав Карић)

Ivana Ivković facing Morocco је, заправо, биоскопска књига; сучељавање које почиње филмским цитатом. Њена радња осцилира од ‘Заточенице пустиње‘ до ‘Присиле краљице пустиње‘ и чежње јој нису стране. Ова on the road књига више се гледа него чита, а највише осећа. То је збирка љубавних прича са собом, Мароком, другима, јер увек је заљубљени тај који се одваја. Комплексна као и филм, књига је структурално вишемедијска, а њене линије нарације крећу од видљивих трагова анатомије бекства до личних резова и шавова који крију болна одсуства. Она је уједно и збир номадских искустава унутар визуелне семантике, попут знаковних упутстава за употребу, уз упозорење да је свака сличност са стварним особама и догађајима намерна.” (Три боје за четири корака, Јелена Спаић).

 

У оквиру промоције, књига Ivana Ivković facing Morocco биће доступна по промотивној цени.

Рад Иване Ивковић део је текуће изложбе ОМНИБУС: ИЗОЛАЦИЈА, више информација наћи ћете овде.

Loading...