Publikacija „Novim putevima u novu budućnost”

23.03.2023., 18:00

Galerija Artget, Trg Republike 5/1
Četvrtak, 23. mart 2023. u 18.00

Predstavljanje publikacije „Novim putevima u novu budućnost”

 

Učesnici:
Biljana Ćirić, Šta bi kustosiranje moglo/trebalo da bude, Beograd
Dragan Stojmenović, Narodna biblioteka Bor
Jelica Jovanović, Grupa arhitekata / Docomomo Srbija, Beograd
Nebojša Yamasaki Vukelić, umetnik
Danica Jovović Prodanović, Kulturni centar Beograda

 

Publikacija „Novim putevima u novu budućnost” predstavlja završnicu dugoročnog projekta i istraživačkog ispitivanja kojim se promišlja inicijativa „Pojas i put” i pitanja kako će ona izmeniti estetike i prakse svakodnevnog života u različitim lokalnim kontekstima u Etiopiji, Srbiji, Sloveniji, Uzbekistanu, Kini, Kazahstanu. Ustanovili smo šta nam je zajedničko, uključujući nasleđa socijalizma i nesvrstanosti, neogeopolitičko okruženje, ekonomske uticaje (naročito kineskog i arapskog sveta na srodne lokalitete, čak i upošljavanje istih kompanija u različitim regionima), zalaganje za sopstvenu kulturu i nedavnu pandemiju kovida 19, što su nam smernice za istraživanje.

Od aprila 2020, zbog pandemije, koristili smo strategiju „istražuj tu gde jesi”, sarađujući sa 15 istraživača po Kazahstanu, Uzbekistanu, Etiopiji, Srbiji, Sloveniji i Kini. Istraživačka pitanja razvijali smo trudeći se da imamo sluha za lokalne hitne potrebe i da iz njih izvlačimo pouke. Na taj način, formulisane su brojne studije slučaja i sprovedena brojna istraživanja.

Novim putevima u novu budućnost inicirala je i koncipirala Biljana Ćirić. U ovom istraživanju učestvovali su: Šta bi kustosiranje moglo/trebalo da bude (Beograd), Zdenka Badovinac (Ljubljana), Umetnički muzej Rokband (Šangaj), Muzej Tajms (Guangdžu), ArtCom (Astana), Robel Temesgen i Sinkne Ešetu (Adis Abeba) i Narodna biblioteka Bor.

 

Prvu fazu projekta podržali su: Fondacija za umetničke inicijative (FFAI), Curtain (Umetnički muzej Rokband), Austrijski kulturni forum, Kustoska praksa Fakulteta za umetnost, dizajn i arhitekturu Univerziteta Monaš i, putem stipendije, Program za istraživačke obuke Vlade Australije.
Borski susreti imali su dodatnu podršku norveške Kancelarije za savremenu umetnost, Fondacije za umetničke inicijative (FFAI) i Monas Univerziteta u Melburnu.

 

Loading...