Публикација „Новим путевима у нову будућност”

23.03.2023., 18:00

Галерија Артгет, Трг Републике 5/1
Четвртак, 23. март 2023. у 18.00

Представљање публикације „Новим путевима у нову будућност”

 

Учесници:
Биљана Ћирић, Шта би кустосирање могло/требало да буде, Београд
Драган Стојменовић, Народна библиотека Бор
Јелица Јовановић, Група архитеката / Доцомомо Србија, Београд
Небојша Yамасаки Вукелић, уметник
Даница Јововић Продановић, Културни центар Београда

 

Публикација „Новим путевима у нову будућност” представља завршницу дугорочног пројекта и истраживачког испитивања којим се промишља иницијатива „Појас и пут” и питања како ће она изменити естетике и праксе свакодневног живота у различитим локалним контекстима у Етиопији, Србији, Словенији, Узбекистану, Кини, Казахстану. Установили смо шта нам је заједничко, укључујући наслеђа социјализма и несврстаности, неогеополитичко окружење, економске утицаје (нарочито кинеског и арапског света на сродне локалитете, чак и упошљавање истих компанија у различитим регионима), залагање за сопствену културу и недавну пандемију ковида 19, што су нам смернице за истраживање.

Од априла 2020, због пандемије, користили смо стратегију „истражуј ту где јеси”, сарађујући са 15 истраживача по Казахстану, Узбекистану, Етиопији, Србији, Словенији и Кини. Истраживачка питања развијали смо трудећи се да имамо слуха за локалне хитне потребе и да из њих извлачимо поуке. На тај начин, формулисане су бројне студије случаја и спроведена бројна истраживања.

Новим путевима у нову будућност иницирала је и конципирала Биљана Ћирић. У овом истраживању учествовали су: Шта би кустосирање могло/требало да буде (Београд), Зденка Бадовинац (Љубљана), Уметнички музеј Рокбанд (Шангај), Музеј Тајмс (Гуангџу), АртЦом (Астана), Робел Темесген и Синкне Ешету (Адис Абеба) и Народна библиотека Бор.

 

Прву фазу пројекта подржали су: Фондација за уметничке иницијативе (ФФАИ), Curtain (Уметнички музеј Рокбанд), Аустријски културни форум, Кустоска пракса Факултета за уметност, дизајн и архитектуру Универзитета Монаш и, путем стипендије, Програм за истраживачке обуке Владе Аустралије.
Борски сусрети имали су додатну подршку норвешке Канцеларије за савремену уметност, Фондације за уметничке иницијативе (ФФАИ) и Монас Универзитета у Мелбурну.

 

Loading...