„Stopama romantičarskog pijaniste“ – Sergej Rahmanjinov (1873-1943)

31.03.2023., 20:00

U vremenu koje nestaje
Sergej Rahmanjinov
(1873-1943)

Svečani koncert dugog dana programa povodom jubileja 150 godina od rođenja pijaniste, kompozitora i dirigenta Sergeja Rahmanjinova nosi naziv Stopama romantičarskog pijaniste, i okuplja naše renomirane pijansite koji su tokom svoje karijere pratili njegov put.
Koncert se odvija u Velikoj sali Ruskog doma u kojoj se nalazi odličan koncertni klavir Stenvej. Akustički kvaliteti sale i odličan istrument su upravo ono što će pijanistima omogućiti da ožive neka od najlepših dela pijanističke literature iz pera velikog kompozitora Rahmanjinova.

Petak, 31. mart 2023. u 20.00
DRUGI DAN – Sergej Rahmanjinov – pijanista kompozitor

– Svečana sala Ruskog doma, Kraljice Natalije 33

Stopama romantičarskog pijaniste
VALENTINA NENAŠEVA
KOSTA KNEŽEVIĆ
DARIJE SEBIĆ
IRIS KOBAL VUKOBRATOVIĆ
MINA RUSCHÉ KRAJNOVIĆ

Program:
Sergej Rahmanjinov
Šest komada, op. 11 za klavir četvororučno
Barkarola
Skerco
Ruska pesma
Valcer
Romansa
Slava
VALENTINA NENAŠEVA i KOSTA KNEŽEVIĆ

Adađo iz Simfonije br. 2, op. 27
(aranžman: D. Sebić) – premijerno izvođenje
DARIJE SEBIĆ

Etide-slike, op. 33
Br. 1, Allegro non troppo u ef–molu
Br. 2, Allegro u Ce–duru
Br. 3, Grave – Meno mosso u ce–molu
Br. 4, Moderato u de–molu
Br. 5, Non allegro – Presto u es–molu
Br. 6, Allegro con fuoco u Es–duru
IRIS KOBAL VUKOBRATOVIĆ
Br. 7, Moderato u ge–molu
MINA RUSCHÉ KRAJNOVIĆ

Muzički momenat u e–molu, op. 16
MINA RUSCHÉ KRAJNOVIĆ
Muzički momenat u ha–mol op. 16
VALENTINA NENAŠEVA

Rahmanjinov je i poslednji predstavnik romantičarskog koncepta kompozitora-pijaniste čiji su utemeljivači bili Šopen, List i Šuman. Njegove savršene pijanistkičke interpretacije svrstavale su ga među najbolje pijaniste njegovog vremena, ali i među najznačajnije pijaniste ikada. Njegovim stopama hodaju i pijanisti koje ćemo slušati na večerašnjem koncertu, negujući, jednako posvećeno, brilijantnu pijanističku tehniku kao i pažljivu muzičku nadgradnju notnog zapisa, produbljujući ideju kompozitora na osnovu studiozne analize stila i vremena autora.

IRIS KOBAL VUKOBRATOVIĆ redovna profesorka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i istaknuta pijanistiknja sa brojnim koncertnim nastupima širom regiona i Evrope; MINA RUSCHÉ KRAJNOVIĆ beogradska pijanistkinja koja je do sada osvojila brojne nagrade na renomiranim međunarodnim takmičenjima, i održala preko sto nastupa na festivalima i u značajnim koncertnim prostorima u regionu; VALENTINA NENAŠEVA pijanistkinja iz Uzbekistana koja živi i radi u Novom Sadu sa bogatim koncertnim iskustvom u polju solističke i kamerne muzike; DARIJE SEBIĆ pijanista koga beogradska publika veoma dobro poznaje, od skora docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu; KOSTA KNEŽEVIĆ mladi pijanista iz Beograda koji se usavršavao u Mađarskoj i Kini, gde je redovno koncertirao, trenutno docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Biografije izvođača:
Valentina Nenaševa (Uzbekistan) osnovno i srednje muzičko obrazovanje je stekla u Taškentu. Na Kraljevskoj muzičkoj akademiji je pohađala kurs kamerne muzike kao stipendtista Pro Corda Chamber Music School. Studirala je u klasi Ivana Gajana na Akademiji muzičke umetnosti u Bratislavi. Usavršavala se iz predmeta korepeticija na Konzervatorijum Nikolaj Rimski-Korsakov u klasi Irine Bogačeve. Završila je master studije u klasi Iris Kobal na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde trenutno pohađa doktorske studije u klasi Kemala Gekića. Još kao mlada je nastupala sa orkestrom Radio-televizije Taškent. Osvojila treću nagradu na takmičenju mladih pijanista u gradu Alma-Ata u Kazahstanu (1996), i prvu nagradu na Republičkom takmičenju (2000). Kao solista i kamerni muzičar je nastupala u Srbiji i u inostranstvu. Za RTV je snimila kompoziciju Gaspar noći M. Ravela. Uspešno je sarađivala sa austrijskim flautistom Norbertom Girlingerom, saksofonistom Srđanom Paunovićem i gudačkim kvartetom Tajj. Od 2013. godine je član Valmaro trija sa Robertom Lakatošem i Markom Mletićem. Predaje Korepeticiju na Katedri za klavir Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Kosta Knežević je završio je MŠ Kosta Manojlović u klasi Ane Živanović. Završio je osnovne i master akademske studije u klasi Ratimira Martinovića i Valentine Nenaševe na muzičkom departmanu Akademije umetnosti u Novom Sadu. U toku studija je učestvovao u programu razmene studenata Erasmus+ na Fakultetu muzičke i vizuelne umetnosti u Pečuju, u klasi Čabe Kiralja. Bio je stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije. Usavršavao se u klasi Pavela Rajkersa na Umetničkom koledžu Čengdu Univerziteta u Kini kao stipdendista Ministarstva prosvete NR Kine. Trenutno je zaposlen u zvanju docenta na Katedri za klavir Akademije umetnosti u Novom Sadu na predmetu uporedni klavir. Od 2016. godine je član organizacionog i produkcijskog tima festivala Somus. Osvojio je nagrade na brojnim takmičenjima, kao što su Republičko takmičenje, Takmičenje mladih pijanista u Šapcu, Međunarodno takmičenje Davorin Jenko, Takmičenje za mlade pijaniste u Nišu… Osvojio je drugu nagradu na manifestaciji Vasilije Mokranjac Fest. Učestvovao je na mnogim koncertima širom Srbije, i održao solističke koncerte u Beogradu i Novom Sadu. Aktivno nastupa na koncertima u Kini. Uspešan je korepetitor i kamerni muzičar.

Darije Sebić (Beograd, 1981) je završio MŠ Mokranjac u klasama Snežane Milosavljević i Radojke Jovičić. Diplomirao je i magistrirao na FMU u Beogradu u klasi Lidije Stanković. Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju prva nagrada na takmičenju EPTA 2003, specijalna nagrada na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine, specijalna nagrada Isidor Bajić i Olivije Mesijan na Međunarodnom takmičenju Novom Sadu. Dobitnik je nagrade koju dodeljuje Jamaha, kao najperspektivniji umetnik u 2005. godini. Bio je stipendista Univerziteta Ruzvelt iz Čikaga. Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar širom Srbije. Održao je solističke koncerte u Rimu, Beču, Badenu i Štutgartu. Sarađivao je sa KO Ljubica Marić na festivalu KoMa. Sarađivao je sa brojnim istaknutim umetnicima. Muzička kuća Gvarnerijus je objavila njegov kompak disk sa delima Lista i Betovena. Bio je angažovan kao demonstrator/asistent na FMU u Beogradu, a trenutno radi na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu u zvanju docenta na Katedri za klavir (uporedni predmet).

Iris Kobal Vukobratović je diplomirala i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Profesionalno se usavršavala u Beču na Visokoj školi za muziku (Hochschule fur musik). Doktorirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu pod mentorstvom Kemala Gekića sa tezom Autorefleksije vlastitog izvođačkog čina kroz izbor preludijuma i fuga DTK Johana Sebastijana Baha. Od 1992. godine je zaposlena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 2006. godine je u zvanju redovnog profeosra za užu umetničku oblast klavir. Koncertirala je kao solista i kao član kamernih sastava u značajnim koncertnim dvoranama u Srbiji i u inostranstvu. Nastupala je kao solista sa Simfonijskim orkestrom RTB, Orkestrom JNA, Zagrebačkom filharmonijom, Akademskim kamernim i simfonijskim orkestrom i festivalskim orkestrom KotorArt. Nastupala je na festivalima kao što su Letnji festival u Herceg Novom, Budva Grad – teatar, KotorArt, Muzičke svečanosti u Novom Sadu, Festival savremene muzike u Opatiji i drugi. Bila je član ansambla za savremenu muziku Muzika viva i tri decenije je sarađivala sa flautiskinjom Laurom Levai-Aksin.

Mina Rusché Krajnović (Beograd, 1988) je završila srednju muzičku školu u klasi Olge Jovanović, osnovne studije u klasi Nevene Popović i master studije u klasi Vladimira Miloševića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.  Sarađivala je sa mnogim eminentnim muzičarima. Tokom školovanja je osvojila 57 nagrada na međunarodnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, među kojima su i prve nagrade na takmičenju pijanista u Torinu i takmičenju mladih pijanista na Palma de Majorci, kao i druge nagrade na takmičenjima Frederik Šopen u Rimu i Nikolaj Rubinštajn u Parizu. Održala je solističke koncerte u Galeriji SANU, Galeriji Kolarca, Artgetu i Progresu, i bila je učesnik na preko sto muzičkih festivala i koncerata, kao solista i član kamernih ansambala. Nastupala je na koncertima u Ruskom domu. Bila je redovni član ciklusa Odabrani za odabrane u organizaciji pijaniste Vladimira Stojnića. Jedan je od brend ambasadora muzičkih instrumenata Strauss Rottman. Osim klasičnom muzikom, danas se bavi i aranžiranjem i komponovanjem pop i filmske muzike. Profesor je klavira u MŠ Marko Tajčević.

Koncert realizujemo u saradnji sa:
Ruski dom – ruski centar z anauku i kulturu u Beogradu
Ambasada Ruske Federacije u Republici Srbiji
Narodna diplomatija

Loading...