„Стопама романтичарског пијанисте“ – Сергеј Рахмањинов (1873-1943)

31.03.2023., 20:00

У времену које нестаје
Сергеј Рахмањинов
(1873-1943)

Свечани концерт дугог дана програма поводом јубилеја 150 година од рођења пијанисте, композитора и диригента Сергеја Рахмањинова носи назив Стопама романтичарског пијанисте, и окупља наше реномиране пијансите који су током своје каријере пратили његов пут.
Концерт се одвија у Великој сали Руског дома у којој се налази одличан концертни клавир Стенвеј. Акустички квалитети сале и одличан иструмент су управо оно што ће пијанистима омогућити да оживе нека од најлепших дела пијанистичке литературе из пера великог композитора Рахмањинова.

Петак, 31. март 2023. у 20.00
ДРУГИ ДАН – Сергеј Рахмањинов – пијаниста композитор

– Свечана сала Руског дома, Краљице Наталије 33

Стопама романтичарског пијанисте
ВАЛЕНТИНА НЕНАШЕВА
КОСТА КНЕЖЕВИЋ
ДАРИЈЕ СЕБИЋ
ИРИС КОБАЛ ВУКОБРАТОВИЋ
МИНА RUSCHÉ КРАЈНОВИЋ

Програм:
Сергеј Рахмањинов
Шест комада, оп. 11 за клавир четвороручно
Баркарола
Скерцо
Руска песма
Валцер
Романса
Слава
ВАЛЕНТИНА НЕНАШЕВА и КОСТА КНЕЖЕВИЋ

Адађо из Симфоније бр. 2, оп. 27
(аранжман: Д. Себић) – премијерно извођење
ДАРИЈЕ СЕБИЋ

Етиде-слике, оп. 33
Бр. 1, Allegro non troppo у eф–молу
Бр. 2, Allegro у Це–дуру
Бр. 3, Grave – Meno mosso у це–молу
Бр. 4, Moderato у де–молу
Бр. 5, Non allegro – Presto у ес–молу
Бр. 6, Allegro con fuoco у Eс–дуру
ИРИС КОБАЛ ВУКОБРАТОВИЋ
Бр. 7, Moderato у ге–молу
МИНА RUSCHÉ КРАЈНОВИЋ

Музички моменат у е–молу, оп. 16
МИНА RUSCHÉ КРАЈНОВИЋ
Музички моменат у ха–мол оп. 16
ВАЛЕНТИНА НЕНАШЕВА

Рахмањинов је и последњи представник романтичарског концепта композитора-пијанисте чији су утемељивачи били Шопен, Лист и Шуман. Његове савршене пијанисткичке интерпретације сврставале су га међу најбоље пијанисте његовог времена, али и међу најзначајније пијанисте икада. Његовим стопама ходају и пијанисти које ћемо слушати на вечерашњем концерту, негујући, једнако посвећено, брилијантну пијанистичку технику као и пажљиву музичку надградњу нотног записа, продубљујући идеју композитора на основу студиозне анализе стила и времена аутора.

ИРИС КОБАЛ ВУКОБРАТОВИЋ редовна професорка на Академији уметности у Новом Саду и истакнута пијанистикња са бројним концертним наступима широм региона и Европе; МИНА RUSCHÉ КРАЈНОВИЋ београдска пијанисткиња која је до сада освојила бројне награде на реномираним међународним такмичењима, и одржала преко сто наступа на фестивалима и у значајним концертним просторима у региону; ВАЛЕНТИНА НЕНАШЕВА пијанисткиња из Узбекистана која живи и ради у Новом Саду са богатим концертним искуством у пољу солистичке и камерне музике; ДАРИЈЕ СЕБИЋ пијаниста кога београдска публика веома добро познаје, од скора доцент на Академији уметности у Новом Саду; КОСТА КНЕЖЕВИЋ млади пијаниста из Београда који се усавршавао у Мађарској и Кини, где је редовно концертирао, тренутно доцент на Академији уметности у Новом Саду.

Биографије извођача:
Валентина Ненашева (Узбекистан) основно и средње музичко образовање је стекла у Ташкенту. На Краљевској музичкој академији је похађала курс камерне музике као стипендтиста Pro Corda Chamber Music School. Студирала је у класи Ивана Гајана на Академији музичке уметности у Братислави. Усавршавала се из предмета корепетиција на Конзерваторијум Николај Римски-Корсаков у класи Ирине Богачеве. Завршила је мастер студије у класи Ирис Кобал на Академији уметности у Новом Саду, где тренутно похађа докторске студије у класи Кемала Гекића. Још као млада је наступала са оркестром Радио-телевизије Ташкент. Освојила трећу награду на такмичењу младих пијаниста у граду Алма-Ата у Казахстану (1996), и прву награду на Републичком такмичењу (2000). Као солиста и камерни музичар је наступала у Србији и у иностранству. За РТВ је снимила композицију Гаспар ноћи М. Равела. Успешно је сарађивала са аустријским флаутистом Норбертом Гирлингером, саксофонистом Срђаном Пауновићем и гудачким квартетом Тајј. Од 2013. године је члан Валмаро трија са Робертом Лакатошем и Марком Млетићем. Предаје Корепетицију на Катедри за клавир Академије уметности у Новом Саду.

Коста Кнежевић је завршио је МШ Коста Манојловић у класи Ане Живановић. Завршио је основне и мастер академске студије у класи Ратимира Мартиновића и Валентине Ненашеве на музичком департману Академије уметности у Новом Саду. У току студија је учествовао у програму размене студената Ерасмус+ на Факултету музичке и визуелне уметности у Печују, у класи Чабе Кираља. Био је стипендиста Фонда за младе таленте Републике Србије. Усавршавао се у класи Павела Рајкерса на Уметничком колеџу Ченгду Универзитета у Кини као стипдендиста Министарства просвете НР Кине. Тренутно је запослен у звању доцента на Катедри за клавир Академије уметности у Новом Саду на предмету упоредни клавир. Од 2016. године је члан организационог и продукцијског тима фестивала Сомус. Освојио је награде на бројним такмичењима, као што су Републичко такмичење, Такмичење младих пијаниста у Шапцу, Међународно такмичење Даворин Јенко, Такмичење за младе пијанисте у Нишу… Освојио је другу награду на манифестацији Василије Мокрањац Фест. Учествовао је на многим концертима широм Србије, и одржао солистичке концерте у Београду и Новом Саду. Активно наступа на концертима у Кини. Успешан је корепетитор и камерни музичар.

Дарије Себић (Београд, 1981) је завршио МШ Мокрањац у класама Снежане Милосављевић и Радојке Јовичић. Дипломирао је и магистрирао на ФМУ у Београду у класи Лидије Станковић. Добитник је бројних награда на домаћим и међународним такмичењима од којих се издвајају прва награда на такмичењу ЕПТА 2003, специјална награда на Међународном такмичењу Музичке омладине, специјална награда Исидор Бајић и Оливије Месијан на Међународном такмичењу Новом Саду. Добитник је награде коју додељује Јамаха, као најперспективнији уметник у 2005. години. Био је стипендиста Универзитета Рузвелт из Чикага. Редовно наступа као солиста и камерни музичар широм Србије. Одржао је солистичке концерте у Риму, Бечу, Бадену и Штутгарту. Сарађивао је са КО Љубица Марић на фестивалу КоМа. Сарађивао је са бројним истакнутим уметницима. Музичка кућа Гварнеријус је објавила његов компак диск са делима Листа и Бетовена. Био је ангажован као демонстратор/асистент на ФМУ у Београду, а тренутно ради на Академији уметности Универзитета у Новом Саду у звању доцента на Катедри за клавир (упоредни предмет).

Ирис Кобал Вукобратовић је дипломирала и магистрирала на Академији уметности у Новом Саду. Професионално се усавршавала у Бечу на Високој школи за музику (Hochschule fur musik). Докторирала је на Академији уметности у Новом Саду под менторством Кемала Гекића са тезом Ауторефлексије властитог извођачког чина кроз избор прелудијума и фуга ДТК Јохана Себастијана Баха. Од 1992. године је запослена на Академији уметности у Новом Саду. Од 2006. године је у звању редовног профеосра за ужу уметничку област клавир. Концертирала је као солиста и као члан камерних састава у значајним концертним дворанама у Србији и у иностранству. Наступала је као солиста са Симфонијским оркестром РТБ, Оркестром ЈНА, Загребачком филхармонијом, Академским камерним и симфонијским оркестром и фестивалским оркестром КоторАрт. Наступала је на фестивалима као што су Летњи фестивал у Херцег Новом, Будва Град – театар, КоторАрт, Музичке свечаности у Новом Саду, Фестивал савремене музике у Опатији и други. Била је члан ансамбла за савремену музику Музика вива и три деценије је сарађивала са флаутискињом Лауром Леваи-Аксин.

Мина Rusché Крајновић (Београд, 1988) је завршила средњу музичку школу у класи Олге Јовановић, основне студије у класи Невене Поповић и мастер студије у класи Владимира Милошевића на Факултету музичке уметности у Београду.  Сарађивала је са многим еминентним музичарима. Током школовања је освојила 57 награда на међународним такмичењима у земљи и иностранству, међу којима су и прве награде на такмичењу пијаниста у Торину и такмичењу младих пијаниста на Палма де Мајорци, као и другe наградe на такмичењима Фредерик Шопен у Риму и Николај Рубинштајн у Паризу. Одржала је солистичке концерте у Галерији САНУ, Галерији Коларца, Артгету и Прогресу, и била је учесник на преко сто музичких фестивала и концерата, као солиста и члан камерних ансамбала. Наступала је на концертима у Руском дому. Била је редовни члан циклуса Одабрани за одабране у организацији пијанисте Владимира Стојнића. Један је од бренд амбасадора музичких инструмената Strauss Rottman. Осим класичном музиком, данас се бави и аранжирањем и компоновањем поп и филмске музике. Професор је клавира у МШ Марко Тајчевић.

Концерт реализујемо у сарадњи са:
Руски дом – руски центар з анауку и културу у Београду
Амбасада Руске Федерације у Републици Србији
Народна дипломатија

Loading...