Svetski dan(i) poezije 2023: Poezija kao rad, rad u poeziji

21.03.2023-29.03.2023, 18:00

Svetski dan(i) poezije 2023: Poezija kao rad, rad u poeziji

Svetski dan poezije UNESKO je proglasio pre 20 godina – 1999. Dve godine potom, Kulturni centar Beograda je, oslanjajući se na sopstvenu ali i ukupnu tradiciju organizacije pesničkih programa u Beogradu, u saradnji sa pesnikinjom Dubravkom Đurić, započeo manifestaciju posvećenu savremenoj poeziji koja je vrlo brzo prerasla u međunarodni pesnički festival.
Ovim povodom u Srbiji su do sada gostovali, između ostalih, i pesnici poput Adama Zagajevskog, Eve Lipske, Amira Ora, Uvea Kolbea, Ane Blandijane, Valerija Magrelija, Aleša Debeljaka, Džeroma Rotenberga, Gerharda Falknera i drugih brojnih autorki i autora.
Svake godine manifestacija nosi novi tematski predznak, a ove godine program samerava prema temi odnosa i prožimanja sveta poezije i sveta rada. Ovogodišnje urednice Svetskih dana poezije su Jelena Nidžović i Zorana Đaković Minitti.

Kroz tribinske celine i programe ostvarene sa autorima iz Srbije i nekoliko evropskih zemalja, BITEF teatrom i fondacijom Hartefakt, ovogodišnji program ukazaće na nekolika lica „rada u poeziji” – poeziju kao autonomnu umetničku izražajnu delatnost te posledične čitalačke i tržišne „merne jedinice” za takav rad u savremenom trenutku, poeziju kao sredstvo proizvodnje u drugim umetničkim disciplinama i poeziju u njenom performativno-izražajnom aspektu kao zasebnom vidu rada u zajednici.

 

PROGRAM:

Galerija ARTGET, Trg Republike 5/1
Utorak, 21. mart 2023.
18.00 – Tribina: Poezija kao rad, rad u poeziji

U okviru ovogodišnjeg programa Svetskih dan(a) poezije, učesnici i učesnice uvodne tribine će sledstveno svom iskustvu zahvatiti ponešto od bezobalne teme saodnosa sveta poezije i sveta rada, dvoplanski izloženoj u naslovu koji je tribina ponela. Sa namerom da pokušamo da ustanovimo „presek stanja” zajedničkog trenutka i primere kako dobrih, tako i praksi koje treba ispitati u svetlu položaja pesnika, ponajpre ćemo ukazati na to: Kako razumeti, vrednovati i meriti pesnički (književni jezički) rad?; Gde prestaje imaginativni proces i rad pisanjem, a počinje poredak razmenske vrednosti pesničkog teksta?; Kako pesnici u svojoj poeziji prenose svoja iskustva rada i posla ili jezikom predstavljaju različita iskustva sveta rada i radništva?; Kako njihova radna satnica utiče na njihovu „četvrtu smenu” – njihovo vreme za pisanje?
Ne izuzimajući iz vida ni prisutno rastuće „merkantilno” svojstvo knjiga poezije, učesnici će izložiti i kako razumevaju sebe i svoje pisanje na raskrsnici autonomnog stvaranja i logikā sveta kulture, sveta izdavaštva i sveta „kreativnih industrija”.

Učestvuju: Alen Bešić (Novi Sad), Bojan Vasić (Pančevo), Ivana Maksić (Kragujevac), Radmila Petrović (Beograd), Stevan Bradić (Novi Sad)
Moderacija: Jelena Nidžović
Biografije učesnika

 

Galerija ARTGET, Trg Republike 5/1
Utorak, 21. mart 2023.
21.00 – Tribina: Teatar poezije Jelene Švarc

Kulturni centar Beograda u saradnji sa BITEF teatrom ostvaruje razgovor podsećanja na poeziju Jelene Švarc i osvrtanja na predstavu „Čudo Lavinija” čiji je tekstualni predložak ima pesnikinjinu knjigu „Dela i dani monahinje Lavinije”.
„Čudo Lavinija” kreće se – dosledno prateći tekst pesničke knjige – složenom događajnom istorijskom matricom judeohrišćanske civilizacije te su u njoj „iznad” stihova Jelene Švarc sudaraju kulise različitih filosofskih i religijskih dogmi. Čitanjem i radom u poeziji svojstvenom teatru poezije, u njuejdž maniru je od zakrpa pačvorka kojim je prekrivena naša stvarnost napravljen ram za sliku sveta sudarenog u svojim protivrečnostima. Poezija Jelene Švarc, kako je to režiserka predstave istakla, miriše na večnost: strastvena je, idealistička. Njena muzika, ritam stihova menja se zajedno sa ritmom disanja, zbog čega ovi stihovi, ne napuštajući silabotoniku, postaju potpuno slobodni, prirodni, fleksibilni, plastični.
Prateći kontinuitet prisustva njene poezije u našoj kulturnoj i jezičkoj zajednici i uzimajući u obzir njen odraz i preplet na pozornici Male scene BITEF teatra, učesnice razgovora nastojaće da izlože potpuniju sliku autorkinog lika i dela, istaknu čitalačke osvrte s jedne i govore o iskustvu rada (sa) njenom poezijom s druge strane.
Učestvuju: Jelena Bogavac (režiserka), Joana Knežević (glumica), Zlata Kocić (pesnikinja i prevoditeljka), Enisa Uspenski (rusistkinja, prevoditeljka i redovna profesorka na FDU)
Moderacija: Jelena Nidžović

 

Sreda, 22. mart 2023.
20.00 – PROGRAMI SARADNJE: „Čudo Lavinija” u BITEF teatru
https://teatar.bitef.rs/Predstave/797/CUDO-LAVINIJA.shtml

 

Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6
Sreda, 29. mart 2023.
Poets of Today – Voices of Tomorrow
(Vreme održavanja biće naknadno potvrđeno)

Poets of Today – Voices of Tomorrow (Pesnici današnjice – Glasovi sutrašnjice*) projekat je saradnje fondacije Hartefakt sa partnerima iz četiri zemlje koji za cilj ima približavanje savremene poezije mladima, nastavnicima i lokalnim zajednicama, kao i razvoj novih performativnih poetskih formi. Glasnike takvog metodološkog procesa čini pesnički kolektiv koji broji pet autorki i autora koji će u Dvorani Kulturnog centra Beograda predstaviti proces rada i potencijale različitih formi pesničkog performansa.
Učesnici: Anja Zag Golob, Malgoržata Lebda, Radmila Petrović, Hari Hertel

 

Loading...