Концерт ансамбла „Brass & Beat“

26.04.2023., 19:00

Пројекат Музички центар Црне Горе у Београду за циљ има промоцију најистакнутијег нациoналног оркестарског ансамбла Црне Горе, као и успостављање ближе сарадње и размену програма између Музичког центра Црне Горе и Културног центра Београда. Пројекат ће обухватити серију концерата камерне музике који ће се извести у Подгорици, а потом репризирати у Београд у периоду од 26. априла до 28. маја 2023. године. Серијал концерата у Београду ће отворити састав Brass & Beat концертом у Атријуму Народног музеја.

Програм:
Енрике Креско
Свита Американа
Ragtime
Bossa Nova
Vals Peruano
Son de México

Леонард Бернштајн
Прича са западне стране (ар. Џек Гејл)
Prologue
Somethings Comin
Maria
Tonight
America
One hand, One heart
I Fell Pretty
Somewhere

Артур Маркез
Дансон бр. 2 (ар. Крис ван Хоф)

Чик Корија
Шпанија (ар. Томас Х. Граф)

Brass & Beat
Александар Арсић, 1. труба
Сава Рајковић, 2. труба
Никола Ковачевић, хорна
Дејан Љујић, тромбон
Золтан Лукачевић, туба
Славен Љујић, бубњеви и перкусије

Биографије:
Александар Арсић (Београд, 1983) дипломирао је и магистрирао трубу на ФМУ у Београду. Године 2011. завршио је специјалистичке студије на смеровима труба соло и камерна музика. Усавршавао се код солисте Мориса Андреа и учествовао на мајсторским курсевима код познатих педагога. Добитник је бројних награда, преко двадесет, на домаћим и међународним такмичењима. Као солиста наступа од своје шеснаесте године и учествовао је на бројним фестивалима. Свирао је у Француској, Италији, Шпанији, Аустрији, Немачкој, Мађарској, Румунији, Хрватској, Швајцарској и САД. Као хонорарни члан сарађује са оркестром Београдске филхармоније, Симфонијским оркестром РТС-а, Војвођанским симфоничарима, Опером Мадленијанум, Београдском опером, Симфонијским оркестром Макрис и Сарајевском филхрмонијом. Од 2007. године живи и ради у Црној Гори и стални је члан Црногорског симфонијског оркестра.

Сава Рајковић је рођен у Пожаревцу где је завршио основно и средње музичко образовање, а дипломирао је на одсеку за трубу на Музичкој академији на Цетињуса највишом оценом. Члан је Црногорског симфонијског оркестра од 2008. године. Од 2014. године свира у саставу оркестра музичког фестивала Опероса. Сарађивао је са Београдском филхармонијом и Симфонијским оркестром РТС-а. Педагошким радом се бави у школама за ниже и средње музичко образовање у Тивту, Котору и Подгорици.

Никола Ковачевић је студент треће године на Академији уметности у Новом Саду у класи Ненада Васића. Редован је члан у академском оркестру, а редовно сарађује са Црногорским симфонијским оркестром, Војвођанским симфонијским оркестром, Београдском филхармонијом и Сарајевском филхармонијом. Као солиста је освојио 11 златних лира (од којих су три специјалне), две сребрне и једну бронзану,  док је у камерним саставима освојио 4 златне лире, 4 сребрне и једну бронзану лиру.

Дејан Љујић (Никшић, 1988) прво оркестарско искуство имао је у Градском оркестру Никшић, под вођством трубача и диригента Божидара Бакрача. У СМШ Васа Павић у Подгорици похађао је два инструментална одсека, за тромбон и гитару. Дипломирао је на Музичкој академији на Цетињу на одсеку за тромбон у класи Александра Бенчића. Добитник је награда на републичким такмичењима. Члан је Црногорског симфонијског оркестра од 2011. године. На позицији првог тромбона је од 2016. године. Неки од интернационалних пројеката у којима је учествовао су: Омладински оркестар Bridges for the Future у склопу Јехуди Мењухин фондације у Берну (2002), Интернационални џез биг бенд у склопу CEEC пројекта, као представник Црне Горе (Кина, 2017).

Золтан Лукачевић (Апатин, 1980) je дипломирао тубу на ФМУ у Београду, у класи Александра Бенчића. Био је на позицијама соло тубисте Симфонијског оркестра РТС и Београдске опере. Од 2009. године је стални хонорарни члан Црногорског симфонијског оркестра. Сарађивао је са оркестром Београдске филхармоније, Суботичком филхармонијом, Војвођанским симфоничарима, Опером Мадленијанум, Симфонијским оркестром Макрис, Нишким симфонијским оркестром и Македонском филхармонијом.

Славен Љујић је завршио студије на Универзитету Беркли у Бостону. Највећи утицај на његово музицирање имао је Винкс Де Џон Парет (певач, перкусиониста и композитор), са којим је радио на многим пројектима. Снимио је бубњеве на пет музичких албума (Кристијан Ђурановић, Џон Хиланд, Вирџинија Рубино, Лери Вотсон). Као један од оснивача и аутора џез састава Kuhinjazz, са којим редовно наступа на електричној бас гитари, снимио је албум са ауторском музиком и свирао на више различитих џез фестивала у земљи и региону. Тренутно живи у Подгорици где предаје на Одсеку за удараљке у МШ Васа Павић.

 

Loading...