AUSTRIJSKI FILMSKI FESTIVAL: LegendARNI I OTKRIVENI / 21 – 25.4.2023.

21.04.2023-25.04.2023, 00:00

AUSTRIJSKI FILMSKI FESTIVAL: LEGENDARNI I OTKRIVENI
21 – 25. april 3023. 
Dvorana Kulturnog centra


Austrijski filmski festival 2023 održava se u periodu od 20. do 25. aprila 2023. u nekoliko gradova u Srbiji. Ove godine izdvajaju se dve paralelne selekcije programa – “LegendArni – filmovi za sva vremena” koji uključuju izbor od sedam klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi i “Otkriveni – filmovi novog vremena” – izbor sedam savremenih austrijskih filmova novije produkcije.

Selektor ovogodišnjeg izdanja Austrijskog filmskog festivala je reditelj i profesor Milutin Petrović.

Festival se održava u Beogradu (Kulturni centar Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Cineplexx Galerija), Novom Sadu (Cineplexx Promenada, Cineplexx Arena), Kragujevcu (Cineplexx BIG) i Nišu (Cineplexx u saradnji sa Niškim kulturnim centrom) uz pojedine projekcije i u drugim gradovima koje će biti naknadno najavljene.

Počasni gost festivala biće austrijski reditelj Adrian Goiginger čiji film “Iznad sveta” otvara savremeni deo festivala 21.4. u Kulturnom centru Beograda. Adrian Goiginger će u subotu 22.4. održati masterclass za studente filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

U Jugoslovenskoj kinoteci će se 20. aprila održati i promocija publikacije “LegendArni” sačinjena od eseja srpskih sineasta (Aleksandar S. Janković, Milutin Petrović, Biljana Maksić, Saša Radojević, Vladimir Slavica, Zoran Stefanović) pisanih povodom retrospektive, nakon čega će uslediti projekcija filma “Konan Varvarin” (Džon Milijus, 1982).

Narednog dana, 21. aprila u Jugoslovenskoj kinoteci održaće se okupljanje predstavnika srpske i austrijske filmske industrije radi razmene ideja i planiranja zajedničkih projekata pod nazivom Pro-Logue. Ostvarena je i saradnja sa Fakultetom primenjenih umetnosti čiji su studenti i studentkinje dali predloge za dizajn vizuala za festival i čiji će predlozi postera biti izloženi tokom festivala.

Svi savremeni filmovi će pored titlova na srpskom jeziku imati i prevod na engleski jezik, a u organizaciju će biti uključeno više desetina mladih volontera iz svih gradova gde se održava festival. I ove godine Austrijskom kulturnom forumu partneri na festivalu su Kulturni centar Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Niški kulturni centar i Cineplexx Srbija, uz ogromnu podršku kompanija A1, Zorka Keramika, Grawe osiguranje, Lesnina, Podgorina i Erste banke.

 

OTKRIVENI FILMOVI NOVOG VREMENA
savremeni austrijski film

Petak, 21. april, 19.00 – „Iznad sveta” Adrian Goiginger

Subota, 22. april, 18.00 – „Lisica” Adrian Goiginger
Subota, 22. april, 20.00 – „Narcis i Zlatousti” Stefan Ruzowitzky

Nedelja, 23. april, 18.00 – „Alma & Oskar” Dieter Berner

Ponedeljak, 24. april, 18.00 – „Nulti pacijent” Stefan Ruzowitzky
Ponedeljak, 24. april, 20.00 – „Vera” Tizza Covi, Rainer Frimmel

Utorak, 25. april, 19.00 – „Korset” Marie Kreutzer

 

LEGENDARNI FILMOVI ZA SVA VREMENA
odabrani klasici sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi

“Konan Varvarin” John Milius (1982)
“Terminator I” James Cameron (1984)
“Predator” John McTiernan (1987)
“Totalni opoziv” Paul Verhoeven (1990)
“True Lies” James Cameron (1994)

Loading...