Ка симбиоцену: Еколошке имагинације-Како стварати непонуђене светове?

15.04.2023., 11:00

Ка симбиоцену
У потрази за новим правцима размишљања и деловања
серија предавања, разговора и интерактивних програма (уживо и онлајн)

Субота, 15. април 2023. од 11.00
Шумски универзитет, Фрушка Гора + онлајн
Онлајн приступ путем платформе Зум (Zoom):
https://us06web.zoom.us/j/86455614159?pwd=V0hPcDI5NjBPazVOQXJtRUlWZUlLdz09
Meeting ID: 864 5561 4159
Passcode: 122333

Због неочекиваног захлађења, као и кишне прогнозе, сусрет „Еколошке имагинације: како стварати непонуђене светове?” померен je са 8. априла на наредну суботу 15. априла.

 

Еколошке имагинације: Како стварати непонуђене светове?

Вишња Кисић и Горан Томка

 

Савремени неоколонијални капитализам нуди прегршт готових решења за становање, путовање, исхрану, рад, знање, дружење, родитељство, осећај себе, активизам, алтернативе… У тим понуђеним световима – универзализујућим, експлоатишућим, специјализованим, антропоцентричним, енергетски захтевним, менаџерисаним и отуђеним – живети значи бити марљив потрошач префабрикованих избора. Понуђени светови су нормалнији, доступнији и подржанији од свих других могућих, непонуђених светова – светова који су заборављени, скрајнути или у настајању, светова у којима се рађају и живе другачији односи, светова који су комунални, брижни и дружељубиви, у којима се преиспитују хијерархије бића, у којима живот није издељен и истрасиран. Непонуђени светови су увек у плуралу. Неки од њих могу, али не морају икад постати. Њихово клијање зависи од наших колективних капацитета да их садимо, договарамо, живимо и негујемо.

У току предавања и разговора који следи, размишљаћемо и осећати гравитациону силу понуђених светова и призивати естетике, политике, економије и културе непонуђених. Како да жуљање и нелагода „светом у понуди” направе процепе из којих ничу непонуђени светови?

–––

Шумски универзитет налази се на 10км од Новог Сада, на граници Националног парка Фрушка Гора. Превоз није организован, али ћемо дати јасне смернице за долазак и јавним превозом и сопственим возилом. Позивамо све који су заинтересовани да сусрету присуствују уживо да, због организационих разлога, попуне упитник у наставку (до 5. априла 2023).

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd38G-EwirR-enAechAwRBtyFUILEWouWdt9SvOkM5a1O3jKA/viewform

За све вас који ћете бити са нама са других места (путем zoom линка), позивамо вас да одаберете неко вама драго место које вас измешта из уобичајеног простора и позива на промишљања и повезивања.

Програм:
10–11.00 окупљање и смештање
11–13.00 предавање уз разговор (уз Zoom учешће)

А ко не жели да оде 🙂 од 13.00 до 15.00 лаган шумски пикник и шетња

 

Горан Томка и Вишња Кисић, Шумски универзитет

Ми смо Вишња и Горан. Културолози, едукатори, истраживачи и ствараоци, који истовремено живе не-урбаним животом, пуним DIT акција и пропитивања навикнутих начина организовања и одношења са светом. Радимо на неколико факултета, у неколико организација у пољу културе, наслеђа и културних политика – а трагамо за нечим што је мање културно, продуктивистичко и екстрактивистичко.

Шумски универзитет за нас представља једну од тих потрага, насталу као одговор на интересовања и стремљења која су се отворила нашим одласком из града. Кроз њу настојимо да нађемо место и време за теме и начине за које нема места другде. Као Шумски универзитет експериментишемо са продрмавањем устаљених поимања образовања, културе и природе, те стварамо простор за другачије еколошке, а истовремено и друштвено-политичке имагинације и делања.

 


Више информација о целом серијалу КА СИМБИОЦЕНУ

Loading...