Ka simbiocenu: Razgovor sa aktivistima Extinction Rebellion Srbija i zajednička akcija za klimu

01.04.2023., 11:00

Galerija Artget, Trg Republike 5/1 + Onlajn pristup putem platforme Zum (Zoom): https://us06web.zoom.us/j/86455614159?pwd=V0hPcDI5NjBPazVOQXJtRUlWZUlLdz09
Meeting ID: 864 5561 4159. — Passcode: 122333

Subota, 1. april 2023. od 11.00

 

Razgovor sa aktivistima Extinction Rebellion Srbija i zajednička akcija za klimu

U masi ekoloških borbi koje se vode u našoj regiji (seča šuma, kvalitet vazduha, otimanje vodoizvorišta, gubitak zelenih površina u gradovima, zagađenje zemljišta i vode…) najčešće gubimo iz vida i sasvim nedovoljno govorimo ili prosto ne stižemo da se bavimo globalnom klimatskom i ekološkom krizom. Ne prepoznajemo da su u pitanju sasvim povezani problemi. Zato je važno delovanje pokreta poput Bunta protiv izumiranja (Extinction Rebellion).
Prvi deo našeg susreta biće predstavljanje ideja i delovanja Extinction Rebellion, a zatim ćemo zajedno osmisliti i realizovati mali klimatsi protest, direktno na Trgu Republike. Pokrićemo i teoriju a i aktivističku praksu.
Extinction Rebellion (Bunt protiv izumiranja) decentralizovan je međunarodni nenasilan pokret koji koristi direktnu akciju i građansku neposlušnost da ubedi vlade i velike kompanije da reaguju adekvatno na klimatsku krizu i krizu biodiverziteta. Pokret je nastao 2018. godine u Velikoj Britaniji, ali se brzo proširio na sve kontinente širom sveta.

*
Extinction Rebellion Srbija postoji od 2021. godine i bori se za klimatsku pravdu na lokalnom i globalnom nivou kao i protiv ekstraktivizma i kod nas i širom sveta.

 


Više informacija o celom serijalu KA SIMBIOCENU.

Loading...