Ka simbiocenu: Pobratimstvo bića u svemiru – Milja Vuković

05.04.2023., 18:00

Galerija Artget, Trg Republike 5/1
+ Onlajn pristup putem platforme Zum (Zoom): https://us06web.zoom.us/j/86455614159?pwd=V0hPcDI5NjBPazVOQXJtRUlWZUlLdz09
Meeting ID: 864 5561 4159. —   Passcode: 122333

Sreda, 5. april 2023. od 18.00

Pobratimstvo bića u svemiru
Kako obnoviti planetu obnavljanjem našeg zavet sa ne-ljudskim svetom
Milja Vuković

Biti u bliskom, intimnom kontaktu sa složenim i dinamičnim živim sistemom koji čine ljudi, životinje, biljke, mikroorganizmi, vazduh, voda… ta povezanost nam daje tačnu informaciju o stanju i limitima ovog sistema. I više od obične informacije: ta povezanost čini da saosećamo sa svim dešavanjima u ovom živom sistemu. Samo kada nismo povezani sa njim možemo da živimo na tako destruktivan, neodrživ način koji karakteriše naš savremeni život. Međutim, kada razgovaramo o novim pristupima našoj društvenoj i ekološkoj krizi, obično nedostaje jedan glas, on se ignoriše, nije zastupljen ili nedovoljno zastupljen: glas ne-ljudskog sveta, glas reka, kiše, hrastova, pčela, algi…
Kako možemo pokušavati da popravimo i izlečimo naše društvo i životnu sredinu ako uzimamo u obzir samo jednu vrstu, samo jedan element živog sistema? Kako možemo naučiti da iskoračimo iz zatvora našeg antropocentrizma, našeg specizma, i povežemo se sa živom mrežom života? Kako blizak odnos sa prirodom, savez sa neljudskim svetom može doprineti stvaranju novih transformativnih ideja i vizija za budućnost?

*
Milja Vuković
platforma Plavo i zeleno
Istoričarka umetnosti. Ekološka aktivistkinja. Vodi inicijative Za manje smeća i više sreće (Zero&Low waste Serbia) i Divlji Beograd – ujedinjene u okviru platforme Plavo i zeleno. Traga za tačnim načinima komunikacije ekološke krize i inspirativnim pravcima transformacije društva.

 

*
Više informacija o celom serijalu KA SIMBIOCENU.

Loading...