Ка симбиоцену: Побратимство бића у свемиру – Миља Вуковић

05.04.2023., 18:00

Галерија Артгет, Трг Републике 5/1
+ Онлајн приступ путем платформе Зум (Zoom): https://us06web.zoom.us/j/86455614159?pwd=V0hPcDI5NjBPazVOQXJtRUlWZUlLdz09
Meeting ID: 864 5561 4159. —   Passcode: 122333

Среда, 5. април 2023. од 18.00

Побратимство бића у свемиру
Како обновити планету обнављањем нашег завет са не-људским светом
Миља Вуковић

Бити у блиском, интимном контакту са сложеним и динамичним живим системом који чине људи, животиње, биљке, микроорганизми, ваздух, вода… та повезаност нам даје тачну информацију о стању и лимитима овог система. И више од обичне информације: та повезаност чини да саосећамо са свим дешавањима у овом живом систему. Само када нисмо повезани са њим можемо да живимо на тако деструктиван, неодржив начин који карактерише наш савремени живот. Међутим, када разговарамо о новим приступима нашој друштвеној и еколошкој кризи, обично недостаје један глас, он се игнорише, није заступљен или недовољно заступљен: глас не-људског света, глас река, кише, храстова, пчела, алги…
Како можемо покушавати да поправимо и излечимо наше друштво и животну средину ако узимамо у обзир само једну врсту, само један елемент живог система? Како можемо научити да искорачимо из затвора нашег антропоцентризма, нашег специзма, и повежемо се са живом мрежом живота? Како близак однос са природом, савез са нељудским светом може допринети стварању нових трансформативних идеја и визија за будућност?

*
Миља Вуковић
платформа Плаво и зелено
Историчарка уметности. Еколошка активисткиња. Води иницијативе За мање смећа и више среће (Zero&Low waste Serbia) и Дивљи Београд – уједињене у оквиру платформе Плаво и зелено. Трага за тачним начинима комуникације еколошке кризе и инспиративним правцима трансформације друштва.

 

*
Више информација о целом серијалу КА СИМБИОЦЕНУ.

Loading...