Ка симбиоцену: О (не)могућностима рециклаже

12.04.2023., 18:00

Ка симбиоцену
У потрази за новим правцима размишљања и деловања
серија предавања, разговора и интерактивних програма (уживо и онлајн)

 

Среда, 12. април, 18.00
Галерија Артгет, Трг Републике 5/1 + онлајн

Онлајн приступ путем платформе Зум (Zoom):
https://us06web.zoom.us/j/86455614159?pwd=V0hPcDI5NjBPazVOQXJtRUlWZUlLdz09
Meeting ID: 864 5561 4159
Passcode: 122333

 

О (не)могућностима рециклаже

Миља Вуковић и Милица Лукић

 

Када се говори о отпаду најчешћа тема је – рециклажа. Током овог сусрета прво ћемо укратко представити шта у пракси заиста може да се рециклира, а шта не (ови подаци се односе на рециклажне праксе у целом нашем региону). Потом ћемо прећи на разговор о лимитима рециклаже и томе како нас разумевање ове тематике води право ка увиду да акценат у ствари треба да ставимо на превенцију стварања сваког отпада – и органског (бацање хране) и мешаног рециклабилног отпада (који завршава на депонијама или у спалионицама) и рециклабилног (чија обрада има читав низ изазова). Када се окренемо превенцији стварања отпада доводимо у питање владајући економски, друштвени и еколошки систем, закорачујемо у грађење другачије оријентисаног друштва, почињемо да стварамо алтернативу друштву и економији константног раста чији су услов потрошња огромних количина енергије и неумерена и неконтролисана и производња и потрошња. Можемо ли заједно да замислимо и стварамо алтернативу захукталим индустријским праксама?

 

Миља Вуковић
Платформа Плаво и зелено
Историчарка уметности. Еколошка активисткиња. Води иницијативе За мање смећа и више среће (Zero&Low waste Serbia) и Дивљи Београд – уједињене у оквиру платформе Плаво и зелено. Трага за тачним начинима комуникације еколошке кризе и инспиративним правцима трансформације друштва.

Милица Лукић
дипл. просторна планерка, истраживачица – сарадница на Географском факултету у Београду
Биографија: Милица Лукић је дипл. просторна планерка и докторанткиња на Географском факултету Универзитета у Београду, где је запослена као истраживачица – сарадница. У сфери научног и стручног рада бави се заштитом животне средине, управљањем отпадом, као и урбаном биоклиматологијом. Такође, бави се и еколошким активизмом, те активно сарадјује са цивилним сектором. Промовише живот са мање отпада, а уз то залаже се за одрживост, еколошку и социјалну правду.

 


Више информација о целом серијалу КА СИМБИОЦЕНУ

Loading...