Ka simbiocenu: Pokret za tranziciju-lokalizacija, solidarnost, socijalni kapital

26.04.2023., 18:00

Ka simbiocenu
U potrazi za novim pravcima razmišljanja i delovanja
serija predavanja, razgovora i interaktivnih programa (uživo i onlajn)

Sreda, 26. april, 18.00
Onlajn pristup putem platforme Zum (Zoom):
https://us06web.zoom.us/j/86455614159?pwd=V0hPcDI5NjBPazVOQXJtRUlWZUlLdz09
Meeting ID: 864 5561 4159
Passcode: 122333

 

Pokret za tranziciju: lokalizacija, solidarnost, socijalni kapital

Nenad Maljković i Irena Borovina

 

 

Kad se u našim krajevima čuje za tranziciju, često se misli na prijelaz iz socijalizma u kapitalizam, no globalni pokret za tranziciju odnosi se na prelazak iz sadašnjeg potrošačkog društva na održivu ekonomiju. Tranzicijski pokret je krenuo kao pokret koji pronalazi rješenja za posljedice klimatske krize, odnosno krize dostupnosti i potrošnje fosilnih goriva, zbog čega danas doživljavamo poskupljenja energenata nafte, plina, struje. Lokalizacija je ponovo oživljavanje lokalne poljoprivrede i lokalnih obrta, pa sve do susjedskih razmjena. To može biti bilo kakva aktivnost koja se usmjerava na zadovoljavanje potreba resursima oko nas, uz smanjivanje ovisnosti o resursima koji dolaze s drugih krajeva svijeta i za koje plaćamo nerealno malu cijenu jer nije uračunata šteta za okoliš i za ljudsko zdravlje tamo gdje se to proizvodi. Tranzicija je pokušaj promjene načina razmišljanja. Nudi izlazak iz zamke potrošačkog društva u kojem vrijediš onoliko koliko imaš. Nastojimo svoje osnovne potrebe zadovoljiti prvenstveno kroz zajednicu, a da to nužno ne uključuje trošenje puno novca.

O pokretu i primjerima dobre prakse u Hrvatskoj, regiji, ali i svijetu pričaju nam Nenad Maljković i Irena Borovina.

 

Nenad Maljković, udruga Hrvatska permakultura (Zagreb)
Praktičar permakulture s posebnim interesom za društvene i ekonomske aspekte permakulture. Kao facilitator grupnih procesa usmjeren na podržavanje grupa i timova koji razvijaju međusobne odnose, povjerenje i kulturu suradnje, kako uživo tako i na daljinu, bez puno putovanja. Suosnivač i član Tranzicijskog središta za Hrvatsku.

Irena Borovina, Udruga Vestigium (Zagreb)
Irena Borovina, Udruga Vestigium iz Zagreba – organizira zajednice, pokreće promjene. U zagrebačkom kvartu Vrbani – vodi društveni centar koji je ujedno i tranzicijska inicijativa, a u kvartu Brezovica – vodi Zadrugu Zelenica, koja je ujedno zadružni društveni centar. Pomaže novim inicijativama u razvoju, okuplja lokalne i eko opg-ove (obiteljska poljoprivredna gospodarstva), kreativce i edukatore.

 

 


Više informacija o celom serijalu KA SIMBIOCENU

Loading...