Ка симбиоцену: Покрет за транзицију-локализација, солидарност, социјални капитал

26.04.2023., 18:00

Ка симбиоцену
У потрази за новим правцима размишљања и деловања
серија предавања, разговора и интерактивних програма (уживо и онлајн)

Среда, 26. април, 18.00
Онлајн приступ путем платформе Зум (Zoom):
https://us06web.zoom.us/j/86455614159?pwd=V0hPcDI5NjBPazVOQXJtRUlWZUlLdz09
Meeting ID: 864 5561 4159
Passcode: 122333

 

Покрет за транзицију: локализација, солидарност, социјални капитал

Ненад Маљковић и Ирена Боровина

 

 

Кад се у нашим крајевима чује за транзицију, често се мисли на пријелаз из социјализма у капитализам, но глобални покрет за транзицију односи се на прелазак из садашњег потрошачког друштва на одрживу економију. Транзицијски покрет је кренуо као покрет који проналази рјешења за посљедице климатске кризе, односно кризе доступности и потрошње фосилних горива, због чега данас доживљавамо поскупљења енергената нафте, плина, струје. Локализација је поново оживљавање локалне пољопривреде и локалних обрта, па све до сусједских размјена. То може бити било каква активност која се усмјерава на задовољавање потреба ресурсима око нас, уз смањивање овисности о ресурсима који долазе с других крајева свијета и за које плаћамо нереално малу цијену јер није урачуната штета за околиш и за људско здравље тамо гдје се то производи. Транзиција је покушај промјене начина размишљања. Нуди излазак из замке потрошачког друштва у којем вриједиш онолико колико имаш. Настојимо своје основне потребе задовољити првенствено кроз заједницу, а да то нужно не укључује трошење пуно новца.

О покрету и примјерима добре праксе у Хрватској, регији, али и свијету причају нам Ненад Маљковић и Ирена Боровина.

 

Ненад Маљковић, удруга Хрватска пермакултура (Загреб)
Практичар пермакултуре с посебним интересом за друштвене и економске аспекте пермакултуре. Као фацилитатор групних процеса усмјерен на подржавање група и тимова који развијају међусобне односе, повјерење и културу сурадње, како уживо тако и на даљину, без пуно путовања. Суоснивач и члан Транзицијског средишта за Хрватску.

Ирена Боровина, Удруга Вестигиум (Загреб)
Ирена Боровина, Удруга Вестигиум из Загреба – организира заједнице, покреће промјене. У загребачком кварту Врбани – води друштвени центар који је уједно и транзицијска иницијатива, а у кварту Брезовица – води Задругу Зеленица, која је уједно задружни друштвени центар. Помаже новим иницијативама у развоју, окупља локалне и еко опг-ове (обитељска пољопривредна господарства), креативце и едукаторе.

 

 


Више информација о целом серијалу КА СИМБИОЦЕНУ

Loading...