POMEREN TERMIN – KAJMAK / 27.4. – 3.5.2023. / 20.00

27.04.2023-03.05.2023, 20:00

Zbog tragedije koja se dogodila osnovnoj školi u Beogradu 3. maja, svi programi Kulturnog centra Beograda obustavljaju se do ponedeljka, 8. maja.

———————————————————————————————–

 

→ 20.00
KAJMAK
SEVERNA MAKEDONIJA, VELIKA BRITANIJA, DANSKA, HOLANDIJA, HRVATSKA, 2022 / 106’
Drama
Režija: Milčo Mančevski
Uloge: Sara Klimoska, Kamka Točinovski, Aleksandar Mikić, Simona Spirovska, Ana Stojanovska, Filip Trajković, Petar Mirčevski, Saška Dimitrovska, Dejan Lilić, Sonja Mihajlova…

 

Dva ljubavna trougla u jednom komšiluku. Film je smešten u moderno Skoplje i to na mesto gde se nova staklena zgrada nadvila nad trošnom kućom i na taj način besramno približila dva različita sveta.
U novoj zgradi živi bogati bračni par bez dece koji smisle (i plate) svoj način da prošire porodicu. U staroj, malenoj kući, živi drugi bračni par, naizgled bez ljubavi. I jedne i druge put vodi do treće osobe.
Osim što gledaju jedni drugima u prozore i u dvorište, ne postoji ništa značajno što povezuje ljude iz ove dve priče – dok ih na kraju sudbina (ili reditelj) ne poveže na veoma bizaran način.
Dva para silaze u zečju rupu nekonvencionalnih erotskih veza, respektabilnih na početku, srećnih na kraju.

 

Dobitnik Zlatnog lava i nominovani za Oskara Milčo Mančevski bioskopskoj publici se vraća s još jednim filmom kojim provocira i šokira. Milčo Mančevski reditelj filma je o „Kajmaku“ rekao da je u pitanju jedna bezobrazna priča o bogatima i siromašnima, i naglasio:
„Znajući da je svaki film politički film, hteo sam da ispričam ljubavnu priču za odrasle. Život je prebogat, prepun mogućnosti, ljudi vole na previše različitih načina da bismo prihvatili licemernu bajku o momku koji je upoznao devojku, momku koji je izgubio devojku, momku koji je dobio devojku, a zatim su živeli srećno do kraja života (u misionarskom položaju). Ko odlučuje šta je ispravno, a što pogrešno? Što je normalno? Je li to društvo, porodica, pojedinac? „Progresivni“ Zapad ili „primitivni“ Istok?”
„Kajmak“ priča priču dva ljubavna trougla u jednom komšiluku. Film je smešten u moderno Skoplje i to na mestu gde se nova staklena zgrada izdigla pored male, trošne kuće i na taj način besramno približila dva različita sveta. U novoj zgradi živi bogati bračni par bez dece koji smisle (i plate) svoj način da prošire porodicu. U staroj, malenoj kući, živi drugi bračni par, naizgled bez ljubavi. I jedne i druge put vodi do treće osobe.

Milčo Mančevski režirao je sedam igranih filmova (Pre kiše, Prašina, Senke, Majke, Bikini Moon, Vrba i Kajmak), 50 kratkih filmova i epizodu serije Žica. Osvojio je preko 50 međunarodnih nagrada (Zlatni lav u Veneciji, nominacija za Oskara, Indipendent Spirit, FIPRESCI, Srebrna palma u Valenciji, Rejndens…). Njegovi filmovi su deo nastavnog plana i programa na brojnim univerzitetima. Uz svoj rediteljski rad, objavljivao je i prozu, eseje, kao i tri knjige fotografija.

Loading...