Најава књижевно-трибинског програма током 2023. године

01.04.2023-01.04.2023, 00:00
-

Књижевно-трибинска редакција Културног центра Београда реализацију годишњег програма ослања на препознатљивост и трајање програмских и вредносних усмерења центра: трибински и дебатни програм, представљање књига из области савремене књижевности и хуманистике и реализацију фестивала Светски дани поезије.

Током два годишња квартала (април–мај–јун и септембар–октобар–новембар) истаћи ћемо теме које исказују саоднос савремене књижевности и културе и преовлађујућих друштвених вредности, нашег осећаја савремености и наших потреба, са циљем да публици понудимо садржај који подстицајно делује на критичку (само)рефлексију. Низ јавних догађаја организован је и с обзиром на уочену празнину у књижевном животу оријентисаном, уз неколико изузетака, готово искључиво на промотивно-представљачке делатности. Неке од целина подразумеваће изазове савременог доба у књижевности, методолошке оквире и домене библиотерапије, читање као стратегију отпора, положај и домет књижевне критике.

Културни центар Београда ће ове године поново активирати концепт поп-уп књижаре у оквиру које ће, са жељом да представи своју издавачку продукцију и афирмише културу читања, понудити своја издања и каталоге по захвалним ценама.

Разговори о књигама, трибински и дебатни програм реализују се у галерији Артгет и путем друштвених мрежа. Сви догађаји биће благовремено најављени на веб-сајту и друштвеним мрежама КЦБ-а. Сви књижевни и програми су бесплатни.

• • • • •

Гошћа уредница књижевно-трибинског програма КЦБ-а 2023. године биће Јелена Ниџовић (р. 1987. у Чачку). Дипломирала је на Групи за српску књижевност и језик са општом књижевношћу Филолошког факултета Универзитета у Београду, радила на неколико књижарских позиција и као извршна уредница Контраст издаваштва. Данас је сарадница неколиких издавачких кућа. Књижевно-трибински програм КЦБ-а оствариће ослањајући се на програмске стандарде његовог књижевног програма и са поверењем у вредности инклузивности и критичког дијалога.

 

Loading...