OTKAZANO Koncert fagotiste Georgija Kalajdžijeva i pijanistkinje Marije Nikolovske

27.04.2023., 20:00

Projekat Muzički centar Crne Gore u Beogradu za cilj ima promociju najistaknutijeg nacionalnog orkestarskog ansambla Crne Gore, kao i uspostavljanje bliže saradnje i razmenu programa između Muzičkog centra Crne Gore i Kulturnog centra Beograda. Projekat će obuhvatiti seriju koncerata kamerne muzike koji će se izvesti u Podgorici, a potom reprizirati u Beograd u periodu od 26. aprila do 28. maja 2023. godine. Drugi koncert je nastup dua – fagotiste Georgija Kalajdžijeva i pijanistkinje Marije Nikolovske – koji će se predstaviti delima Prokofjeva, Krojcera, Petrovskog, Šuberta i Šumana.
Koncert se otkazuje.

Program:
Sergej Prokofjev
Romeo i Julija, svita (izbor)
Julija
Merkucio
Monteki i Kapuleti

Konradin Krojcer
Varijacije za fagot i klavir

Ivan Petrovski
Tango

Franc Šubert
Imprompti za klavir u Es–duru, op. 90/2
Imprompti za klavir u As–duru, op. 90/4

Robert Šuman
Fantastični komadi, op.12

Biografije:
Georgi Kalajdžiev (Skoplje, 1995) je završio FMU u Skoplju u klasi Marijana Miloševskog. Pod njegovim mentorstvom iste godine nastupa kao solista sa Makedonskom filharmonijom. U toku studija je nastupao kao drugi fagot u orkestru Nacionalne opere i baleta Makedonske filharmonije. Od 2018. godine član je Crnogorskog simfonijskog orkestra, na poziciji drugog fagota. Tokom boravka u Crnoj Gori učestvovao je na brojnim festivalima kao kamerni muzičar, od kojih je najznačajniji nastup na KotorArtu 2020. godine. Iste godine radio je kao mentor na Letnjem muzičkom kampu za kamernu muziku na Ivanovim Koritima.

Marija Nikolovska je završla Muzičku akademiju u Skoplju, kod Kristina Svetieva, nakon čega je nastavila školovanje na Nacionalnoj muzičkoj akademiji Prof. Pančo Vladigerof u Sofiji, gde trenutno pohađa specijalističke studije. Njeni poslednji nastupi uključuju resitale u Rimu, Parizu, Pragu i Sofiji. Usavršavala se na brojnim majstorskim kursevima.

Loading...