ОТКАЗАНО Концерт фаготисте Георгија Калајџијева и пијанисткиње Марије Николовске

27.04.2023., 20:00

Пројекат Музички центар Црне Горе у Београду за циљ има промоцију најистакнутијег нациoналног оркестарског ансамбла Црне Горе, као и успостављање ближе сарадње и размену програма између Музичког центра Црне Горе и Културног центра Београда. Пројекат ће обухватити серију концерата камерне музике који ће се извести у Подгорици, а потом репризирати у Београд у периоду од 26. априла до 28. маја 2023. године. Други концерт је наступ дуа – фаготисте Георгија Калајџијева и пијанисткиње Марије Николовске – који ће се представити делима Прокофјева, Кројцера, Петровског, Шуберта и Шумана.
Концерт се отказује.

Програм:
Сергеј Прокофјев
Ромео и Јулија, свита (избор)
Јулија
Меркуцио
Монтеки и Капулети

Конрадин Кројцер
Варијације за фагот и клавир

Иван Петровски
Танго

Франц Шуберт
Импромпти за клавир у Ес–дуру, оп. 90/2
Импромпти за клавир у Ас–дуру, оп. 90/4

Роберт Шуман
Фантастични комади, оп.12

Биографије:
Георги Калајџиев (Скопље, 1995) је завршио ФМУ у Скопљу у класи Маријана Милошевског. Под његовим менторством исте године наступа као солиста са Македонском филхармонијом. У току студија је наступао као други фагот у оркестру Националне опере и балета Македонске филхармоније. Од 2018. године члан је Црногорског симфонијског оркестра, на позицији другог фагота. Током боравка у Црној Гори учествовао је на бројним фестивалима као камерни музичар, од којих је најзначајнији наступ на КоторАрту 2020. године. Исте године радио је као ментор на Летњем музичком кампу за камерну музику на Ивановим Коритима.

Марија Николовска је завршла Музичку академију у Скопљу, код Кристина Светиева, након чега је наставила школовање на Националној музичкој академији Проф. Панчо Владигероф у Софији, где тренутно похађа специјалистичке студије. Њени последњи наступи укључују реситале у Риму, Паризу, Прагу и Софији. Усавршавала се на бројним мајсторским курсевима.

Loading...